25.6.2013

Rivien välissä


Minun ja Lumiomena-blogin Katjan yhteisesti kirjoittama Kirjablogikirja Rivien välissä (Avain, 2013) on ilmestynyt yli viikko sitten, mutta tänne Berliiniin kirja ehti juuri juhannukseksi ja pääsi ensi töikseen tutustumaan nähtävyyksiin.

Kirjasta on ilmestynyt jo aika tavalla blogiarvioita ja aika moni on miettinyt omaa "kirjablogiuraansa" tai pohtinut ylipäänsä kentän muuttumista parin viime vuoden aikana.

Luutii-blogissa pohditaan bloggaamisen ääriviivoja ja arviossa nostetaan esiin hyviä näkökulmia aiheeseen. Kirjamme on aika pitkälti johdatus aiheeseen ja on ollut hienoa lukea arvioita ja jatkokeskusteluja näissä arvioissa. Lisäksi ainakin Morre, Leena Lumi, Kirsi, Penjami, Salla, Maria, Laura ovat ehtineet kirjoittaa ajatuksiaan kirjasta, bloggaamisesta ja kirjablogikentän ajankohtaisista keskusteluista.

Jollain tapaa on ollut erilaista seurata keskusteluja siellä täällä, sillä niihin on jo eräänlaisen alustuksen tehnyt tällä kirjalla ja kaiken aikaa sitä kirjoittaessa tiesin, että mitään lopullisen tyhjentävää emme pysty kirjassa sanomaan. Koko ajan kirjablogikenttä elää ja uusia tempauksia keksitään. Kirja olisi jo nyt kesäkuun lopulla erilainen kuin mitä se oli toukokuun alussa, mutta ne olisivat olleet lisäyksiä käsiteltyihin aiheisiin.

Nyt-liitteen juttu käynnisti myös hyviä pohdintoja bloggaamisen etiikasta, mutta myös vähän vähemmän mairittelevia katsantoja siihen, mitä bloggaajat saavat lukea ja tehdä, yksittäin tai osana tätä ryhmää, johon he tavalla tai toisella bloginsa myötä kuuluvat. Nämä medianostot jäivät kirjasta pois ja moni muu tärkeä näkökanta, koska jotenkin kirja piti rajata ja aikaraamien aikana saada valmiiksi. Mutta kuten näistä arvoista ja kommenteista voi lukea, pohdinnat jatkuvat blogeissa ja kirjablogien monimuotoisuus ja moniäänisyys kasvavat kirjan ulkopuolella kaiken aikaa.

Olen kustannustoimittajana mukana kirjojen tekemisessä ja niiden valmiiksi saattamisessa, mutta vasta tämän oman kirjan myötä tajuan kunnolla myös sitä henkistä puolta, mikä on kirjailijan ammatissa "vierasta arkipäivää". Tällä tarkoitan sitä, että vaikka monelle kirjailijalle tilanne on hyvin tuttu, eivät he silti ole liian tottuneita lukijoiden mielipiteiden odottamiseen ja samanaikaisesti niiden jännittämiseen. Minua on suoraan sanottuna pelottanut, enkä aluksi uskaltanut lukea edes arvioita kirjasta. Pikkuhiljaa alan tottua siihen, että tuo kaunis kirja on nyt myös muiden käsissä.

Olen ollut kirjoittamassa kirjaa harrastuksesta, johdantoa aiheeseen, mutta yhtä koska lähestynyt tätä kirjabloggaamista itselle uudella, vieraalla tavalla. Olen kyllä puhunut bloggaamisesta ja kustannustoimittajan työstä paneelikeskusteluissa, koulu- ja kirjastovierailuilla, jopa Akateemisen näyteikkunassa, mutta Rivien välissä on kuitenkin pysyvä jälki siitä, mikä kirjabloggaamisessa viehättää ja mikä siinä on monelle kirjanystävälle samanaikaisesti tuttua ja uutta.

Tämäkin bloggaus merkitsee sitä, etteivät pohdinnat aiheesta jää vain kirjaan. Sen ymmärsimme jo kirjan runkoa tehdessämme, mutta on yhtä tärkeä avata peli kuin viedä koko potti.

Kiitokseni lukijoille!

18 kommenttia :

 1. Hieno kirja: Onnea!

  Luin aikaisemmat Berliini-kommenttisi ja täytyy sanoa, että edelleenkin Keski-Euroopassa on edullista syödä ulkona edullisesti ja HYVIN. Ostimme myös vuoden vaatteet Saksasta ja Itävallasta hyvällä hinta-laatusuhteella. Seuraavakaan matkamme ei suuntaudu Englantiin/Skotlantiin vaan...;)

  Ota kaikki irti ja iloitse tulevasta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena, viestistä, arviosta, onnitteluista. Tämä on tosiaan elämäni kesä, sillä olen niin onnellinen, että tämä elo Berliinissä onnistui. Pystyn tekemään töitä etänä ja nytkin toimitan yhtä kiinnostavaa käännöskirjaa näillä näkymin kolmessa pääkaupungissa. Lähdemme ensi viikolla Wieniin ja Prahaan.

   Ulkona syöminen on todella edullista, emme ole kuin pari kertaa tehneet täällä kotona ruoan. Eilen söimme ihan huippuhyvää intialaista, sitä edellisenä päivänä vietnamilaista.. Huomenna meille kokataan kunnon meksikolaista ruokaa. Kirjoja, nähtävyyksiä, herkkuja. Hyvä kesä.

   Poista
 2. Hi hii, minäpä sain omani viimeviikolla postissa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, moni oli tosiaan ehtinyt jo lukea ja blogata ennen kuin posti tännekin kirjan toi. :)

   Poista
 3. Onnittelut kirjasta sinullekin, Hanna!

  Ihanaa eloa Berliiniin ja ennen kaikkea taianomaiseen Prahaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oikein paljon Valkoinen kirahvi. Katselinkin ennen matkaa kirjabloggaajien matkajuttuja sieltä täältä, siksi kyselin puuttuvien kuvien perään.

   Praha ja Wien molemmat minulle uusia kohteita, Berliinissä olen tätä ennen ollut jo kahdesti.

   Poista
  2. Katselin myös kirjastojuttujasi yhtä esitystä varten. Miten kirjasto näkyy kirjablogeissa jne. :)

   Poista
 4. Minä olen ehtinyt vasta silitellä kirjaa, haluan lukea sen ajatuksella. Kaunis se kyllä on, ehdottomasti. Onnea siis!

  Ja ihania kuvia taas, teillä on siellä varmasti huippua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juri on tyytyväinen, kun kuvia kehuttiin, kun hän oli mallina. Heh.
   Huippua on, ihana kesä.

   Poista
 5. Luin juuri kirjan ja olen ihan fiiliksissä! Kiitos tuhannesti kirjasta, se piti ehdottomasti tehdä, nyt se tuntuu itsestään selvältä. Kirjoitan enemmän blogiin kunhan tästä rauhoitun. Upeaa kesän jatkoa, nauti täysillä!

  VastaaPoista
 6. Kirjastosta varasin kirjan ja sitä tässä odottelen. ;)

  Näinköhän kirjablogikriitikot taas provosoituvat, koska uskalsit blogata kirjasta, jota olet ollut itse kirjoittamassa. Aina löytyy syy provosoitua tai jos syytä ei ole, voi turvautua tekosyihin. Tällaisena olen suomalaisen kirjablogikeskustelun kokenut, roihuavana.

  Anyways, mukavaa kesänjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että olisi kummallisempaa vaieta kirjablogissani kirjasta, jonka olen kirjoittanut kirjablogeista. Eikä kirjan mainostamisessa edes ole mitään pahaa. :)

   Roihuu ja räiskyy, mutta omassa blogissani on onneksi ollut hyvin maltillista. Toivon mukaan tosiaan tästä ei kukaan kovin pahastu.

   Poista
 7. Luin kommentteja kirjasta muista blogeista ja varasin heti kirjastosta (vaikkei oma blogini varsinaisesti kirjablogi olekaan, mutta seuraan niitä kuitenkin). Jono on aika pitkä... :)

  VastaaPoista
 8. "on yhtä tärkeä avata peli kuin viedä koko potti" - hienosti avasitte pelin, ainakin sen perusteella mitä olen ehtinyt kirjaa lukea. Onnea <3

  VastaaPoista
 9. Onnittelut kirjasta! Luin sen ahmaisten ja innoissani. Se on upea ja kaunis ja ajatuksia herättävä! On ihana päästä sanomaan näin suoraan kirjailijalle: Kiitos kirjasta!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!