5.12.2013

Riitta Jalonen: Todistaja Brigitin talossa


Riitta Jalonen: Todistaja Brigitin talossa
Tammi, 1998
Kansi: Saku Heinänen
Sivuja: 205
Mistä: kirjastosta
Kotimaista proosaa

"Kun ihminen syntyy hän ei tiedä mitä on tulossa, ja kuollessa on samalla lailla tuntemattoman edessä. Salaisuus kantaa ihmistä tästä hetkestä toiseen, sekunnista sekuntiin, minuutista minuuttiin, tunnista tuntiin, päivästä päivään, viikosta viikkoon, kuukaudesta kuukauteen, vuodesta vuoteen. Jäljet kulkevat eteenpäin ja peittyvät uusiin jälkiin, mutta ne ensimmäiset eivät lakkaa olemasta vain sen tähden että uusia tulee päälle."

Suosittelisin lukemaan Riitta Jalosen Todistaja Britigin talossa -teoksen jo pelkästään viimeisten sivujen takia, jotta niiden ilmavan syvät sanat ymmärtää oikein kunnolla.

Kirja oli matkalukemisenani marraskuussa, kun käväisin Kuopiossa, ja voi kuinka seesteinen ja lempeä seuralainen se oli junassa. En matkannut Irlantiin, kuten kirjan päähenkilö Iiris, enkä vuokrannut huonettani Brigitiltä, mutta silti pieni maisemavaihdos ja lainavuoteessa uinuminen sopivat tämän kirjan lukutunnelmiin oivallisesti.

Kirjan idea on viehättävä. Toimittajan töitä tekevä Iiris matkustaa vuodeksi Irlantiin, ja hänen vuokraemäntänsä Brigit asettaa vain yhden ehdon vuokralaiselleen: jokaisena sunnuntaina Iiriksen täytyy osallistua teehetkeen, johon saapuu myös seurakunnan katolinen pappi.

Papin tarinat pyhistä hahmoista ja tarinoista, erityisesti Pyhästä Brigitistä sävyttävät teeseremonian tunnelmaa, tai oikeastan sähköistävät sitä entisestään. Jotain hyvin kaunista on siinä varovaisessa rakkaudessa, joka ei koskaan voi vapaasti kukoistaa. Iiris on tarkkailija, esiliina ja lukijan silminnäkijä. Ja hänen myöhemmän avioeronsa kautta valottuu vielä kerran tämä erityinen seremoniallisuus, joka sitoi heidät kaikki kolme yhteen joka sunnuntai.

Valitsin kirjan kirjastosta siitä syystä, että pidin niin paljon Kuka sinut omistaa -pienoisromaanista ja sanoin tuolloin, että haluan lukea kirjan, koska viehätyin tästä Marian arviosta. Marialla on sana hallussa, ja hänen arvioistaan löydän usein hyviä, itselleni sopivia kirjavinkkejä, ja tämä kohta hänen tekstissään on jäänyt erityisen hyvin mieleeni, vaikka se on kirjoitettu jo jokin aika sitten:

"Todistaja Brigitin talossa on hyväätekevän hidas ja lempeä romaani. Se ei ole kuitenkaan siloiteltu ja makea, vaan pikemminkin yksinkertainen ja harmaa kuin pellavaliina. Jokainen sana on tarkkaan harkittu, ja kirjan ajatukset ovat pieniä helmiä. Pinnalta katsoen rauhallinen kerronta vie kipupisteisiin."

Olisinpa sanonut tuon itse, sillä juuri tällainen kirja on. Se johtuu tuosta pellavaliinavertauksesta, koska se kuvaa niin osuvasti oikeanlaista arkisuutta ja harmautta. Kirja ei ole junnaava ja typerryttävä, vaikka se on hidas ja siinä tapahtuu lopulta melko vähän.
 
Ilselän Minna puolestaan kirjoittaa hyvin kirjan kaksijakoisesta rakenteesta. Minuakin se aluksi hämmensi, vaikka se tulee tosiaan perustelluksi. Irlantiin olen halunnut pitkään, mutta olen päässyt vasta kirjojen myötä sinne. Jalosen kirja on mieleeni enemmän kuin Hanna Tuurin Orapihlajapiiri, joka sijoittuu myös Irlantiin. Kirjojen ja matkajuttujen avulla pääsee tutustumaan kuitenkin itselle uusiin alueisiin. Sara puhuu omassa arviossaan myös tästä matkakaipuusta. Mutta tosin kuin minä, hän tosiaan toteutti haaveensa.
 

7 kommenttia :

 1. Ihanaa kun luit tämän, kirja on tosiaan pieni helmi, ja ihan niin kuin Maria kuvailee: hyväätekevän hidas ja lempeä. <3

  (Ihanasti linkitetty, kiitos! Ja tuo viimekeväinen oli jo toinen matkani Irlantiin, niin se vain on että sinne jää se kämmenenkokoinen pala, jonka luokse on aina pakko palata. <3 )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olisin voinut tosiaan linkittää vaikka kuinka matkajuttujasi! Mie olen ollut ronttimaisteri, kun en kesällä kirjoittanut eri matkoistani. Olen aina ihan uskomattoman laiska bloggaaja ja sitten jälkikäteen harmittaa. :)

   Maria tosiaan löysi oikeat sanat, hän on kyllä sillä tavalla nerokas kirjaihminen. Ja hyvä maku meillä kaikilla! :D

   Poista
 2. Irkkukuume nousee. Tämän kirjan haluan lukea, sillä lukupiirillä on irkkuteema ja ensi kesän matkakohteena tietysti Dublin. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on nyt jatkuva matkakuume! Haluaisin kaikkialle, ja ehdottomasti Dubliniin! Ja huudahtelen huutomerkein joka lauseessa, hah! Suosittelen tätä kirjaa, en ole vielä yhtään tylsistynyttä blogiarviota lukenut.

   Poista
 3. Ihana kuva (ja mietinkin, että minkä valitset... Mulla on sulle tänään yllätys!).

  Tämä Jalosen kirja on jo kauan ollut lukulistallani. Niin Jalosen tuotanto (olen lukenut vain yhden) kuin Irlanti kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätys!?! Menikö multa ohi, vai olenko jo kiittänyt? Olen kyllä ihan pakkashuurussa, kun en muista.

   Mie olen lukenut nyt neljä Jalosen kirjaa, ja kahdesta olen tykännyt paljon ja kahdesta melko vähän. Uskon kuitenkin, että olen tosiaan lukijana kypsynyt ymmärtämään tyyliä paremmin.

   Poista
 4. Onpa kiva, että bloggasit tästä kirjasta, joka tosiaan ansaitsee tulla nostetuksi esille, ettei se painu unholaan. Itselläni on Todistaja Brigitin talossaan (mikä taivutus!) henk koht tunneside, koska se oli yksi graduni avainkirjoista :).

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!