11.3.2014

Joel Haahtela: Elena


Joel Haahtela: Elena
Otava, 2003
Kansi: Päivi Puustinen
Sivuja: 126 (2 cd-levyä)
Mistä: kirjastosta ja oma ostos
Kotimainen pienoisromaani

Joel Haahtelan Elena on sopivan pituinen äänikirja kävelyretkille, sillä pitkälle lenkillä sen kuuntelee kokonaan. Äänikirjakävelyissä on hyvää se, että mielellään haluaa ulkoilla pitkään ja pysyä tarinan maailmassa samalla kun nauttii keväisistä päivistä. Mutta toisaalta ajatus lähtee helposti harhailemaan, ja lempeä-ääninen kerronta rentouttaa niin, ettei luetulla tarinalla ole niin väliä. Mieleen jää kauniita kohtauksia, fragmentteja, jotka yhdistyvät siihen hyvään oloon, kun on oikein tyytyväinen itseensä, päivään, hyvään säähän ja elämään.

Siispä Elena alkoi minulle äänikirjana mutta loppui kirjana, minulla kun sattui olemaan teos omassa kirjahyllyssänikin. Ihan hyvä näin, sillä kirjan kanssa pystyy paremmin pysähtymään niihin kohtiin, jotka syystä tai toisesta oikein paljon viehättävät.

"Tiedän ihmisiä, jotka rakkaus on tuhonnut. Heidän epätoivollaan ei ole rajoja ja lopulta he ovat hukkuneet siihen. Maailma on täynnä sellaisen rakkauden tunnusmerkkejä. Tunsin kerran miehen, joka sanoi: rakkaus on kaikki."

"Tämä kaupunki on lavastettu kesää varten."

En kehdannut tänään lenkillä aloittaa kuitenkaan uutta äänikirjaa, kun tästä oli vielä bloggaamatta, joten aloitin jälleen uudelleen jostain sieltä keskeltä – hyvin toimi vieläkin.

Teoksen minäkertoja on mies, joka on kuukausien ajan lähes obsessoitunut tummahiuksisesta ja kalpeaihoisesta naisesta, jonka nimen hän saa selville naisen omistamasta kirjasta. Huomaamattaan nainen unohtaa Dostojevksin Idiootti-romaaninsa, ja häntä alati tarkkaileva mies lukee alkusivuilta nimen Elena. Mies kuvailee kaikkea niin kauniisti, mutta samalla tilanteessa on jotain pahaenteistä. Kuin hän olisi vähän huteramielinen tai hauras. Kirja ei lopulta ole sillä tavalla säröinen kuin tarinan alussa luulin, mutta pidin siitä, että tämä mahdollisuus obsession ylivaltaan oli kaiken aikaa läsnä.

Äänikirjana tuntuma siihen, mitä mies ajattelee ja kokee, tulee hyvin lähelle ja sekoittuvat omiin ajatuksiin, kun tarinaan lopulta pääsee mukaan. Mies on tarkkailija, minusta tuli kuuntelijana samankaltainen. Seurasin kaupungilla käveleviä ihmisiä ja heidän tekemisiään, kuulin kertojan äänen tämän kuvaillessa hyvin tarkkaan Elenan eleitä ja liikkeitä, sitä, miten laukku osuu naisen lanteille, millainen on ympäristö, puisto, sää ja miten vanhukset istuivat kuumalla säällä puiston penkeillä, eivätkä liikkuneet mihinkään. Ja millaisia tauluja, aivan liian isoja, miehen ystävän tekee. Entä millainen on saari, jonne mies matkaa Elenan perässä.

Loppu on juuri sellainen hyvä, vähän yllättäväkin, sellaista osasin odottaa, koska Elena on niin kovin pidetty kirja. Teos oli Finlandia-ehdokas, ja se on saanut monelta ystävältäni kehuja osakseen. Pidin kyllä Elenasta, mutta se ei ollut niin hyvä kuin Katoamispiste (joka minun pitäisi lukea ja arvioida uudelleen!).

Tunnistan kuitenkin pitämäni haahtelaismin tästäkin kirjasta. Elenassa on semmoista eleganssia, rauhallista kerrontaa, päähenkilön mielenliikkeiden vihjailevaa kuvausta, joka on kuitenkin niin tarkkaa ja osuvaa, että semmoisen yksinäisyyden ja alakulon ottaa hänestä omakseen, ja moni asia on sillä tavalla hyvin sanottu.


12 kommenttia :

  1. <3 Olen samaa mieltä, että Elena on haahtelamaisin, mutta Katoamispiste on parempi. Olen usein miettinyt juuri näiden kahden kirjan sijoittumista omaan "Haahtela-asteikkooni". Vertailu on vaikeaa, koska Elena on niin ihana, mutta Katoamispiste niin taidokas.

    T. Lumiompun K toisella Google-tilillään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vertailu on vaikeaa, enkä tiedä, teenkö edes oikeutta yrittäessäni sitä. Minua vähän häiritsee, että kaikissa kolmessa lukemassani kirjassa on niin paljon samaa, mutta toisaalta se viehättää minua. Kuin tuttu vanha ystävä, joka kertoo matkoistaan juttuja. Aina niissä jotain uutta on, koska maat vaihtuvat, mutta silti sama ihminen haluaa helposti tehdä itselleen tärkeitä asioita, minne tahansa hän matkaa.

      Poista
  2. Kyllä, eleganssi! Elena oli minun ensimmäiseni, mutta Katoamispisteeseen ihastuin ja päädyin uneksimaan myös Raija Siekkisen pariin sitä kautta. Äänikirjana tämä on varmaan ollut hieno kokemus, mutta itseäni vaivaa nimenomaan tuo että alan ajatella muuta. Olen kuunnellut nyt yhtä kirjaa palapeliä tehdessäni (koska mp3-soitin on hukassa) ja huomaan välillä unohtaneeni täysin mitä tapahtuu. No, opetellen. Mutta niin, ihana Haahtela-juttu, voisin lukea taas pitkästä aikaa jonkun niistä lukemattomista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Linnea. Äänikirjat muuten toimivat minulla hyvin, jos haluaisin päästä unille, mutta päässä pyörii liikaa ajatuksia ja olen muutenkin turhan levoton. Silloin pääsen helpommin eroon epämukavista kehäajatuksista ja äänikirja lohduttaa, tuudittaa. Nukahdan jossain vaiheessa.

      Aina ei haittaa, vaikkei ihan kokonaan pysty keskittymään. Äänikirja voi silloin toimia "rentoutuskasettina".

      Poista
  3. Samoilla linjoilla kuin sinäkin Elenan ja Katoamispisteen vertailun suhteen. Elena on kaunis ja esteettinen, mutta Katomispiste ravistelee ja tuntuu melkein kipuna.

    VastaaPoista
  4. Olen lukenut Haahtelaa vielä äärettömän vähän, hyviä hetkiä luvassa :) <3

    Kiitos hienosta arviosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi! Miekin olen lukenut vasta kolme Haahtelaa, hyllyssä on vielä monta jäljellä!

      Poista
  5. Minusta Elena on aivan ihana ja sopii erityisen hyvin äänikirjaksi. Paras tähän asti lukemani Haahtela (Katoamispiste on vielä lukulistalla)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sopii! Tuntui tosiaan kuin olisin itse siirtynyt minäkertojan paikalle ja tarkkilisin kaikkea.

      Poista
  6. Hitaasti nousi esiin muistoja liki kymmenen vuoden takaa: toin 100-vuotiaalle äidilleni kirjastosta äänikirjoja ja kuuntelin tietysti myös itse. Tosiaan, myös Elenan kuuntelin silloin. Kiitos postauksesta, syntyi halu palata Joel Haahtelan pariin.Ehkä paperikirjana kuitenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, että veit äänikirjoja äidillesi. Ja erityisen ihana muisto, että kuuntelitte teokse yhdessä. Mie pidän äänikirjoista, että kuuntelen jopa niitä, jotka olen lukenut. Tällä hetkellä lenkillä kuuluu mukana Hiiriä ja ihmisiä, Esko Salmisen luenta on niin eläväistä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!