27.6.2013

Juhannusdekkarit: Tenhunen, Tenhunen, Tenhunen


Eeva Tenhunen:
Mustat kalat (1964) , Keisari seisoo palatsissaan (1971) , Nuku hyvin, Punahilkka (1973)
Alkuperäinen kustantaja: WSOY
Kirjan julkaisija nyt: Crime Time
Sivuja yhteensä: 587
Mistä minulle: ostettu Elisa Kirjan sivuilta
Luettu: juhannuksena Berliinissä, sähkökirjana
Kotimainen laatudekkari


Juhannuksena halusin lukea jonkun kivan dekkarin ja minulle oli pariinkin otteeseen suositeltu Eeva Tenhusen tuotantoa. En oikeastaan tiennyt kirjoista kauheasti, vaikka olen jopa lukenut arvioita niistä, mutta jostain syystä en ole sen kummemmin painanut hänen nimeään mieleeni. Mutta hyvä ystävä ja työkaveri suositteli niin ponnekkaasti kotimaisia laatudekkareita, joissa on juuri oikeanlainen tunnelma ja kirjassa keskitytään Agatha Christien romaanien tavoin rikosten psykologiseen puoleen ja jotka on vielä hyvin kirjoitettu, joten latasin sähkökirjan iPadiin varsin suurin odotuksin. Enkä pettynyt. Minun ei ollut tarkoitus lukea kuin yksi, sillä harvoin luen peräkkäin samalta kirjailijalta monta teosta, mutta tarinan imu oli niin kova, että halusin ehdottomasti lukea heti lisää.

Mustat kalat on esikoisromaani, jossa murhatapauksia tutkii nuori opiskelijatyttö Liisa Rautasalo ja komisario Martti Halla. Miljöönä toimii salaperäinen Olavinlinna, jossa Liisa työskentelee turistioppaana ystäviensä kanssa. Liisa löytää kesken opaskierroksen juuri kihlautuneen työkaverinsa murhattuna ja joutuu tahtomattaan mukaan murhamysteerin tutkimuksiin. Minua viehätti romaanissa se, että kirja ei ollut ikävuosien kertyessä väljähtänyt, vaikka erityisesti dialogeissa ja ihmistenvälisissä suhteissa näkyi ajan henki. Tittelitietoisuus, kohteliaat puhuttelutavat, nuorten naisten kapina yhteisön odotuksia vastaan. Ja vaikka loppusuoralla arvasin murhaajan, oli se nimenomaan hyvin rakennetun tarinan ansiota, lukija pääsee mukaan tutkimuksiin. Komisarion loppupuheenvuoro muistutti niin Christien tyyliä, että olin pakahtua innostuksestani, sillä tiesin, että vaikka syitä tuntuu löytyvän yhdelle jos toiselle murha-aikeisiin, lopulta silmukka kiertyy juuri sen murhaajan ympärille, jonka uskoinkin teon tehneen.
Muita blogiarvioita: Ja kaikkea muuta, Alice in Bookworld, Kirjojen tomutusta, Illuusioita.

Keisari seisoo palatsissaan latautui lukulaitteeseeni saman tien ja olin iloinen, että tässäkin teoksessa kertojana on Liisa. Myös Martti Halla tutkii murhatapausta, joskin kesälomallaan. Liisa on saapunut poikaystävänsä kotitilalle tekemään tutkimusta tämän isoisästä Erik Bannerista. Tätä (minua!) gradunsa kanssa aikataulutanssia tempovaa kirjallisuudenopiskelijaa viehätti Liisan melko biografinen tutkimusote, hänen tutkiessaan kuuluisan kirjailijan tuotantoa. Mutta ei Liisakaan tutkimustaan ennätä juuri tehdä, kun sukuskandaalien selvittämisessä menee oma aikansa. Kuka murhasi epämiellyttävän Astan? Kaikilla on syy inhota sukuun naitua kirjallisuudentutkijaa, joka ei halunnut kunnioittaa hautarauhaa. Komisario Hallan kanssa Liisa löytää monta yhteistä säveltä ja tällä kertaa murhamysteerin ratkaisu yllätti lukijan. Tai kun se selvisi, tuntui lopputulos päivänselvältä. Olin ehtinyt tosin syyttää jo niin montaa, kerran osuen oikeaankin,sillä menneisyyden luurangot kolisivat monen kaapissa.
Muita blogiarvioita: Hyönteisdokumentti, Illuusioita, Vauhkon kirjat ja kirjaimet.

Nuku, hyvin Punahilkka osoittautui lopulta kolmesta hyvästä parhaaksi. Vaikka suosikkikertojani Liisa ei tässä teoksessa seikkaile edes sivujuonissa. Ja vaikka loppuratkaisu ei minua miellyttänyt, eikä sitä sellaisenaan voisi enää tässä ajassa kirjoittaa. Ehkä kirja oli ilmestymisvuonaan 1970-luvun alussa rohkea ja yllättävä, mutta nyt tietyt sanavalinnat ja murhaajan luonteenpiirteet tuntuivat epäuskottavilta. Mutta silti nämä seikat eivät vähentäneet liiaksi lukunautintoa ja koulumaailman, opettajanhuoneen riitasointuisen työyhteisön ja rehtorin vetovoiman kuvaus olivat niin taiten tehtyjä, että ei voi kuin kiittää. Hehkutukseksihan tämä menee, vaikka kuinka esittelisin myös kritisoitavia kohtia, Tenhusessa on omanlaisensa tenho. Henkilöitä teoksessa on paljon, mutta heitä esiteltiin melko samanarvoisesti kirjassa, joten kaikkien rakastaman rehtorin murhaajaksi olisi voinut sopia kuka tahansa. Herkullista!
Suosittelen Katjan arvion lukemista, sillä se on erittäin hyvä teksti tästä kirjasta.

Mikä koukutti?

Kolme kirjaa putkeen ja neljäs on loppusuoralla ja aion varmasti ladata Tenhusen loputkin kirjat luettavaksi. Harmittelen jo valmiiksi, että hän on kirjoittanut vain kahdeksan kirjaa. Yllä olevista miniarvioista saa ehkä jotain suuntaa siitä, miksi kirjoista pidin, mutta enemmänkin voisin pohtia Tenhus-koukkua.

Jos ihan rehellisiä ollaan, niin eivät kirjat ole kauhean jännittäviä, mutta juoni etenee kyllä sen verran sujuvasti ja pala palaselta mysteeriä avaten, että voi sanoa koko ajan odottavansa mitä tuleman pitää. Väkivaltaisuuksilla ei mässäillä ja ihmissuhteita ei selitellä pelkillä sivulauseilla. Henkilöt ja tapahtumapaikat ovat melko tavanomaisia ja siitä se koukku taitaa syntyäkin. Kirjat ovat niin todentuntuisia ja hyvin rakennettuja, ettei tasapainoisen murhamysteerin rakentamisen tarvita satoja ja satoja sivuja. Tenhusen parisataasivuiset rikosromaanit ahmaisee kerralla, satoi tai paistoi.

Liisa on kertojana mielenkiintoinen, hän on samanaikaisesti melko miellyttävä hahmo mutta myös varsinainen söhlääjä ja kova tyttö pyörtyilemään jännityksestä. Nuku, hyvin Punahilkka -romaanin kertoja, äidinkielenopettaja Ulla, on melko samanlainen kuin Liisa, joten Tenhunen osaa taitavasti kirjoittaa romantiikan nälkäiselle, pökräävälle ja haaveilevalle päähenkilölle myös vastavoimaisia luonteenpiirteitä. Liisa ja Ulla ovat molemmat samalla reippaita ja heillä on murhien selvittämiseen tarpeeksi rohkeutta ja uteliaisuutta. Päähenkilössä on näitä ristiriitaisuuksia ja silti – tai ehkä juuri siitä syystä! – he ovat eheitä ja uskottavia kertojia ja toimijoita.

Voin rehellisesti sanoa viihtyneeni kirjojen parissa ja saaneeni niistä muutakin kuin vain ajatuksia lepuuttavan lukukokemuksen. Juuri suomalaisuus, 70-luku ja valitut miljööt riemastuttivat. Ihmissuhdekuvaukset, whodunnit-jahti, lukijan mukaan ottaminen murhapalapelin kokoamiseen ja kertoja saavat minut lukemaan lisää Tenhusta ja suosittelemaan sitä lämpimästi myös blogini lukijoille.

Vielä huomio sähkökirjakokemusta:

En saata uskoa, että Tenhusen alkuperäiset kirjat ovat näin täynnä virheitä, joten vika täytyy olla digitalisoinnissa ja oikoluvun puutteessa. Miltei joka sivulla oli lyöntivirheitä ja kirjoitusvirheitä: välilyönnin tilalle oli tullut pisteitä, isoja alkukirjaimia oli keskellä virkkeitä, kirjaimia puuttui tai niiden tilalle oli tullut väärä kirjain, tavutus oli päin prinkkalaa ja kaiken kaikkiaan kirjat vilisivät niin paljon virheitä, että poikkeuksellisesti joudun huonoa työnjälkeä tässä arviossa ruotimaan. En puutu pikkuvirheisiin, sillä niitä on kirjassa kuin kirjassa, mutta vaikka kuluttajalle 6 euron hinta hyvästä kirjasta ei ole korkea, pitäisi ehdottomasti skannattu teksti käydä läpi ja oikolukea.

Elisa Kirja kaatui minulla monta kertaa ja sivut jäivät jumiin, mutta kaiken kaikkiaan muuten sähkökirjan lukeminen ja ulkomaille suomalaisen kirjallisuuden ostaminen kävi helposti.

18 kommenttia :

 1. Olen iloinen, että innostuit Tenhusesta. Nuku hyvin, Punahilkka on tosiaan osin osin epäkorrekti, mutta maaseutu- ja yhteisökuvauksena hyvä, työyhteisön kuvauksessa ihan erinomainen ja myös oikeasti jännittävä.

  Minulla on Mustat kalat vielä lukematta. Taitaa olla ainoa Tenhusen kirja, jota en ole lukenut. Säästelen jännäriviikolle!

  On kurja kuulla noista virheistä. Kun tosiaan luin Punahilkan muutama vuosi sitten, ne kiinnittänyt huomiota kaikkiin noihin virheisiin. Ovatkohan ne tosiaan digitoinnin seurausta? Siltä vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virheitä on niin paljon, joten jos ovat olleet jo alkuperäisessä, niin nekin olisi pitänyt korjata jo monta kertaa. Uskon, että virheet ovat tulleet digitointivaiheessa. Olen itse kerran yhden tällaisen oikolukenut, ja siinä l-kirjaimet olivat välillä muuttuneet huutomerkeiksi.

   Poista
  2. Mulla on nyt se Kuolema savolaiseen tapaan kesken ja minua huvittaa, miten savolaisia siinä kuvataan. Mustat kalat oli hyvä ja olen nyt oppinut, että se on klassikkoasemassa.

   Poista
  3. Kuolema savolaiseen tapaan on tosiaan hilpeä. Tenhunen asui itse vuosia Kiuruvedellä. ;)

   Poista
  4. Hei, kiitos palautteesta liittyen kirjoitusvirheisiin.

   On tosi hyvä saada palautetta myynnissä olevista kirjoista, koska sähköistä versiota pääsee aina tarvittaessa korjaamaan. Kun vanha kirja digitoidaan paperisen version perusteella, on aina mahdollisuus, että tekstiin jää virheitä. Jos alkuperäisessä tekstissä esiintyy vaikka kaksi sanaa yhteenkirjoitettuna, se siirtyy myös e-kirjaversioon.

   Minulla oli Mustien kalojen paperiversio ja kävin tekemässä pienen vertailun. Kiinnosti katsoa esim. noita isoja alkukirjaimia ja itseasiassa alkuperäisessä kirjassa oli kirjoitettu sanoja isolla. Tässä esimerkki painetusta sivulta 26: "Nyt sinulla on ilo tutustua Linnan keskeisimpään paikkaa, Opashuoneeseen, Inkeri julisti. ...Sinne noustiin kapeita pimeitä portaita Pieneltä Linnanpihalta..."

   Nuo samat ovat myös e-kirjassa kirjoitettu isolla kirjaimella.


   Olet oikeassa, huolellisempaa oikolukua vaatisi. Erityisesti sanaväli, tavuviiva asiat.   Kesäterveisin, Essi / Elisa Kirja

   Poista
  5. Kiitos Essi viestistäsi. Oikeastaan nuo isot alkukirjaimet ymmärränkin painotuksina, mutta enemmän lukemista häiritsi ja välillä jopa huvitti vaihtuneet kirjaimet. Esimerkiksi: "Inkeri rahasti Karia."

   En tosiaan mainitse pikkuvirheistä, varsinkin jos ne eivät liity lukukokemukseen, mutta näiden teosten kohdalla oli pakko antaa vähän noottia, sillä minun on vaikea uskoa, että näin paljon näppäilyvirheitä on alkuperäisessä kirjassa ja vaikka olisi, niin mikään ei estäisi niitä korjaamasta seuraaviin versioihin. En puhu pilkkuvirheistä, sillä kaunossa on aina niiden suhteen enemmän vapauksia ja en ole pilkkujen perään niin tarkka, mutta mikään ei selitä sitä, että välilyönnin tilalla on piste ja sanat on kirjoitettu kokonaan väärin.

   Mutta kuten sanoin, kirjat olivat silti niin hyviä ja lataaminen vaivatonta, että olen ostanut jo viidennen Tenhusen lukulaitteeseeni.

   Poista
  6. Meistä on ollut tosi hienoa, että olemme saaneet myyntiin näitä vanhoja suomalaisia dekkariklassikoita, joita ei välttämättä enää saa divareista tai kirjastosta. E-kirjana kirjoille "uusi elämä".
   Essi / Elisa Kirja

   Poista
  7. Ehdottomasti näin. Mie en ole lukenut Tenhusta aiemmin koskaan ja nyt pystyn tänne ulkomaille ostamaan kotimaista vanhempaa kirjallisuutta erittäin edulliseen hintaan. Pitäisi Tenhusen jälkeen löytää seuraava hyvä kotimainen laatudekkaristi. Ehkä sinulla on antaa jotain vinkkejä? :)

   Poista
 2. Mä en lukiessa ollut hahmottanut että Mustissa kaloissa ja Keisarissa on samat päähenkilöt, olin lukenut Punahilkan ennen Keisaria joka sai luulemaan että kaikki Tenhusen kirjat ovat erillisiä ja Liisan ja Hallan henkilöt eivät niin hyvin olleet jääneet mieleen Mustista kaloista...

  Mutta hyviähän nämä ovat, ja ne loputkin Tenhuset pitäisi varmaan lukea.

  Mutta kirjoja lukiessa en kyllä kiinnittänyt huomiota valtavaan määrään painovirheitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat ehdottomasti hyviä teoksia ja suosittelen lukemaan Tenhusta lisää. Olen ymmärtänyt, että Liisa ja Martti ovat poissa ainoastaan kahdessa kirjassa.

   Poista
 3. Vanhemmilla on Tenhusia hyllyssä – ainakin tuo Punahilkka ja Kuolema savolaiseen tapaan – mutta en ole tullut niitä lukeneeksi. (Ehkä olen vielä kotona asuessani suhtautunut epäluuloisesti ajatukseen kotimaisesta dekkarista...) Nyt alkoi houkuttaa. Ehkä käyn kesälomalla penkomassa vanhempien dekkarikokoelmaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, lämmin lämmin suositus houkutuksellesi. Minua viehätti -- kuten kirjoitinkin -- näissä erityisesti myös tuo suomalaisuus. Katjan blogista voit lukea juuri noista kahdesta teoksesta pidemmät arviot.

   Poista
 4. Minä luin ihan juuri tuon Keisarin ja Mustat kalat on ehdottomasti klassikkoasemansa ansainnut. Muut Tehnuset ovat lukulistalla odottamassa vuoroaan. Voi olla, että virheitä on tullut digitalisoinnissa. Minä en edes blogannut yhtä Yourcenarin kirjaa (ilmaisjakelussa), joka oli puoliksi lukukelvoton. Samoin the Howards End jäi melkein kokonaan lukematta samasta syystä. Tekstistä ei saanut edes oikein selvää. Ehkä näiden kokemusten jälkeen en oikein osannut kiinnittää huomiota noihin Tenhusen romaanien haasteisiin. Enkä minä kyllä muutenkaan ole kovin hyvä kielenhuollon osalta...

  Harmi, että sinulla on ollut Elisa Kirjan kanssa ongelmia. Minulla se on ollut ainoa kokeilemani "kirjakauppa", jonka kanssa minulla ei (vielä) koskaan ole ollut mitään teknisiä haasteita. Nyt tietysti en sitten sieltä saa enää mitään ladattua, kun näin menen kehumaan, mutta toistaiseksi on sujunut :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjojen lataaminen on helppoa, kategoriat toimivia ja kaikki on toiminut muuten hyvin, mutta kesken lukemisen saattaa sivunkääntö jumittua, mutta huomasin tämän viimeisimmän kohdalla, että vika korjaantuu sillä, jos käännän padin asentoa vaaka-asennosta pystyyn tai toisinpäin.

   Virheet ovat todennäköisesti tulleet digitalisoinnissa, en hoksannut laittaa tuota kätevää kirjanmerkkiä, jotta olisin voinut ottaa tähän esimerkin sivusta, jossa oli useita virheitä. En ole kauhean tarkka lukija, mutta nyt tosiaan digitaaliseen versioon virheet on helppo korjata. Voisin vaikka työkseni sen tehdäkin. ;)

   Poista
 5. Näistä olen lukenut vain Mustat kalat. Tykkäsin siitä neitosten yhteisasumisen kuvauksesta. Tenhuselta on näköjään julkaistu kirjekokoelma nimeltä Rakas perhe. Se voisi ollakin ihan jännä lukaista ennen Turun reissua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo, tuon Rakas perhe -kirjekokoelman aion lukea myöhemmin myös.

   Poista
  2. Se näkyykin olevan rakkausromaani. Lainasin kirjan tänään kirjastosta. Vaimo oli mukana ja sanoi kannen nähdessään, että muistelee lukeneensa kirjan. Hän oli pettynyt siihen, kun oli luullut sen olevan dekkari. Näin sitä ihminen voi harhautua luulemaan mitä sattuu...

   Poista
 6. Tenhunen on ihan omantyylisensä. Kirjat ovat jotenkin hauskoja ja karmivia yhtä aikaa ja nykyisin niissä on myös menneen ajan viehätystä. Liisa taitaa olla kertojana useimmissa Tenhusen kirjoissa vanheten opiskelitytöstä keski-ikäiseksi.

  Rakas perhe on myös varsin hilpeä kirja, joskin varsinaisena rakkausromaanina en sitä osaa pitää.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!