28.7.2013

Budapestiin matkalla

Pakkauskiireiden keskeltä tulin blogin pariin päivittämään kuulumisia. Hääjärjestelyt alkavat olla sillä mallilla, että on mahdollista hypätä hetkeksi Berliinistä vielä kuumempaan kaupunkiin (huhhuh, sillä yli 30 asteen lämmöissä on kiehuttu jo ties kuinka pitkän aikaa). Kirkko, pianisti, hääpaikka, ruuat, juomat, puvut, vieraille yllätysjuttu, kukat, kakku, kampaaja/parturi, sormus, hääsviitti, kuvaaja ja meikki on varattu.

Kälyni ovat niin näppäriä, että antavat häälahjaksi meille apunsa. Kira ottaa varmasti upeat kuvat ja Irina meikkaa ja hoitaa minulle kampaajan. Suosittelen kaikille, jotka haluavat mennä ulkomailla naimisiin, Berliiniä. Täällä on paljon edullisempaa varata tilat ja järjestää 30 ihmiselle iso buffet kakkuineen ja erilaisine kahveineen ja alkoholipitoisine juomineen. Oikeasti edullista – jos olisimme menneet Suomessa naimisiin, emme olisi varmasti järjestäneet hääjuhlia ollenkaan. Meillä on lisäksi luvassa niin upea tila. Odottakaapas vain, kun näette sitten kuvia!

Mutta häät on vasta kahden viikon päästä (10.8.), joten vielä ehtii nauttia Keski-Euroopan lyhyistä välimatkoista ja kiertää muitakin maita ja kaupunkeja. Vanhempani ovat tulleet jo aiemmin tänne Berliinin ja halusivat myös käväistä muualle, joten lähdemme tänään neljästään Budapestiin. En ole siellä aiemmin käynyt, mutta läheinen ystäväni on kehunut kaupunkia varauksetta. Hän on itse käynyt siellä jo kuudesti. Hän lähetti minulle myös postitse Mondon matkaoppaan ja karttoja.

Rakastan Mondon oppaita, sillä ne ovat ihan uskomattoman mielenkiintoisia ja luen kirjat aina lähes kannesta kanteen. Olen merkinnyt myös itselleni kirjakauppatärppejä, mutta en tiedä, kuinka ehdimme niissä käydä, kun ovat vähän kauempana (mitä nyt karttoja osasin tulkita..). Matkaseurueessani kyllä arvostetaan kirjoja, sillä mukaan lähtee nytkin kasa kirjoja ja iPad "täynnä" sähkökirjoja. Mutta Budapestissa riittää kirjallisia kohteita muitakin. Toivon, että pääsen käymään Petőfi Literary Museum -museossa. Onko teistä kukaan siellä käynyt?

Kaikki matkavinkit kelpaavat taas. Kiitän niistä ja jo aiemmista vinkeistä, jotka olen saanut näille kesän matkoilleni. 


Matkaoppaan väliin ystäväni on vielä liimannut post-it-lapuille omia huomioitaan ja hyviä vinkkejä. Näissä Mondon oppaissa arvostan huolella laadittuja erilaisia kävelyreittejä. Prahassa kävelimme Kafkan jalanjäljillä ja Budapestissakin seuraamme ainakin yhtenä päivänä oppaan kanssa polkuja.

Nyt on tällainen kesä ja tällainen vaihe elämässäni, ja bloginikin on yksi kuulumisten kaikukoppa. Toivon, että jaksatte lukea matkajuttuja ja pienimuotoisia päivittelyjäni. Kirjat kyllä maistuvat, mutta bloggaamisen on ollut vähemmän aikaa, kun nettiyhteys löytyy vain kotoa. Kuvaan matkalla paljon ja tuon palan Budapestiä blogiini. Minulla on edellisenkin matkan kirjalliset vinkit kirjaamatta, joten syksyllä riittää muisteltavaa ja kirjoiteltavaa. :)


Mukaan meille lähtee luettavaksi: Pauliina Rauhalan Taivaslaulu (joka on muuten jo nyt ihan mieletön blogihitti, sitä on kehuttu todella paljon ja odotukset ovat korkealla!), Antti Tuomaisen Synkkä niin kuin sydämeni, J. K. Johanssonin Laura, Kati Hiekkapellon Kolibri, Alberto Moravian Keskipäivän aave ja Antti Heikkisen Pihkatappi.

16 kommenttia :

 1. Hyvää matkaa Budapestiin! Ihana tämä sinun kesäsi!

  Taivaslaulu aivan kutsuu lukemaan, niin hienoja blogiarvioita se on saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Elina. Kesä on ollut kyllä mitä parhain, olen todella iloinen, että teimme vihdoin sen, mistä olemme haaveilleet pitkään. Nälkä vain kasvaa syödessä ja täytyy taas säästellä ensi kesän vastaavaa ulkomailla asumista varten.

   Taivaslaulu on saanut niin paljon kehuja, enkä ole voinut olla niitä vilkuilematta. Kirja on varmasti hyvä, kiinnostava on nähdä/lukea/kokea, että kuinka hyvä.

   Poista
 2. Matkavinkkini ei ole kirjoihin liittyvä. Suosittelen Victor Vasarely -museota. Kävin siellä viimeksi Budapestissa ollessani. Varsinkin museon toisessa kerroksessa olevat suuret maalaukset ovat upeita. Museo on varmastikin mainittu noissa opaskirjoissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä museossa en ehtinyt käymään, mutta kävin kirjallisuusmuseossa. Hieno paikka oli sekin.

   Poista
 3. Ehdottomasti suosittelen käymään Treehugger Dan's Bookstore Caféssa. Ronttasin sieltä keväällä hurjan kasan käytettyjä kirjoja, uskomattoman mielenkiintoiset valikoimat. Sijaitsee oopperan takana näppärästi metrolla tavoitettavissa (Lázár utca 16, usein mainittu sijainti Csengery utcalla on suljettu.). Ihana Budapest!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, etten ehtinyt tuonne. Ostin kyllä kaksi kirjaa, mutta pienestä -- ja viileästä!! -- kirjakaupasta Linnavuorelta.

   Poista
 4. Budapest on ihana kaupunki ja siellä on paljon nähtävää! Itse suosittelen ainakin katsastamaan Tonavan rannalla olevia rautakenkiä, joka on "muistomerkki" kaikille toisen maailmansodan aikana Tonavaan ammutuille juutalaisuhreille. Jotenkin koskettava ja hienosti toteutettu muistomerkki!

  Ihanaa Budapestreissua, odotan innoissani kuvia sieltä ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, kuinka iso ja vaikuttava Budapest on. Niin paljon hyviä vinkkejä olen saanut, vaikka moni jäi ensi kertaan. Meillä oli liian tiukka aikataulu.. Tai siis on, koska matka jatkuu tänään seuraavaan kaupunkiin. Vinkkisi jää seuraavaan kertaan, sillä tulen varmasti tänne uudestaan.

   Olen kuvannut paljon!

   Poista
 5. Hyvää matkaa Budapestiin! En ole koskaan käynyt siellä: reilut kymmenen vuotta sitten mietimme J:n kanssa reissua sinne, mutta Praha kiinnosti enemmän. Joskus haluan Budapestissäkin käydä.

  Ja teidän häistänne tulee takuulla ihanat! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että viihtyisit Budapestissä ja toivon, että tänne pian pääsette Jukkiksen kanssa kahdestaan tai ihan perhelomalle. Upea kaupunki.

   Poista
 6. Me juuri tulimme Budapestistä ja suosittelen ainakin Gelarto Rosaa, josta saa loistavaa ruusunmuotoista jätskiä (Szent Istvan ter 3). Tunnelmat olivat ainakin alkuviikosta tosiaan hikiset, minusta parhaita hetkiä olivatkin ne kun aurinko oli laskemassa, oli viileämpää, kadut kuhisivat ja musiikki soi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, enkö mie oikeasti ehtinyt yhdestäkään hyvästä vinkistä nauttia. Ruusujäätelökin jäi haaveiden tasolle. Kävittekö muuten kylpylöissä? Mie en niistä yleensä perusta, muta nyt nautin todella paljon.

   Poista
 7. Minäkin tulin juuri Budapestista, mahdollisesta tulevasta kotikaupungistani. Mielestäni siellä on niin paljon kivaa nähtävää, että vaikkei kaikkea suunnittelemaansa ehdikään nähdä tai löydä, tulee tilalle erilaisia yllätysjuttuja. Kirjakauppoja Budapestissa on kaikkialla, tosin suurin osa myy lähinnä unkarinkielistä kirjallisuutta. Kielitaitoni on niin heikko, että tyydyin yhteen naistenlehteen. Andrassy utcalla Oktogonista parikymmentä metriä Tonavan suuntaan on ketjukirjakauppa Alexandria, jonka toisessa kerroksessa on ihana kahvila. Katto on täynnä ihania maalauksia ja vitriini herkkukakkuja. Pöytiinpalvelu toimi. Tunnelma oli katutason kahviloihin verrattuna rauhallisen seesteinen. Kuumahan siellä nyt oli. Siihen en keksi apuja, jos kuitenkin kaduilla haluatte vaellella. Metron käyttäminen on helppoa ja vähän viileämpää, tosin katunäkymät jäävät silloin pois. Kauppakeskuksissa lienee viileintä. Pyhän Tapanin (Szent István) basilika oli helteelläkin viileä. Sen tornissa on näköalapaikka, jonne pääsee sekä portaita että hissillä pientä maksua vastaan. Valitettavasti monissa museoissakin oli tosi kuuma. Ihmettelin oikein, miten esimerkiksi taideaarteet kestävät hellettä, kun ilmastointia ei tuntunut olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä vinkeistä ja viestistäsi. Ja onnea, kun saat Budapestiin muuttaaa. Todella kiehtova kaupunki ja iedän tännne palaavani. Kävimme kirjallisuusmuseossa, jossa oli ainakin viileä, mutta muuten on ollut hyvin helteistä. Kiertämisintoa verotti maanantaina 40 asteen helteet, joten ensi kerralla tulen myöhemmin syksyllä.

   Poista
 8. Mainiota matkaa :) Ja totta, häät on paljon paljon halvempi järjestää Saksassa. Jos ikinä menen enää naimisiin, haluan tehdä sen Alpeilla...tosin siellä hinnat ovat jo vähän korkeammat mutta eivät yllä Suomen tasolle siltikään. Innolla odotan hääraporttia! Ja Budapestistä kertomusta myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Hääjännitys lisääntyy, vajaa kaksi viikkoa jäljellä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!