21.9.2013

Lukukeskuksessa vierailulla


Pääsin tällä viikolla käymään tutustumassa Lukukeskukseen, joka sijaitsee aivan ihanassa rakennuksessa, Kirjailijatalo Villa Kivessä, Töölönlahden rannalla. Lukukeskuksen toiminta on minulle jollain tavalla tuttu jo aiemmin, mutta vierailun aikana selvisi, että toimintaan liittyy muutakin kuin kirjailijavierailupyyntöjen välittämistä ja sopimustöitä.

Villa Kiven tiloisssa järjestetään erilaisia kirjallisuustapahtumia. Olen käynyt aiemmin kuuntelemassa esimerkiksi lastenkirjaseminaaria ja Claudie Gallayta. Vierailuni aikana siellä oli käynnissä Kirjailijaliiton järjestämä tilaisuus, joten piipahdin vain nopeasti alakerrassa katsomassa paikkoja. Yläkerrassa on kirjailijoiden työhuoneita, mutta niihinkään en mennyt työrauhaa häiritsemään.


"Valtakunnallisesti toimiva Lukukeskus välittää vuosittain 850 kirjailijaesiintymistä, joista 70% on kouluihin ympäri Suomen."


Olen itse käynyt muutaman kerran keväällä kouluvierailulla, mutta kutsujina on ollut tutut ihmiset Kolarin ja Muonion kirjastoista. Nyt kuitenkin istun parhaillani junassa matkalla Ähtäriin Lukukeskuksen välittämän pyynnön ansiosta. Sain pyynnön suureksi yllätyksekseni, ja vaikka olemmekin Katjan kanssa kirjoittaneet aiheesta tietokirjan Rivien välissä, en silti osannut odottaa, että voisin kuulua Lukukeskuksen toiminnan piiriin.

Minulle ei ollut ihan täysin selvä, mitä kaikkea Lukukeskus siis tekee, joten siksi pyysin lupaa päästä paikan päälle tutustumaan toimintaan ja tehdä aiheesta tämän blogijutun. Kamerastani oli akku loppu, joten kuvat on otettu vähän heikommalla kännykkäkamerallani."Lukukeskus toimii yhteistyössä kirjailijoiden, kääntäjien, kustantajien, kirjastojen, koulujen sekä kulttuurijärjestöjen kanssa. Keväällä 2012 avatussa kirjailijatietokannassa on lähes 400 kauno-, tieto- ja näytelmäkirjailijaa, kääntäjää ja kirjallisuuden ammattilaista."

Lukukeskus tosiaan vain välittää pyyntöjä, he eivät itse tee kenenkään kirjailijan tai ryhmän vuoksi pr-työtä eivätkä markkinoi esimerkiksi kouluille jotain tiettyjä nimiä. Se, että jotkut kirjailijat kulkevat toisia enemmän, johtuu vain siitä, että heitä joko pyydetään enemmän tai heillä on enemmän halukkuutta tehdä näitä vierailuja. Jokainen vierailu on poissa päätyöstä, eli kirjoittamisesta, mutta  ne ovat toisaalta tärkeä toimeentulon lisä ja mahdollisuus tutustua lukijoihin ympäri Suomen.

Myös muut kuin kaunokirjailijat matkustavat erinäisiin tilaisuuksiin puhumaan, varsinkin kuvittajia pyydetään kouluvierailulle tämän tästä. Kysyin kuitenkin uteliaana, antavatko he pyydettäessä suosituksia kirjailijavieraista. Mutta näissäkin tapauksissa mieluummin pyydetään miettimään, millaisen vieraan he haluaisivat ja sitten tarjota esiintymispyyntöä sopivalle henkilölle.

Lukukeskus hoitaa sopimusasiat ja laskuttaa tilaajaa kirjailijavieraan puolesta. Ohjehinnastoa kannattaa käyttää apuna myös niiden esiintyjien, joihin tilaaja ottaa suoraan yhteyttä ja pyytää tilaisuuteen puhumaan. Lukukeskuksen toiminta rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja säätiöiden avulla.


"Lukukeskuksen julkaisutoiminta on ainutlaatuista Euroopan mittakaavassa: järjestö julkaisee lasten kirjallisuuslehteä Vinskiä, nuorille suunnattua Lukufiilistä sekä kirjallisuuskritiikin verkkolehteä Kiiltomato.net – Lysmasken."

Kiiltomato oli minulle näistä ennalta tuttu, sillä seuraan verkkolehden facebook-sivujen kautta päivityksiä ja kulkeudun sieltä sitten lukemaan kiinnostavia kritiikkejä. Sivustossa on vähän samankaltainen idea kuin kirjablogeissa, sillä tila ei rajoita kirjan arvion pituutta. Pohdituissa ja hyvin kirjoitetuissa kritiikeissä riittää siis lukemista, ja koko sivustolle on kertynyt vuoden 2012 loppuun mennessä jo 2500 arvostelua.

Lukufiilis on minulla mukana nyt matkalla. Se on nuorten kirjallisuulehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Mikä hienointa, suurin osa jutuista on myös nuorten itsensä kirjoittamia. Vinski on puolestaan suunnattu lapsilukijoille.

Lehtien ja Kiiltomato-verkkosivun lisäksi Lukukeskus järjestää erilaisia tapahtumia ja kampanjoita. Näistä tutuimmat minulle ennakolta olivat Lukuviikko ja tuo WSOY:n kanssa yhteistyössä tehty teos Kirja joka muutti elämäni (2013). Kirjan ovat lukeneet ainakin seuraavat bloggaajat: Jenni, Liisa, Kirsi, Aletheia, Katri ja Maria. Sain kirjan mukaani ja pääsen itsekin lukemaan sen myöhemmin.


"Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain järjestämä valtakunnallinen tapahtuma, jonka aikana kirjastot ja koulut ympäri Suomen juhlivat lukemista mm. erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja pidennetyillä aukioloajoilla. Lukuviikko järjestetään huhtikuussa, samalla viikolla Kirjan ja ruusun päivän kanssa." 

Ensi vuonna lukuviikkoa joudutaan aikaistamaan vähän, koska muuten se osuisi ikävästi pääsiäisen kanssa samaan aikaan. Sitä vietetään 7.–13.4., ja viikon teeman nimi on "Kohtaamispaikkana kirja".

Viime keväänä täällä Kirjainten virrassa juhlistettiin lukuviikkoa kymmenen faktan voimin

Muita kampanjoita ovat muun muassa Kirjailija joka kouluun, KULPS ja Myytti lukukansasta? Lyrikline.org-sivustossa on mukana Suomesta myös Nuoren Voiman Liitto.


Minulle oli yllätys, että Lukukeskus on niin monessa mukana, vaikka seuraankin kirjasivuja, -tapahtumia ja -uutisointeja. Oli mukava käydä myös ennen tätä omaa Ähtärin keikkaa tutustumassa toimintaan.

En ole muuten koskaan esiintynyt yksin näin kauan, joten hivenen jännittää, vaikka aihe on tuttu ja olen valmistautunut huolellisesti. Kohta puhun neljä tuntia aiheesta "Sinustako bloggaaja?". Kirjoitan tuosta tilaisuudesta myöhemmin jutun, jonka toivon kiinnostavan ainakin muita bloggaajia.

10 kommenttia :

 1. Tsemppiä esiintymiseen! :) Minua ainakin kiinnostaa kovasti tuleva juttusi tilaisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Juttu on tuloillaan. Olen ollut alkuviikon töiden vuoksi niin kiireinen, etten ole ehtinyt, mutta toivottavasti jo tänään illalla. :)

   Poista
 2. Onpas hyvää työtä Lukukeskuksella! Juttusi kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
 3. Heippa Hanna! Kiitos tämän päivän vierailustasi täällä etelä-pohjanmaalla Ähtärissä. Todella hienosti vedit kurssin ja tuli todella paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa esille. Oli hienoa tavata bloggaaja, jonka blogia miekin seuraan, löysin blogisi seurauslistaltani :) Oikein mukavaa kotimatkaa sinulle sinne etelään ja kivaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla Anuliini. Ja erityisen kiva, että olet jo vierailusta blogannut. :)

   Poista
 4. Lukukeskus puhuu myös luovan lukemisen puolesta. Se onkin taito, josta monella aikusellakin on vielä opittavaa.

  Olen itse käyttänyt Vinskiä, joka on todella hienosti lapsia aktivoiva kirjallisuuteen ja nykyisin sanataiteeseenkin innostava lehti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiinnostava kuulla, että olet käyttänty Vinskiä opetuskäytössä. Mie varaan tälle lukemiselle aikaa. Luovasta lukemisesta haluan kuulla lisää!

   Poista
 5. Villa Kivi on ihana! <3

  En muuten tiennytkään, että juuri Lukukeskus on Kiiltomadon ja noiden lehtien taustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että jutusta oli myös hyötyä. :) Villa Kivi on kyllä todella upea paikka, olisipa ihana työskennellä siellä, vaikken kirjailija olekaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi!