5.1.2014

Karl Ove Knausgård: Taisteluni – Ensimmäinen kirja


Karl Ove Knausgård: Taisteluni 1
Like, 2013
Min Kamp. Første bok, 2009
Suomennos: Katriina Huttunen
Sivuja: 489
Mistä: ystävältä lainassa
Norjalaisen muistelmaromaanisarjan ensimmäinen osa

Nyt oli viimein aikaa, tahtoa ja mahdollisuus tutustua tähän "kaikkien" rakastamaan ja paljon huomiota saaneeseen kirjailijaan. Luin ensin hänen vaimonsa teoksen Helioskatastrofi, joten aloitin "Knasuvillityksen" väärästä päästä. Tuntui oikein mukavalta lukea miltei perään tämä Taisteluni, sillä jäin kuin jäinkin tähän sarjaan koukkuun ja haluaisin pian lukea toisen osan. Minun onnekseni jaksoin pidätellä lukuhaluja tähän asti, sillä mitä todennäköisemmin syksyllä julkaistaan sarjan neljäs osa, joten pääsen tänä vuonna lukemaan vielä kolme "Knasua".

Voihan Karl Ove Knausgård, osaat kirjoittaa kyllä oikeasti maagisen koukuttavaa tekstiä, etten päässyt viime yönä edes unille ajoissa. Luin kuinka nuori Karl Ove yrittää päästä uudenvuoden bileisiin ajoissa, mutta hän joutuu kävelemään nelisen kilometriä tuiskussa kahden kaljakassin kanssa. Aina auton tullessa vastaan hän joutuu piilottamaan kassit ojaan ja jatkamaan matkaansa muina miehinä eteenpäin, ettei autossa olevat näe, että hän kantaa kaljakasseja mukanaan. Sitten hän juoksee taaksepäin noutamaan kassit ja matka jatkuu. Kuulostaa niin pieneltä kohtaukselta, mutta olin aivan lumoutunut. Lapsuuden ja nuoruuden muistelut olivat niin eläväisiä, todellisia ja kirkkaita. Aina välillä palataan nykyhetkeen, tai kirjoitushetkeä lähempänä oleviin vuosiin, ja tuntuu kuin saisi suorana lähetyksenä seurata kirjailijan arkea ja kirjoittamisen tahtia.

Olin oikeastaan ihan varma, että kirja ei ole kuitenkaan ihan makuuni. Uskoin kyllä pitäväni, mutta ajattelin tekstin olevan myös aika tylsää, pikkutarkkaa ja paatoksellista. Lukukokemukseni ei ollut mitään näistä, ja olen vielä ymmärtänyt, että seuraavat osat ovat vielä parempia. Tänä vuonna aion lukea Päätaloakin, siinä riittää ainakin lukemista, kun Knausgårdit loppuvat kesken.

Kuvittelin kirjan olevan myös ihan mielettömän synkkä, ja sitä se olikin, mutta en tuskastunut siihen. Totta kai isän alkoholismi, ja pelon ilmapiiri, joka leimaa kaikkea vuorovaikutusta isän kanssa, on ahdistavaa, mutta onnistuin jotenkin löytämään nuoruuskuvauksista niin paljon huumoriakin, ettei lukeminen ollut masentavaa tykytystä.

Olen ennenkin kertonut, kuinka paljon pidän hyvistä tunnustuskirjallisuuden kotimaisista klassikoista. Enkä välitä tietää, mikä on oikeasti totta ja mikä väritettyä muistelmaa. En lue näitä kirjoja etsiäkseni jotain totuuden valoa, pidän vain niin paljon siitä tyylistä. Puhkirehellisyyden illuusioista. Knausgård vaikuttaa hyvin rehelliseltä, hän tarkkailee itseään armotta ja analysoi arkisia asioita sellaisella kirkkaudella, että ihan ihmetyttää. Tätä lisää!

Karoliina kirjoittaa omassa arviossaan hauskasti, miten synkkä yksinpuhelu vaikutti hänen lukukokemukseensa. Hän esittelee kirjankin kurttuotsaisen muistelmaromaanin genren alla. Kannattaa lukea arvio! Jaana esittelee puolestaan kirjaa erittäin kattavasti, sekin kannattaa lukea! Katja esittelee hyviä rinnastuksia kotimaisiin kirjoihin. Häneltä saan varmaan pian lainaan myös seuraavaan osan. (vinkvink!)

12 kommenttia :

 1. Siis kyllä. Mulle Knausgård oli helposti viime vuoden THE kirjailija, enkä millään malttaisi odottaa seuraavia suomennoksia. Mietin jopa, että ehtisinkö oppia norjaa tässä odotellessani niin saisin lukea alkukielellä :D No, ehkä otan sen Päätalon ohjelmaan. Niin, ja kirja-alesta tarttui mukaan myös Kadonnutta aikaa etsimässä ekat osat. Vuonojen Proustin ja Selkosten Proustin lisäksi lukuun siis voisi tulla myös Proust-Proustia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu! Haluan kaikkien Proustien kyytiin tänä vuonna. Mistä alesta löysit Proust-Proustin?

   Poista
  2. Proust-Prousteja oli ainakin Kampin Suomalaisessa. Harmillisesti kaikkia osia ei löytynyt, olisiko ollut 1, 2, 7 ja 8 ainakin tarjolla, 9,95/kpl.

   Poista
 2. Hyvä termi tuo puhkirehellisyyden illuusio!

  Alkaa tehdä mieli palata taas vanhan kurttuotsan pariin. :) Ehkä se sopisikin hyvin Selkosten Proustin pariksi, hmmm.

  VastaaPoista
 3. Tulin ihailemaan juuri samaa termiä kuin Karoliina! Ihan mahtavasti luonnehdittu.

  Olen niin iloinen, että pidit. Halaan sinua, kun seuraavan kerran nähdään (no, tekisin niin muutenkin). Ja vinkki on huomioitu. ;)

  VastaaPoista
 4. Tiedätkö Hanna, olen jo monta kertaa tarttunut hyllyssäni odottavaan Taisteluni ykköseen ja selaillut sitä, mutten kuitenkaan ole vielä antautunut kirjaa lukemaan. Olen nimittäin sinun laillasi arvellut, että kirja on ehkä hiukan tylsä ja liian pikkutarkkaa kuvailua sisältävä ja että se lisäksi on aiheeltaankin rankka ja synkkä. Toki olen ollut tietoinen siitä, että kyse on hyvästä, joidenkin mielestä erinomaisesta sarjasta, mutta jokin vastarannakiiskeys on tämäkin kirjan kohdalla viivyttänyt siihen tutustumista. Ehkä on vähän tyhmääkin yrittää uida vastavirtaan, kun hyvin monen kirjan kohdalla lopulta kuitenkin käännettvä kelkkansa. Mielenkiinnolla odotankin, miten mulle Knausgårgin kanssa käy.

  VastaaPoista
 5. Minulla kävi ehkä noin niin kuin "pelkäsit". Mutta hyvin kirjailija kirjoittaa, toivoisin ehkä häneltä hieman editoidumpaa puhdasta fiktiota. No realismi ei siis kohtaa kun tarjolla on kuusiosainen jaarittelu (termin nappasin Katjalta!) mutta en tiedä, saattaa minuakin kakkososa vielä uteluttaa :).

  VastaaPoista
 6. Kakkososa kannattaa ehdottomasti lukea! Se on perheellisile ihmisille ainakin erittäin kiinnostava, koska Knasu erittelee siinä isyyden tunteitaan niin - tosiaan puhkirehellisesti!

  VastaaPoista
 7. Poikkeuksellisesti anona6. tammikuuta 2014 klo 12.17

  Mielenkiintoinen arvio kirjasta, joka kiinnostaa minua eniten nimenomaan alkoholismi-teemansa takia. Itsekin alkoholistiperheessä (molemmat vanhemmat alkoholisteja) varttuneena toisten kokemukset ja näkemykset luonnollisesti kiinnostavat. Alkoholistiperheessä on ihan omat sääntönsä ja "logiikkansa". Sellaisen ikeen alla varttuminen on helvetti, vaikka sitä helposti vähätellään (koska "kaikillahan" on kokemuksia suvussaan tai lähipiirissään alkoholismista jne. Not big deal).

  Sori avautuminen, herkkä aihe vieläkin ja siksi kommentoinkin anonyyminä. Tuo kaljakassin kantamiskohtaus toi mieleeni omat teiniajat, kun piilottelimme kaljapulloja mm. pilottitakin hihoihin ja povitaskuihin (niissä oli isot povitaskut) :D

  VastaaPoista
 8. Knausgård on odotellut hyllyssä jo malttamattomana mullakin, joten palaan tähän tekstiin myöhemmin :)
  Odotan kirjalta paljon...

  VastaaPoista
 9. Vanha kurttuotsa! Odotan innolla kolmosta mikinä, säästelen siihen jos suinkin maltan (tulee huhtikuussa). On se kurttuotsa niin koukuttava. Ja erilainen sikäli, että kirjallisia ansioita on vaikea heti luetella. Se vaan on sellainen kuin on, ihan kuin kaverin tapaisi.

  VastaaPoista
 10. Hauskaa, että tykkäsit Knasusta! Itse en vieläkään osaa sanoa tykkäänkö vai en! :-D Mutta aion silti ehdottomasti lukea kaikki sarjan kirjat. Niin koukuttavia nämä ovat kaikessa rasittavassa itsereflektiossaan. ;-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!