7.1.2015

Pirkko Saisio: Signaali


Pirkko Saisio: Signaali. Siltala 2014. Kansi: Elina Warsta. 296 sivua.

Saisio on lempikirjailijoitani. Olen opintojeni aikoihin ja blogini alkuaikoina kirjoittanut Saision luennosta pitkän bloggauksen, ja hän on tehnyt minuun selvästi suuren vaikutuksen myös puhujana ja esiintyjänä, vaikka tietysti tutuin hän on kirjojen ja teatteriesitysten kautta. Olen jopa lukenut muutaman näytelmän. Hän on kirjoittajana todella omaleimainen, joten tekstin kyllä tunnistaa hänen kirjoittamakseen monien tekstinäytteiden joukosta, jos sellainen "makutesti" joskus pidettäisiin.

Signaali on komea tarinakokoelma uusia tarinoita Pirkko Saisio -nimisen kirjailijan kertomana. Vaikka tarinat ovat uusia, tuntuu kuitenkin kuin lukisi tuttua, mielekästä tarinavirtaa. Jatkumoa monille lempikirjoille, mutta lisänä on enemmän lempeää ironiaa ja huumoria. Naurahdan usein lukiessani. Kertoja on niin tarkkanäköinen tarinoitsija, pirullinen ilman ilkeyttä ja hyvä suustaan.

Ilselän Minna on luonnehtinut teosta osuvasti: "Signaali on elämäkerrallinen mutta kronologiaa karttava ja erittäin kaunokirjallinen muistelo. Saisio tarinoi, vaihtaa suuntaa, pakittaa ja kääntyykin taas eri suuntaan, kysyy itsekin: mitähän varten minä tällaisia kirjoitan?"

Ja hän vyöryttää tarinaa eteenpäin, tuo lyhyisiin lauseiisin ja kohtauksiin paljon hauskuutta  ja näennäisen kepeää sanottavaa. Painokkuus voi löytyä vaikkapa siitä, että joku ajatelma on lukijallekin tuttu -- hän ei ole vain tajunnut sitä vielä niin ajatella tai havannoida. Herkullista luettavaa siis.

Signaali on mieleeni, ja luen sen vielä varmasti uudelleen.

7 kommenttia :

 1. Luin tämän joululomalla ja pidin. Todellakin, herkullista luettavaa!

  VastaaPoista
 2. Kuuntelin kirjamessuilla, kun Saisio puhui Signaalista, ja kiinnostus heräsi. Pidin kovasti esim. Punaisesta erokirjasta. En ole lukenut Signaalia, mutta enköhän minä vielä joskus.

  VastaaPoista
 3. Hyvin kirjoitettu, Hanna - uskalsin lukea vaikka luonnostelen juuri omaa bloggaustani tästä. :) Signaali oli mainio lukukokemus, Saisio on tosiaankin hyvä suustaan. Signaalin lukeminen tuntuikin vähän siltä, kuin olisi päässyt jutustelemaan kirjailijan kanssa. Ihana kirja! <3 Saisio on minunkin suosikkejani, pitäisi lukea ne ennen blogia luetut uudelleen, ja lukemattomat tietty myös.

  VastaaPoista
 4. Saisio on kutsunut persoonallista tyyliään leikillisesti hortoilevaksi essehdinnäksi. Pidän Saision taiteesta niin kirjoissa kuin näytelmissä.
  Luin Signaalin ennen kirjamessuja ja olin jopa menossa lukupiiriin, mutta sitten tuli messuväsy, kun olin ollut paikalla aamusta asti ja lukupiiri olisi ollut vasta neljältä.
  Näytelmistä nousee erityisesti mieleen Baikalin lapset.

  VastaaPoista
 5. Pidän Saision tuotannosta. Aloitin hänen lukemisen Elämänmenosta, kävin lukion Kalliossa. Tuo kirja on kerrassaan mahtava, ihania oivalluksia täynnä.

  VastaaPoista
 6. Sain juuri kirjan luetuksi. Hienoja ilmaisuja, sanavalintoja, assosiaatioita. Tarinoita elämästä aikuisen naisen silmin. Hauska kirja, kerran jopa pyrskähdin ääneen nauramaan. Tiivistä mutta samalla ilmavaa tarinaa, jota lukiessa ei tule hyppineeksi joidenkin sivujen yli, vaan haluaa lukea joka sanan. Jättää lukijalle paljon mietittävää.
  Suosittelen

  VastaaPoista
 7. En ollut tiennytkään, että Saisiolta on tullut uusi teos... Täytyypä hankkia tuo jostain käsiini :>

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!