15.12.2014

Jari Järvelä: Tyttö ja pommi


Jari Järvelä: Tyttö ja pommi. Crime Time 2014. Kansi: Jussi Kaakinen. 261 sivua.

Jari Järvelältä on tänä syksynä ilmestynyt kaksi hyvin kiinnostavaa kirjaa, joista Särkyvää (Tammi) on yöpöydälläni mutta vielä lukematta. Ja tämä Tyttö ja pommi on luettu jonkin aikaa sitten, mutta blogin puolelle kirja ehti vasta nyt. Molemmat kirjat ovat saaneet paljon hyvää palautetta, ja tämän jännäriteoksen kanssa en voi kuin kehuihin yhtyä.

Päähenkilö, 19-vuotias Metro, tekee graffiteja poikaystävänsä Rustin kanssa. Turhantärkeät säännöt eivät heitä kiinnosta, eivätkä he lopeta, vaikka perässä on ilkeämielisiä ja tyhmänkankeita vartijoita, Rottia. Alkukohtaus lataa jo paljon, se on pitkä mutta hyvin sujuvasanainen käynnistys tapahtumasarjalle, joka pyörittää lukijaa mielin määrin mukanaan. Väkivallan kierre alkaa kostosta, pahin vihanpito vahingosta. Metro on mystinen voimanainen, joka vie sympatiat puolelleen vaikkei hänen tekojaan ja ajatuksiaan aina ymmärtäisikään.

Itse asiassa luin kirjan kahdessa otteessa, sillä teos oli aluksi minulla pikalainana ja jouduin palauttamaan sen keskeneräisenä kirjastoon ennen Lapin-lomaani ja sain uudelleen sen vasta parin viikon päästä luettavakseni. Yleensä tämänkaltainen lukutapa on jännitysromaanien lukuinnon surma, mutta Tyttö ja pommi ei latistunut tästä lainkaan. Alku oli edelleen hyvin muistissa ja pääsin heti juonesta ja tunnelmasta kiinni, minkä lasken kirjan ansioksi. Kostonkierre ja siitä seurannut ajojahti koukuttaa ja tarinan sysimusta vire viehättää.

Luin, että kirjasta on suunnitteilla elokuva. Odotan -- paitsi tarinan tuomista valkokankaalle -- millaisia graffiteja Metro ja Rust tekevät elokuvassa.

7 kommenttia :

 1. Tämä on ollut minulle vuoden dekkaritapaus! Nautin kovasti kirjan hahmoista ja vetävästä juonesta.

  VastaaPoista
 2. On ilahduttavaa, että Tytöstä ja pommista on tekeillä elokuva. Uskoisin, että kirja muuntautuu hienosti valkokankaalle.

  VastaaPoista
 3. Oli kyllä mainio kirja tämä ja Särkyvää myös minulla odottamissa lukemista, samoin yksi vanhempi Järvelän teos. Leffa vaikuttaa myös kiinnostavalta!

  VastaaPoista
 4. Itse en ole lukenut Järvelältä vielä mitään, mutta Särkyvää odottelee lukuvuoroaan ja uskon, että teos on mieleen. Minulla on mennyt ohi, että myös tämä Tyttö ja pommi on tämän vuoden julkaisu! En juuri lue dekkareita, mutta kenties tämän kohdalla voisi tehdä poikkeuksen.. ;) Vaikuttaa kiinnostavalta!

  VastaaPoista
 5. Luin Särkyvää nyt syksyllä ja se teki melkoisen vaikutuksen. Haluan lukea paljon lisää Järvelää ja Tyttö ja pommi lie seuraava.

  VastaaPoista
 6. Tämä postaus oli mielenkiintoinen siinäkin mielessä, että ostin tytön ja pommin eräälle nuorelle aiselle joululahjaksi. En ole teosta itse lukenut, mutta tiesin siitä kuitenkin sen verran, että sen valitsin. Innolla odotan, mitä lahjan saaja tykkää! :)

  Toivotan sinulle hyvää ja rauhallista joulunaikaa! <3


  VastaaPoista
 7. Kiitos tämän bloggauksesi otin kirjan mukaani joulualusviikon Raision-reissulle, ja tykkäsin tästä ihan hulluna. Todella koukuttava kirja, ei voi muuta sanoa! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!