23.4.2013

TTT – Kirjoihin liittyviä uutisia

1.

Tänään vietetään Kirjan ja ruusun päivää. Suomalaisista kirjakaupoista saa tänään kaupan päälle Jari Tervon Jarrusukan, kun ostaa 10 eurolla kirjoja. Toivon, että ehdin tänään käymään kirjakaupassa, mutta onneksi bonuskirjan saa myös nettikirjakauppojen kautta. Koko päivän on ympäri Suomen erilaisia kirjatapahtumia: kirjailjahaastatteluja, flash mob -tempauksia, kirja-alennuksia. Mutta myös netin kautta voi seurata kirjajuttuja ja Jarrusukan arvioita. Monet kirjabloggaajat ovat varmasti etunenässä teoksen lukemassa  ja siitä ilmestyy todennäköisesti jo tällä viikolla arvioita blogeihin.

Jarrusukasta:
"Jari Tervon hulvattomassa uutuudessa pohditaan, mistä voisi liisata mukavan vauvan? Koulun joulujuhlaa valmisteleva maahanmuuttolähiön tuuraajaopettaja huomaa pian, etteivät markkinat vastaa tällaiseen vilpittömään kysyntään. Jarrusukassa opettajan on itse tartuttava toimeen, ja lopulta kysyntä kohtaa tarjonnan hämmästyttävällä tavalla."2.

Pienet Miki-kirjat oudoksuttivat aluksi, mutta kun sain pari luettavaksi, niin kummasti se mieli vain muuttui. Mikit ovat todella käteviä ja täydellisiä Berliiniin mukaan otettavaksi.

Knausgårdissa on miltei tuhat sivua, mutta sitä voi silti lukea kätevästi yhdellä kädellä pidellen. Sivut muistuttavat virsikirjaa: sivut ovat ohuita, kestäviä ja teksti näkyy toiselta puolelta vain hintsusti läpi. Ainoa huono puoli on se, että sivuja on välillä yllättävänkin vaikea kääntää, mutta hyvänä päivänä sormien ja Mikin sivujen yhteistaival on jouhevaa.

Mikeistä lisää: Karoliinan, Liisan, Sallan, Katjan blogeissa.


3.

Tämä kirja muutti elämäni -kampanja HelMet-kirjaston sivuilla:

"Seitsemän päivää, seitsemän lukijaa, seitsemän tarinaa. Tämä kirja muutti elämäni -kampanjassa HelMet-kirjaston ja keskustakirjaston facebook-sivuilla 22.4.-29.4. teemme näkyväksi lukemisen vaikuttavuutta. Olemme kutsuneet mukaan kirjabloggarit, uudet ja uljaat kirjallisuuden sanansaattajat. Sarjassa he kertovat kirjoista, jotka ovat muuttaneet heidän elämänsä."

Olen itsekin mukana tässä kampanjassa, mutta en tiedä vieläkään, että minä päivänä oma tarinani ja kuvani kirjaston sivuille ilmestyvät.

Sarjaa voi seurata Helmetin fb-sivuilta, Keskustakirjaston fb-sivuilla ja Helmetin kotisivuilta. Kirjabloggaajat myös nostavat omille sivuilleen tästä kampanjasta uutisia. Tulkaa mukaan keskustelemaan omista tärkeistä kirjoista.

Blogissa myöhemmin lisää, kun oma juttuni julkaistaan!!

4.

Elisa Kirja avaa pelin, mutta säännöt jäivät vielä epäselviksi.


Elisa Kirja on luvannut julkaista kaikki tarinat (jotka eivät ole poliittisesti, uskonnollisesti tai muulla tavoin herjaavia ja kenekään oikeuksia ja yksityisyyttä loukkaavia jne.), joiden kirjoittaja allekirjoittaa heidän kanssaan sopimuksen. Julkaisusta unelmoivat saavat näin alustan, jossa myydä kirjoja ja saada teksteille mahdollisesti lukijoita. Laatu on varmasti monenkirjava ja paljon lukevana mietin, että miten löytää sieltä massasta juuri itseä kiinnostava teos. Hinta tuskin päätä huimaa, mutta tuskin sitten myöskään tekijänpalkkiot. Sopimuksen tarkempia tietoja ei ole julkisuuteen annettu, joten nähtäväksi vielä jää, kuinka hyvä diili tämä kirjoittajille lopulta on.

Kiinnostava juttu silti. Mielenkiinnolla seuraan, koska ensimmäiset tekstit julkaistaan ja mitä niistä kirjoitetaan.


5.

Viime viikon tiistaina listasin kymmenen faktaa lukemisesta. Ne liittyvät Lukukeskuksen Lukuviikkoon. Lukukeskuksen sivuilla viisi lasten- ja nuortenkirjailijaa (Mika Wickström, Salla Simukka, Vilja-Tuulia Huotarinen, Siri Kolu ja Aleksi Delikouras) kertovat, miksi lukeminen on tärkeää.

Videot löytyvät myös Kirjastokaistan sivuilta.

"Valtakunnallista lukemisen teemaviikkoa vietetään kouluissa ja kirjastoissa jälleen huhtikuussa, samalla viikolla Kirjan ja ruusun päivän kanssa. Lukukeskuksen järjestämä Lukuviikko sisältää tänä vuonna aiempaa enemmän faktaa, innostavia kilpailuja ja osallistavaa materiaalia lukemisesta.

Lukuviikon 2013 teemana on miksi kirjat ovat tärkeitä: Mitä kirjat merkitsevät nuorille? Miksi lukemiseen tulisi kannustaa? Minkälaisia ovat lasten ja nuorten lempikirjat ja -hahmot, mitä he ajattelevat lukemisesta? Lukukeskuksen valtakunnallista Lukuviikkoa vietetään vuonna 2013 kouluissa ja kirjastoissa ympäri maan 22.-28.4.2013."


6.

Syksyn ensimmäiset kirjakatalogit ovat ilmestyneet. Netistä löytyy enemmänkin, mutta kotiin on muutama paperinenkin löytänyt tiensä.

Vielä ei olla kesässäkään ja haaveilen jo syksyn kirjojen lukemisesta. Kirja-ala on tosin suunnitellut jo kevään 2014 listat ja seuraavaksi pitäisi tietää syksyn 2014 kirjat. Mutta heiheihei, eletään silti vielä ihan kiltisti kevättä 2013, syksy tulee ajallaan.

7.

Minun ja Katjan kirjablogikirja Rivien välissä ilmestyy kesäkuussa. Kirjablogit kiinnostavat onneksi muitakin kuin bloggaajia, joten semmoinen kiva pieni pöhinä aiheen ympärillä on kaiken aikaa. Kirjasta enemmän sitten kun se ja kansi ovat valmiita.

8.

Vanhan kirjallisuuden päivien tämänvuotinen teema on Kirjat – moraalin murtajia vai rakentajia?

Harmi, etten tänä kesänä ehdi ja voi osallistua Suomen kirjatapahtumiin, mutta Berliinistä löytyy varmaan hyviä vastaavia. Pari vuotta sitten kävin Vammalassa/Sastamalassa Vanhan kirjallisuuden päivillä ja olisin mielläni mennyt taas. Tästä linkistä voi lukea juttuni siltä reissulta.

9.

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous jää samoiten tältä kesältä väliin. Kokouksen teema on tällä kertaa Murtuvat muurit. Kirjailijat muurinmurtajina. Kokous järjestetään 16.–18.6.

"Eri puolilla maailmaa rosoinen ja väkivaltainenkin aika suodattuu kaunokirjallisuuteen. Muureja on niin kirjailijoiden sisällä kuin ulkopuolella. Teemasta saapuu keskustelemaan kotimaisten runoilijoiden ja prosaistien lisäksi kirjailijoita jopa Japanista, Zimbabwesta ja Argentiinasta asti. Tähän mennessä tulonsa on vahvistanut 24 ulkomaista vierasta miltei yhtä monesta maasta"

10.

Luetut kirjat, joista kirjoitan pian blogiini. Tämä ei nyt varsinaisesti ollut mikään suuri uutinen, mutta itselleni hyvä motivaattori ehtiä tässä töiden ja kirjan kirjoittamisen ohessa myös blogata enemmän. Tosin tämänkin listauksen tekemiseen meni koko aamupäivä, joten oman aikansa bloggaukset aina ottavat. Mutta selittelyt sikseen. Nämä upeat teokset olen viime aikoina lukenut ja aion niistä kyllä blogata.11 kommenttia :

 1. Olen ollut todella ennakkoluuloinen noita Miki-kirjoja kohtaan. En ole lukenut edes arvioita niistä aiemmin. Mutta nehän vaikuttavatkin ihan käyttökelpoisilta! Pelkäsin että teksti olisi niissä älyttömän pientä mutta tuohan näyttää ihan luettavalta.

  Kovasti jo odottelen Rivien välissä-kirjan julkaisua. Varmasti selventää mukavasti ihmisten käsityksiä kirjablogeista.

  t. Salainen ystävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OOh, jälki salaisesta ystävästä.

   Mikit ovat yllättävänkin hyviä, todelliseen testiin ne joutuvat kesällä, kun raahaan niitä Suomesta mukanani.

   Poista
 2. Luin Metsäjätin Mikinä ja tykkäsin valtavasti - niin kirjasta kuin formaatistakin. :)

  Ja olen kyllä vähän kateellinen sinulle noista kirjakuvastojen paperiversioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsäjätin olen lukenut jo aiemmin, joten sitä en Mikinä hanki. Enkä Sinä päivänäkään. Kolmas Miki joka Berliiniin pääsee mukaan täytyy olla siis joko Donna Leonin dekkari tai Hustvedtin romaani.

   Poista
 3. Oho, multa on mennyt ihan ohi koko kirjan ja ruusun päivä, niin kuin myös lukuviikkokin! :O Olen lueskellut muiden blogien juttuja mikeistä varovaisen innostuneesti, mutta totta puhuen tuo sivujen huono kääntyvyys vähän epäilyttää. Vaikka olen vielä alle kolmekymppinen, minun sormeni ovat ns. "jäykät", enkä kaikkina päivinä saa esimerkiksi papereista otetta kovin hyvin. Voin vain kuvitella kuinka pahasti turhautuisin mikin lukemiseen huonona käsien toimimisen päivänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie joudun aina sivua kääntäessä nuolaisemaan sormesta, että saan yhdestä sivusta otteen. Helposti kääntyy monta sivua kerralla. Mutta taas joinakin päivinä tätä ongelmaa ei ole.

   Mie en ole ostanut tänään vielä kirjaa, mutta ehkä ostan vielä yhden Mikin nettikirjakaupasta, että saan Jarrusukan kaupan päälle.

   Poista
 4. Minua kiinnostaa miten nuo Miki-kirjat soveltuvat kirjastokäyttöön. Vähän pelottaa, että ovat samalla tavalla lähes kertakäyttökamaa kuten pokkarit nykyään.

  Tuota Elisa Kirjan ja kirjoittajien yhteistyötä jään kyllä uteliaana seuraamaan. Hieno idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, en ajatellutkaan tätä. Minulla oli toinen Miki mukana työmatkalla ja oli vähän käsilaukussa rähjääntynyt. Pitääpä joku kerta katsoa kirjastossa, että miten Mikit ovat kestäneet käyttöä.

   Poista
 5. Hauskaa että olet lukenut Varaston, odotan innolla kommenttejasi siitä. :-)

  VastaaPoista
 6. Kiva katsaus! Itse luen parhaillaan Metsäjättiä mikinä, (raporttia käyttökokemuksesta tulossa blogiini myöhemmin) ja Pulkkisen Totta odottaa vuoroaan, (siis mikinä). En ole aiemmin lukenut kumpaakaan kirjailijaa, (auts) joten eiköhän ole jo aikakin, että neitsyys menee. :)

  VastaaPoista
 7. Nuo mikit ovat hauskoja, olen ihastellut tuollaisia aiemmin ulkomailla. Odottelen mitä kirjoja jatkossa julkaistaan ja uskaltaudun sitten ehkä kokeilemaan (nyt julkaistuista mikeistä olen osan lukenut ja loput löytyvät hyllystäni normaalikokoisina kirjoina). Matkalla nuo ovatkin varmaan ihan parhaita! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!