20.1.2013

Blogin uusi ilme

Olen jo pidemmän aikaa haaveillut muutoksesta, sillä olin lopen kyllästynyt blogini vanhaan banneriin ja melko tavanomaiseen yleisilmeeseen. Pidän valoisista blogeista, joissa kuvat ovat isoja ja luettavuus on hyvä. Fonttien tulee olla melko tavallisia, sillä varsinkin kirjablogeissa pääpaino on kuitenkin teksteillä. Huomaan melko nopeasti peruuttavani sellaisista blogeista pois, joiden typografia on liian koukeroista, lapsenomaista tai muuten vaikeaselkoista. Vaikka sisältö olisi kuinka hyvää, on sellaisia blogeja paljon helpompi lukea sitten vaikka syötteiden kautta, sillä silloin teksti on luettavampaa.

Valkoista taustaa olen kokeillut joskus, mutta silloin se tuntui kylmältä ja etäiseltä blogini taustalla. Mutta uuden bannerin myötä, valkoinen taustaväri tuntui rauhalliselta ja selkeältä. Bannerista napattu värimaailma lämmittää nyt linkeissä, otsikoissa ja laidan abstrakteissa kuvioissa. Värejä on nyt enemmän kuin aiemmin, ja rohkeasti kokeilin vaaleampia sävyjä. Blogini on tavallaan heittänyt talviturkin pois ja astelee kepeästi kohti kevättä.

Juri teki minulle bannerin ja näitä abstrakteja kuvioita, joita tulen jatkossa käyttämään pitkissä teksteissä tilanjakajina. En lähde muokkaamaan vanhoja, jo olemassaolevia, tekstejä, vaikka ne eivät niin luontevasti tähän uuteen blogimalliin sovi, mutta jatkossa mietin, että miten jutut rakennan, että visuaalinen ilme säilyy ja blogialusta pysyy miellyttävänä. Pidän valokuvaamisesta, ja valkoinen tausta mahdollistaa nyt kuville paremman näkyvyyden – ainakin näin luulen.

Ylälaidassa on myös koottu sosiaalisen median kuvakkeita, joita klikkaamalla pääsee esimerkiksi blogini facebook-sivuille tai voi tilata blogini syötteet. Aion myöhemmin kirjoittaa myös välilehdille paremman esittelyn itsestäni, nyt bannerin alla on listattuna erillisille sivuille luetut, tulevan vuoden lukuhaasteet ja ikuisuusprojektini 100 luettavan kirjan listauksen omasta hyllystäni.

Toivon, että oikeassa laidassa olevat kuviot toimivat hyvinä ja persoonallisina tilanjakajina, sillä ilman niitä yleisilme oli sekava. Widgettejä on kuitenkin melko paljon käytössä, enkä ole keksinyt vielä miten esimerkiksi kirjailijalistauksen saisi omalle sivulleen (mikä keventäisi ilmettä). Mutta kaiken kaikkiaan pitkät listat kuuluvat blogiini, ja listahan tulee vuosien myötä vain kasvamaan, kun luettujen kirjojen pinot kasvavat.


Nyt kysyn teiltä lukijoiltani, että miltä yleisilme vaikuttaa? Miten blogisivut latautuvat? Mahtuuko uusi, iloinen banneri myös pienemmille ruuduille? Onko blogini helposti luettava myös mobiililaitteilla ja tableteilla?

Minulla on ollut nyt niin pitkään samanlainen yleisilme blogissa, että tietysti hieman jännittää, että miten koko päivän kestänyt blogin päivitys -projekti otetaan vastaan. Toivottavasti olen onnistunut raikastamaan ilmettä, mutta että luettavuus ei ole tästä kärsinyt. Uudistin myös blogini facebook-sivun kansikuvaa ja profiilikuvankin korvasin toisella Petjan kuvalla. Mutta eihän näissä ole tosiaan koskaan valmis, varmasti moni asia voisi olla vielä paremmin, mutta itse viihdyn nyt uudessa ympäristössä, ja uusi ulkonäkö oli juuri sitä, mitä Kirjainten virrassa -blogissa kipeästi kaivattiin.

46 kommenttia :

 1. Raikasta ja selkeää on, ja kivan näköisiä nuo kuviot! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että ilme on raikas ja selkeä, sillä näitä lähdin tavoittelemaan muutoksella. :)

   Poista
 2. Ainakin meikäläisen selaimella näyttää todella komialta. Banneri ja kuviot ovat kivoja, terkkuja Jurille joka on tehnyt hienon työn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linnea! Juri on oikeasti otettu, kun hän ei kuitenkaan ole mikään ammattilainen, että onnistui tekemään tämmöisen muutoksen. :)

   Poista
 3. Ihanalta näyttää ja hyvin toimii. Selkeää, rauhallista, mutta kuitenkin pirteää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amma! Kirjoitin juuri facebookkiin:
   "Minua häiritsi kauheasti se vanha banneri, sillä olin sen joskus vuosia sitten googlella löytänyt kirjakuvan, jota olin vain muokannut aikanaan blogiini sopivaksi. Nyt kun tiedän paremmin, ettei kuvia niin vain napata käyttöön, olen onnellinen, että yksi häpeällinen murheenkryynini on poissa."

   Uusi banneri on nyt juuri sitä, mitä halusin ja se on oikeasti oma kuvani. En vain ole oikein ehtinyt paneutua tähän blogimuutokseen aiemmin, mutta nyt oli lopulta sen aika.

   Poista
 4. Näyttää oikein hyvältä. Piti oikein erikseen testata mobiiliversiokin, jossa tuo banneri antaa ehkä vielä nettiäkin paremmin leiman koko sivulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh helpotus, sillä tiedän monien lukevan nyt blogeja mieluummin mobiililaitteilla, joten halusin, että muutos toimii myös siellä.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Norkku! Olen reipas tyttö pyytämään apuja blogiini, kuun lopussa on vuorossa puolestaan sisareni taidonnäyte, sillä olen oppinut excelin avulla tilastoimaan lukemisiani. Saan tehtyä samanlaisia käppyröitä kuin mitä on ollut esimerkiksi sinun blogissasi.

   Poista
 6. Vau, hienolta, selkeältä ja raikkaalta näyttää - sekä iphonella että "internetversiona" jota sitäkin nyt katson puhelimella kun en ole kotona. Juri on taitava, ootte mahtava tiimi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juri on kyllä herttainen. Välillä hän tekee kirjavideoita blogiini, nyt teki erityistä grafikkaa blogiini (ja lupasi suunnitella myös käyntikortit tai kirjanmerkit) ja on usein myös valokuvannut blogiini kirjakuvia.

   Kun itse työn puolesta näen kaiken aikaa mitä upeimpia taittoja, kirjan kansia tai muuta graafista osaamista, niin olen onnellinen, että bloginikin sai uudistuneemman ja itseäni miellyttävämmän ilmeen.

   Poista
 7. Vau, tämähän on hieno! Arvostan blogeissa samoja asioita kuin sinäkin tuossa luettelit, ja tämä on kyllä juuri sellainen. Tosi nätit värit ja entistä luettavampi (vaikkei vanhassakaan siinä suhteessa mitään vikaa ollut)! Ja onhan tämä vähän kevyemmän ja raikkaamman näköinen entiseen ulkoasuun verrattuna. Keväinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna. Sinulla onkin itselläsi myös keveä yleisilme blogissasi. Blogger on monella tapaa ihana alusta kirjabloggaamiseen, mutta kadehdin Wordpressista muokkaamismahdollisuuksia ja parempia blogiteemoja.

   Poista
 8. Uusi ulkoasu on hieno! Kuten jo aiemmissa kommenteissa on kehuttu, on se mukavan raikas ja pidän muutenkin käyttämästäsi värimaailmasta. Voi kunpa joskus saisin itsekin väsättyä edes jotain persoonallista blogini ulkoasuun! Harmi, kun minulta ei löydy tuollaista suunnittelija-taituria kotipuolesta ;).

  Olen muuten samaa mieltä, kirjablogissa tekstin fontti on erityisen tärkeä, minäkään en jaksa lukea arvioita, missä on outo fontti tai jos teksti ei näy kunnolla alustan väristä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia. :) Blogini on ollut eilisillasta asti remontissa, yöllä täällä oli aika autiota ja kolkkoa. Koko päivä tähän kyllä meni, vaikka voisi kuvitella, että nopeastihan kaiken saa korjattua, mutta hienosäätäminen ottaa aikansa. Juri on tosiaan aika näppärä kokeilemaan eri juttuja ja minusta hänellä on hyvä silmä (tai ainakin korvat, sillä toteutti pyyntöni aika nappiin).

   Fontti on tärkeä pitää helppolukuisena, siksi valitsinkin perusvalikosta ja halusin käyttää vain kahta fonttia koko blogissa. Joissakin vanhoissa teksteissä on ns. väärä fontti, mutta jätän ne sellaiseksi. Eiväthän muutot aina ongelmitta suju. Minun on itseni vaikea lukea tekstejä mustalta alustalta, mutta ehkä joku taas vierastaa valkoista. Yksilöllisiä ovat mieltymykset, mutta olettaisin valtaosan viihtyvän paremmin valkoisen, hengittävämmän pohjan parissa.

   Poista
 9. Ihanan raikas yleisilme, oikein keväinen tuulahdus talven keskelle! :) Itse olen yleensä kokenut valkotaustaiset blogit myös kylmiksi, mutta tähän se sopii hyvin eikä tunnu lainkaan kylmältä. Sivusto latautuu myös hyvin, no problem! Muutenkin on kokonaisuus toimiva. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla Jonna, sillä juuri näitä asioita toivoin uuden ilmeen toteuttavan. :) Valkoinen pohja sopii sellaisenaan monille muoti- ja sisustusblogeille, joissa pääpaino on isoissa kuvissa. Kirjablogeissa teksti on tärkein, joten toivoin, että sinne tänne tulisi jotain graafista kuviota, ettei tekstiparka jähmettyisi kolkon valkoisen välissä. Nimensä mukaisesti täällä ollaan kuitenkin kirjainten virrassa, joten tekstin pitää liitää. :)

   Poista
 10. Täällähän näyttää todella hienolta! Graafiset kuviot ja valkoinen tausta, toimii :)
  Minullakin on välillä mielessä blogin ulkoasun muuttaminen, mutta olen kiintynyt banneriini enkä malttaisi vaihtaa sitä. Pientä muutosta olen fontin kanssa tehnyt, sillä minäkään en välitä lukea blogitekstejä joista on hankala saada selvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun oli jo pakko vaihtaa banneri, vaikka se oli ollut minulla alusta asti. Ihana kuulla, että ilme toimii.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos Reeta, tämä on hyvä kuulla sinun sanomana, kun sinulla on itselläsi hienot uudet kotisivut.

   Poista
 12. Tosi hyvältä ja selkeältä näyttää, onnittelut!

  Yksi ainoa pieni juttu, jonka huomasin: omassa selaimessani (Mac/Safari) kokonaisuus on sen verran leveä (banneri vissiin 1080 pikseliä), että omalla systeemilläni ikkunaan tulee väkisin vaakascrollaus, mikä on aika harvinaista nykyään. Tarvittaessa tietysti pikkujuttu kaventaa vähän banneria ja vaikka tuota tekstipalstaa, mutta no joo... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mika tiedosta, sillä tämä on tosi harmillista, jos blogi ei skaalaudu oikein. Testasin padillakin nettiversion, ja banneri mahtui. Pitää myöhemmin pienentää vähän.

   Poista
 13. Yleisilme näyttää hyvältä ja tosiaan raikkaalta! Minulla on iso näyttö, johon istuu hyvin. Pidän tästä uudestakin ulkoasusta paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on iso näyttö, ja blogi näyttää hyvälle, mutta täytyy tosiaan vähän pienentää, että pienemmälläkin näytöllä blogi toimii moitteetta.

   Kiitos Katri!

   Poista
 14. Oikein toimivaa, selkeää ja raikasta. Tykkään värimaailmasta ja noista kuvioista tosi paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kaisa, värimaailma tuntuu onneksi monia miellyttävän.

   Poista
 15. Tyylikäs ja selkeä ulkoasu. Pidän värimaailman rauhallisuudesta.

  VastaaPoista
 16. Tykkään, minäkin olen yksinkertaisuuden ystävä:) Blogini ulkoasuasioita pohtiessani poistin tunnisteista numerot perästä kaikista muista pilvimuodostelmista paitsi kirjailijoista. Jatkuvasti mietin, pitäisikö poistaa numerot myös kirjailijoista, tunnisteet kun näyttävät niin paljon paremmilta ilman suluissa olevia numeroita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, todella hyvä idea!!! En tajunnutkaan, että nuo luvut voi jotenkin poistaa. Tulee tosiaan paljon selkeämpi ja hillitympi, kun sulut ja numerot saa pois.

   Poista
  2. Tämäpäs muuten oli aika kiva idea, otin itsellekin käyttöön ainakin kokeeksi! :)

   Poista
 17. Näyttää hyvältä: selkeää, graafista, kaunista, valoisaa. Juri on visuaalisesti todella taitava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Katja. Juri arvostaa tosi paljon sinun mielipidettäsi, joten ilahtui kovasti näistä sanoista.

   Poista
 18. Hyvä juttu, siis tämä uudistus. Ja perustelusi, miksi mitäkin, osuvat naulan kantaan. Olette tehneet hyvää työtä; selkeää, yksinkertaista, helppolukuista ja ulkoasultaan puolensa vetävää. Onneksi olkoon!

  Käytän vuoroin kahta selainta, Firefoxia ja Cromea, ja nyt kokeilin sivuasi myös Explorerilla; kaikki mahtuvat ja toimivat hyvin.

  Ettei menisi pelkäksi kehumiseksi, totean, että minua pikkuisen häiritsee melko suuri palstaleveys. Värivalinnat sen sijaan ovat tosi onnistuneet.

  VastaaPoista
 19. Tätä oli ilo lukea! Silmä lepäsi ja raikas ilme piristi! Toisin kuin Matti edellä, minä taas pidän tästä leveästä palstasta. Fonttikin on mukavan kokoista.

  VastaaPoista
 20. Onpa hieno! Yhdyn edellisiin kommentoijiin. Kaunis raikkaanpehmeä värimaailma noissa yläbannerin kuvioissa!

  VastaaPoista
 21. Apua, luulin kommentoineeni mutta olisiko kommentin tallentumisessa ollut jotain vikaa. Hieno, raikas ja persoonallinen ulkoasu ja näyttää sinulta! Salla anonyyminä

  VastaaPoista
 22. Tätä on kiva katsella ja lukea. On vielä ihanasti omannäköinenkin :-)

  VastaaPoista
 23. Tämä uusi ilme on mielestäni todella luettava, rauhallinen ja uskoisin myös, että aikaa kestävä. Juuri sellainen kuin blogin pitääkin olla.

  VastaaPoista
 24. Raikas, keveä ja selkeä - näyttää siis oikein hyvältä :) Luettavuus valkoisella pohjalla ja valitsemallasi fontilla on miellyttävää. Hyvää työtä sinulta ja Jurilta :)

  VastaaPoista
 25. Hyvältä näyttää! Erottuu hyvin joukosta! Mutta pidin myös aikaisemmista blogiulkoasuista. Tykkäsin avonaisen kirjan salaperäisestä tunnelmasta. Mutta tämä on ehdottomasti selkeämpi ja persoonallisempi!

  VastaaPoista
 26. Tyylikäs ja erottuva! :-) Vaatii tosin taas totuttelua, että visuaalinen muistini "oppii" yhdistämään blogin ja lookin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!