23.9.2013

Lukusuunnitelmia: tämän vuoden esikoiset

Ajattelin listata tänne blogiini tämän vuoden kiinnostavimpia esikoiskirjoja itselleni lukulistaksi. Painotan siis, että listaukseni ei ole kaiken kattava, sillä olen kerännyt tähän vain niitä kirjoja, jotka itse aion hyvin suurella todennäköisyydellä lukea tai olen jo lukenut.

Kerään listan siksi, että tänä vuonna olen lukenut tai aion lukea paljon esikoiskirjoja, ja vielä ehdin lukemalla "valmistautua" Helsingin Sanomien esikoiskirjakisaa silmällä pitäen ja valita omat ehdokkaani ja suosikkini.

Mitkä kirjat teitä kiinnostavat? Mitkä olet ehtinyt jo lukea? Tuleeko mieleen listojeni ulkopuolelta hyviä esikoiskirjoja, jotka pitäisi ehdottomasti lukea?Lukuisat luetut:Lukemattomat luettavat:


 • Juhani Karila: Gorilla
Minua kiinnostaa lukea kokoelma loppuun nyt vihdoin syksyn aikana, aloitin kirjaa keväällä tuoreeltaan, mutta vaikka pidin novelleista siksi, että ne olivat jotain uutta, väsyin myös niiden lukemiseen melko pian. Tänä syksynä teos loppuun!
 • Kati Hiekkapelto: Kolibri
Hyvän vastaanoton saanut teos ja kiinnostavalta tuntuva dekkari.
 • Antti Heikkinen: Pihkatappi
Kehuttu romaani nuoren toimittajan suvusta ja heimosta.
 •  Pertti Lassila: Ihmisten asiat
 Esikoisromaani muistista, kuolemasta, surusta, rakkaudesta, avioliitosta ja onnen toivosta.
 • Auli Leskinen: Petojen aika
Olin kuuntelemassa tällä viikolla, kun kirjailija kertoi teoksensa aiheesta ja miksi on tehnyt tämän teoksen. Se on perhedraama Chilen sotilasdiktatuurin valtaannousun ajalta Kunhan kirja ilmestyy, niin hankin sen heti. Todella kiinnostava!
 •  Marissa Mehr: Veristen varjojen ooppera
Bloggaajat ovat kirjaa kehuneet ja olen aloittanut jo tämän lukemisen. Tällä ja ensi viikolla luen enemmänkin esikoisia, joten luen ja arvioin teoksen piakkoin.
 • Niina Miettinen: Israel-tyttö
Uskonnollinen teema tässäkin kirjassa, nuori tyttö unelmoi luvatusta maasta.
 • Pasi Pekkola: Unelmasieppaaja
Esikoisromaani kolmen ihmisen unelman tavoittelusta.
 • Päivi Stårgord: Keinulaudalla 
Kirja on parhaillaan kesken, arvio siis tulossa myöhemmin.
 • Siina Tiuraniemi: Kukkia Birgitalle
Kirja on ollut varauksessa jo hyvän tovin, odotan tätä kovasti, sillä kirjan pitäisi olla hyvin haska.
 • Sarianna Vaara: Huomenkellotyttö 
Romaani tyttären ja sairaan kirjailijaäidin suhteesta.
 • Johanna Viitanen: Hiekkaan kadonneet jäljet
Romaani suomalaisen musiikintutkijan ja walesilaisen eläinlääkärin yllättävästä kohtaamisesta.
 • Maija Vilkkumaa: Nainen katolla
Sen saa nyt todella edullisesti Readberryn kautta.


5 kommenttia :

 1. Sarianna Vaaran Huomenkellotyttö on minulla varauksessa. Kiinnostuin siitä kovasti, koska olen lukenut hänen äitinsä Maria Vaaran teokset. Sarianna sanoi jossakin haastattelussa, että hän hämmästyi luettuaan aikuisena äidin kirjat, koska tämä ei koskaan vaikuttanut niin sairaalta. Claes Andersson on sanonut Maria Vaarasta, että tämä oli harvinainen skitsofreenikko siinä, että osasi kirjoittaa niin hyvin harhoistaan.
  Kiinnostava lista kaiken kaikkiaan. Palailen varmaan tähän vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin Huomenkellotyttö on varauksessa. Mie en ole lukenut äidin teoksia, mutta täytyy oikeasti tutustua niihinkin. Ehkä lukea jopa samanaikaisesti sekaisin. :)

   Poista
 2. Listan ulkopuolelta voisin suositella kiinnostavaa esikoiskirjaa: S. Kolan Ruususen iholla. Novellikokoelman teemana on satujen uudelleenkerronta eroottisesta näkökulmasta. Mielestäni lähtökohta oli onnistunut ja uudet näkökulmat aidosti oivaltavia. Suosittelen tutustumaan!

  VastaaPoista
 3. Mielestäni listan ulkopuolelta kannattaa ehdottomasti lukea esikoisteos Paljain jaloin, jonka on kirjoittanut Laura Save. Se on koskettava romaani, jota lukiessa saa vahvasti elää mukana nuoren naisen ja hänen perheensä ja koko lähiympäristönsä elämässä ja kokea kaikki mahdolliset tunteet. Rehellinen teos, joka antaa lukijalleen paljon.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!