14.3.2015

Jari Järvelä: Särkyvää


Jari Järvelä: Särkyvää. Tammi 2014. Kansi: Markko Taina. 221 sivua.

Tyttö ja pommi oli todella päräyttävä jännäri, ja minulla oli valmiiksi paljon odotuksia tämän Jari Järvelän seuraavan, joskin tyyliltään ja tarinaltaan täysin erilaisen, romaanin suhteen. Kirjasta olin ennalta lukenut myös kiittäviä arvioita, siksipä teoksen joululoman lukupinooni mukaan valitsin.

Esimerkiksi Katjan todella hieno bloggaus loppukiteytyksineen vakuutti:
"Teemun ja Agnesin on the road -kertomus on tragikomediaa parhaimmillaan. Se on samalla kertaa hullu, absurdi ja lähestulkoon runollinen. Kokonaisuus naurattaa ja hirvittää, loppu saa täydellisyydessään miltei kyyneliin. Jos oppisin joskus jotain kiteyttämään, sanoisin että Särkyvää on ihan helkkarin hieno romaani."


Tiedän. Tuntuu aika typerryttävälle puhua joululomalla luetuista kirjoista maaliskuun puolivälissä, mutta näin vain olin kiireinen alkuvuoden, että pitkällä hännällä näitä blogijuttuja kirjoitetaan. En halunnut jättää kirjaa blogissani pimentoon,  sillä haluan lukea myös muutkin Järvelän teokset, joten mukava kerätä koko suora aikojen saatossa blogini historiaan. Heh.

Särkyvää on siis oiva kertomus onnesta ja sen puutteesta, mutta en voi silti väittää aivan täysin lumoutuneeni siitä. Varmasti pitkälti senkin vuoksi, että kirja vertautui mielessäni Petri Tammisen Mitä onni on -romaaniin. Lisäksi tarinan liftarityttö Agnes toi mieleen Tytön ja pommin tytön, mutta jotenkin valjumpana versiona.

Liikaa vertailua siis ja liian vähän itse tarinaan solahtamista.

Kirja koostuu osittain myös otsikoiduista tekstipätkistä, jotka on päähenkilö Teemu kirjoittanut omaan blogiinsa. En välittänyt näistä osioista niin paljon, vaikka tietysti bloggausten kautta saatiin kuvattua syitä siihen, miksi Teemu on niin hajalla. Ja miksi hän päätyy ajamaan ladallaan kohti Espanjaa aikomuksenaan päättää päivänsä mahdollisimman miehekkäällä tavalla: sonnilauman seivästämänä.

Lukukokemus jäi kuitenkin positiivisen puolelle, vaikka kirja ei täysin minua mukaansa saanut. Aihe oli mainio ja vähän hulvaton. Tekstissä oli myös hienoja kohtia, joita pysähdyin lukemaan tarkemmin. Niinkin pienistä asioista kuin vaikka, millä tapaa omena leikataan kahtia – mikä oivallus: vaakasuora leikkaus paljastaa omenan sisään kätketyn tähden.

3 kommenttia :

 1. Minustakin tämä oli ihan mielenkiintoinen, mukava lukukokemus, muttei sitten kiehtonut sen enempää. Hyvin kirjoitettu toki ja kannatti lukea.

  VastaaPoista
 2. Tämä oli kyllä mainio ja koukuttavakin lukukokemus. Vieläkin naurattaa Teemun jyrkkä persoona. Blogikommentit olivat myös omaa luokkaansa. Eivät olleet mitään miellyttäviä persoonia nämä sankarit.

  Sattuuneesta syystä aion puolestani tarttua Tammisen Mitä onni on -romaaniin varsin pian...

  VastaaPoista
 3. Minulle tämä oli ensimmäinen lukemani Järvelän romaani eikä minulla ollut minkäänlaisia ennakko-odotuksia. Siksi varmaan tulin imaistuksi tähän ja ihastuin kirjaan niin paljon kuin tällaiseen ressukkatarinaan voi ihastua.

  Tyttö ja pommi pitää kyllä lukea! Ja jotain Tammistakin. En pitänyt Enon opetuksista, mutta pitäisi kokeilla jotain muuta kirjaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!