22.12.2014

Kirjabloggaajien joulukalenterin 22. luukku: Kirja koko kylälle


Olen viettänyt kaikki jouluni lapsuudenkodissani Kolarissa –  tarkemmin Saariputaalla tai Saarenputaalla, kumpaa nimeä nyt haluaakaan käyttää – ja tämä seutu on nostalgian hengessä tietysti erityisen rakas minulle. Olen jouluihminen ja annan mielelläni läheisille ja rakkaille lahjoja, sukulaisetkin osaavat jo odottaa minulta jokajouluista kirjapakettia, toiset varmasti enemmän innokkaasti kuin toiset. Yritän kaikille joka tapauksessa miettiä sopivan teoksen, mutta eihän sitä koskaan tiedä, kuka mistäkin tykkää. Annan kuitenkin, jos en nyt suositusta, niin ainakin toiveen, että kirja olisi mielekäs, toisi jouluun tai muuhun sopivaan hetkeen lukurauhaa ja tarjoaisi myös jotain uutta.

Kirja on suosittu joululahja, joka vuosi se on toivottujen ja ostettujan lahjalistojen kärkisijoilla. Kirja on välillä hyvin henkilökohtainen lahja, usein sillä halutaan tarjota lahjansaajalle uudenlainen kokemus, hyvä lukuhetki ja mielenkiintoinen tarina. Palkintoraatien suosikkikirjoja paketoidaan jouluna ahkerasti, sillä toisinaan riittää, että kirjalla on Finlandia-palkinnon kaltainen painokas suositus takana. Pakettiin menee välillä myös kirja, jonka antaja haluaisi itse lukea tai on jo lukenut ja haluaisi kovasti jakaa itselle tärkeän lukukokemuksen.

Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä saa kirjaa lahjaksi. Kaikki eivät myöskään halua mitään lahjoja, edes kirjoja. Mutta sain syksyllä idean, jonka uskon silti ilahduttavan kaikkia – tuskin kukaan pahastuu muistamisesta, vaikkei lahja ihan nappiosuma olisikaan? Ennen kaikkea haluan ideallani yllättää.

Tänä jouluna annankin kirjalahjan kotikyläni joka taloon. Tässä on tietenkin sellainen toive takana, että kirja innostaisi lukemaan lisää tai lukemaan kirjan, jota ei muuten olisi itselleen hankkinut, kirjastosta lainattavaksi ottanut tai ylipäänsä käsiinsä ennen saanut. Kaikki eivät ehdi enää lukea, lukuharrastus on voinut jäädä ajansaatossa vähemmälle tai eivät tule etsineeksi uutta luettavaa. Kaikilla ei ole myöskään yhtä helppo päästä enää kirjojen pariin, vaikka kunnassa onkin hyvä kirjasto ja kirjastoauto kulkee syrjäkylilläkin.

Uutuuskirjojen tarjontaa harva seuraa kuitenkaan niin ahkerasti ja tarkoin kuin mie, joten senkin vuoksi tämänvuotinen tai viime vuoden kirja on varmasti yllättävä lahja. Kaikki kirjat ovat omiani, olen ne itse ostanut tai arvostelukappaleena tai muuna lahjoituksena saanut. Ne ovat uusia tai kerran minun lukemiani ja hyväksi arvioimiani.


Olen paketoinut yli 60 uutuuskirjaa odottamaan, että lähdemme illalla tonttuilemaan ja jakamaan lahjoja salaa postilaatikoihin. Kyläläiset voivat sitten miettiä, kuka heitä on muistanut ja puhua saaduista kirjoista. Jätin mukaan myös korttiin kehotuksen, että kirjan voi myös naapurin kans vaihtaa, sillä en halunnut tehdä mitään taloprofiilia ja oletusta siitä, millainen kirja mihinkin taloon sopisi.

Kirjamakuja on monia ja tarkoitus on aidosti yllättää. En halunnut olettaa, että vanhemmat ihmiset lukisivat tietynlaisia kirjoja ja että lapsiperheeseen ei sopisi tämänkaltainen kirja. Enkä halunnut antaa kaikille samankaltaisia kirjoja, runokirja voi sopia yhtä hyvin vanhemmalle kuin nuoremmalle lukijalle, dekkari ei ole pääsääntöisesti kaikkien laji, joten en halunnut nojautua lahjavalinnoissa myöskään vain "helppoon", vaikka dekkareita suomalaiset valtavasti lukevatkin. Mukana on kotimaista ja käännöskirjallisuutta, tietoa, runoutta, äänikirjoja, lyhytproosaa, novellikokoelmia, dekkareita, rakkausromaaneita, klassikoiden uudelleen otettuja painoksia, historiallista viihdettä, huumoria...

Jos yllätyskirja ei ole täysin miehleinen, niin mukavahan son "krannin" kans arvuutella, mikä solis parempi ja kuka naapureista on lahjalla heitä muistanut.

Minusta on ollut mukava antaa lahja ihmisille, joita en muuten lahjalla muistaisi. Jätin ringistä pois omat sukulaiseni, jotka oletettavasti osaisivat arvata, keneltä lahja on tullut.Tämä kirjatonttuilu ja kirjalahjojen antaminen itselleni melko vieraille ihmisille sopii myös kirjabloggaajien tämänpäiväisen joulukalenterin luukuksi, sillä olemme kaikki himolukijoita ja annamme varmasti tänäkin jouluna paljon kirjalahjoja. Eilen luukku avautui Kirjakaapin avain -nimisessä blogissa ja huomenna on vuorossa Hemulin kirjahylly. Muut luukut löytyvät Amman lukuhetkestä.

Tämä on toinen kerta, kun itse olen kirjabloggaajien joulukalenterissa mukana. Pari vuotta sitten kirjailijat kertoivat blogissani omia lukuvinkkejään, jotka ovat ajankohtaisia tietysti myös tänäkin jouluna.

Tämä kalenteriluukku päivittyy vielä illan aikana... Mutta nyt jo luukun myötä kaikille lukijoilleni:

Oikein hyvää joulua ja lukurikasta lomaa!


39 kommenttia :

 1. Voi jestas, kun onkin ihana joululuukku! Todella mainio idea ja varmasti lämmittää mieltä, vaikkei kirja napakymppi olisikaan. Voi tosiaan vaihella naapurin kanssa vaiks useammankin kerran ja muutenkin jutella.

  Oikein ihanata joulun odotusta sinulle, tonttunen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana kuulla. Miehän en näitä kyläläisiä niin hyvin tunne, mutta talokohtaisena lahjana osuu muistaminen kaikille, vaikkei kirja miehleinen oliskhaan. Ja oikeastaan on kiva antaa lahjoja myös niille, joita ei normaalisti muistaisi mitenkään.

   Poista
  2. Kiitoksia Hanna ! Lahjasi oli aivan ihana.Olen pitänyt Aulikki Oksasesta alusta alkaen.Kirja on ollut ahkerassa käytössä jo nyt ja aina uutta löytyy.Vanhat rakkaat koskettavat edelleen.Epäilin,että kirjastomme olisi saanut Joulupukilta rahaa.Onneksi salaisuus paljastui.Oikein Onnellista Uutta Vuotta! Marja-Leena

   Poista
 2. Huikea ja ihana idea! Olet kyllä paitsi rakas ystävä, ihan mahtis muutenkin.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Toivottavasti on huikea idea kyläläisistäkin. !

   Poista
 3. Viehättävä idea :) mutta arveletko että sinua ei kylillä jo tunneta himolukijana ja pidetä todennäköisenä kirjatonttuna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelen, olen asunut Helsingissä jo yli 10 vuotta. Uskon, että pysyy salassa. Yksi kyläläinen on kertonut minulle lukevansa blogiani, joten hän saattaa paljastaa. Jätin ringistä myös omat sukulaiseni pois, joten he eivät saa yllätyslahjaa postiluukusta. :)

   Poista
  2. Ei siis paljastaa vaan tunnistaa, kuka on Kirjatonttu.

   Poista
 4. Voi että, kylläpä on huippuhieno idea! Ja olet saanut ahertaa pakettien kanssa kyllä! toivottavasti koko kylä lukee koko joulun!

  Hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää joulua sinullekin!! Paketoimisessa auttoi onneksi äiti, sillä olen todella huono paketoimaan ja kahdestaan homma sujui melko sukkelaan.

   Poista
 5. Mainio idea ja toteutus. Kyllä ovat kyläläiset varmasti mielissään.

  Hyvää joulua, Hanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suketus! Mieki uskon, että harva tästä voi ihan hirveästi pahastua, sillä vaikka kirja olisi täysin väärä (miehän aion jakaa ne ihan summamutikassa joulusäkistä postiluukkuun, enkä tiä itsekään, mikä kirja menee mihinkin taloon), niin idean tarkoitus on kuitenkin ilahduttaa ja yllättää positiivisesti.

   Poista
 6. Tosi hauska tonttuidea - hyvää mieltä niin saajille kuin lahjoittajalle ja lukuharrastuksen edistämistä samalla! (ja pääset eroon kirjakasoista) Aika homma tontulle roudata ja paketoida kaikki nuo! Hyvä, Hanna! Ja oikein iloista joulua!

  VastaaPoista
 7. Aivan ihana luukku ja idea! Tätä kun lukee tulee hyvälle mielelle. Oikein ihanaa joulua sinulle Hanna! :)

  VastaaPoista
 8. Todella ihana idea! Kunpa joka kylällä olisi oma kirjatonttunsa! Hyvää joulua! :)

  VastaaPoista
 9. Ihana luukku. Lämmintä joulumieltä!

  VastaaPoista
 10. Mulle tuli ihan kyyneleet silmiin kun oli niin ihana idea, ja mahtava luukku! Ihana, ihana Hanna-tonttu! <3

  VastaaPoista
 11. Voi, miten mahtava idea! Oletpa kyllä ihana tonttu, Hanna! <3 Rauhaisaa ja piparien tuoksuista joulua! Toivottavasti (ja varmasti) kirjatontunkin paketeista löytyy monta ihanaa teosta ja tarinaa.

  VastaaPoista
 12. Vau, tosi hieno juttu! :) Toivottavasti joku sellainenkin innostuu tarttumaan yllätyskirjaan joka ei muuten niin tule lukeneeksi!

  VastaaPoista
 13. Tulipas joulumieli tästä luukusta! Mainio idea ja ihanaa, kun jaksat järjestää tuollaisen tempauksen. Hyvää joulua, Hanna!

  VastaaPoista
 14. Hihhii, minun täti assuu Kolarissa! En tiiä ihan tarkalleen paikkaa (erakkoluonne) niin en yhtään tiiä sattuuko saamaan sulta yllätyspaketin :) Loistava idea, vois itekki toteuttaa pienemmässä mittakaavassa samalla periaatteella...

  VastaaPoista
 15. Oi, miten upea idea!
  Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 16. Vau mikä idea Hanna, sinä Tonttu Tomera ja Toimelias!
  Tuosta voisi ottaa mallia vaikka pienemmässä mittakaavassa: sen sijaan, että yritän tyrkyttää kirjojani vastahankaiselle divarin pitäjälle jakaisin niitä oman talon postiluukuista. Meillä on tässä talossa 30 asuntoa. Ei veisi kauaa hiippailla yöllä käytävällä tonttupuuhissa.

  VastaaPoista
 17. Ihana idea, Hanna, tästä tuli hyvä mieli kyllä pitkäksi aikaa! <3 Mahtavaa joulua!

  VastaaPoista
 18. Mielettömän hieno idea. Olet sinä aikamoinen kirjatonttu! <3

  Suloista joulunaikaa!

  VastaaPoista
 19. Voi ♥ sinua, Hanna! Aivan liikuttava ihana idea! ♥

  VastaaPoista
 20. Hieno idea, todellakin! Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 21. Olipa aivan ihana idea! Toivottavasti joulusi on ollut mahtava :).

  VastaaPoista
 22. Sinä oot kyllä ihana, Hanna <3

  VastaaPoista
 23. Oi, todella ihanaa! Lämmittää mieltä tämä tonttutempaus :)

  VastaaPoista
 24. Aivan huippuhuippuidea! Siinä on moni saanut iloisen yllärin ja hyvän mielen!

  VastaaPoista
 25. Jatkanpa vielä, että olisi hauska kuulla kyläläisten kommentteja. Toivottavasti kylässä on vielä oma paikallislehti ja tekstaripalsta täyttyy ihmettelevistä kiitoksista :)

  VastaaPoista
 26. Ihana, kaunis, hauska idea!!!! Olisinpa Saariputhaalta ;)

  VastaaPoista
 27. Kiitos kaikille kommenteista! Ihana, että tämä yllätys on näin ilahduttanut myös muitakin kuin kyläläisiä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!