4.12.2012

TTT – Finlandiaehdokkaat, jotka aion lukea


Kirjablogeissa on pyörinyt jonkin aikaa tiistaisin listauksia, joiden inspiraationa toimii The Broke and the Bookish -kirjablogin meemit. Minusta näitä on ollut mukava lukea ja miettiä, että mitä itse listaisin tiistaisin (tästä meemin nimi TTT, Top Ten Tuesdays), joten lähdin nyt mukaan tähän blogivillitykseen. Koska olen listahullu ihminen, ja mukavien, tärkeiden asioiden pyörittely on hauskaa, niin tämmöiset kirja-aiheiset meemit ovat hilpeää ajanvietettä.

Olisin voinut aloittaa meemin omaperäisemmin, mutta koska tänään ratkeaa, mikä kirja voittaa Finlandian, on hyvä syy listata myös kymmenen kiinnostavimman oloista ehdokaskirjaa, jotka haluan lukea. Minulla on mielessäni ikuinen Finlandia-haasteeni, joka etenee hitaasti, mutta nyt en listaa voittajia vain puhtaasti ehdokkaita.


1. Tuomas Kyrö: Liitto (2005)


Haluaisin lukea myös vähän "vanhempaa" Kyröä.

2. Kari Hotakainen: Huolimattomat (2006)

Harmillisesti, en ehtinyt teatteriin katsomaan kirjaan perustuvaa esitystä, mutta kyllä itse kirjakin kiinnostaa. Teosta on kehuttu minulle, ja koska pidän muista lukemistani kirjailijan teoksista, oli tämä luonteva nosto myös tälle listalle.

3. Bo Carpelan: Axel (1986)

En ole lukenut vielä mitään Bo Carpelanilta, mutta tästä kirjasta luin vähän aikaa sitten kehuvan ja innostuneen arvion.

4. Annika Idström: Veljeni Sebastian (1985)

Kirja on tuttu minulle oikeastaan vain Irma Perttulan suomalaista groteskia käsittelevän väitöskirjan kautta. Haluaisin kovasti lukea teoksen, sillä välillä sitä kaipaa tylympää ravistelua. En ole Idströmiin vielä muuten tutustunut.

5. Ulla-Lena Lundberg: Leo (1989)

Koska Jää.

6. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi (1995)

Kirjalla on ensinnäkin hyvin tarttuva nimi ja olen joskus nuorempana nähnyt tämän elokuvana (enkä silloin tiennyt kirjasta mitään), nyt lukevana ihmisenä on aika tutustua alkuperäiseen tarinaan.

7. Joel Haahtela: Elena (2003)

Minulla on kirja omana. Olen lukenut Haahtelalta kaksi teosta aiemmin, joista molemmista pidin. Ne olivat keskeneään samantyylisiä, ja oletan Elenan solahtavan samaan haahuiluun. Pidän pienoisromaaneista ja jokin tunne minulla on, että tämä olisi tuleva suosikkini Haahtelan kirjoista.

8. Katri Lipson: Kosmonautti (2008)

Uskon, että pidän tästä teoksesta. Tai sitten ihailen sitä, mutta en ymmärrä. Tämmöiset ennakko-odotukset minulla on kirjaa kohtaan. Se löytyy hyllystäni, ja tämä arvio vielä lisäsi odotuksiani. Minulla on tällä hetkellä Jäätelökauppias kesken, se ei ole mikään lukusukkula, vaan melkoisen keskittymistä vaativa teos. Aloitan kirjan varmaan alusta, sillä jouduin siirtämään sen hetkeksi työkirjojen vuoksi syrjään ja vireystila on kadonnut. Haluan haasteita ja pakahtua ihastuksesta, siksi luotan myös Kosmonautin koettelevan päätä.

9. Kristina Carlson: William N. päiväkirja (2011)

Koska aloitin tämän viime syksynä, mutta se jäi jostain syystä kesken. Pidin kirjasta, enkä nyt yhtään muista, miksi se on vielä kokonaan lukematta. Tämän luen näistä kirjoista luultavasti toisena, sillä Carlsonin Finlandian voittanut teos (1999) Maan ääreen on mieleeni. Herra Darwinin puutarhuri on myös hieno kirja.

10. Heidi Köngäs: Dora, Dora (2012)

Tämän luen luultavammin näistä kirjoista ensimmäisenä, sillä se on minulla lainassa hyvältä ystävältäni, joka on kirjaa suositellut sanallisesti ja upean arvion muodossa. En ole lukenut Köngäkseltä vielä mitään, mutta hänestä on valmiiksi jo hyvä tunne.

7 kommenttia :

 1. Hanna, hauskaa! Olen lukenut Bo Carpelanin Axelin KYMMENEN kertaa. Kun olin Bon kirjallisella luennolla kerroin tämän koko salille ja siellä oli mukana maakuntalehden toimittaja. Lopulta minut kuvattiin kotona Axel-kirjan kanssa ja tehtiin juttu minusta ja Axelista. Siitä alkoi myös Bon ja minun pieni kirjeenvaihto ja kaikki hänen kirjansa on signeraattu 'Rakkaalle Leena -serkulle'.

  Uskallankohan jatkaa...tiedät mitä tarkoitan;-) No, Axelin kautta ajauduin tietenkin tutkimaan lähemmin Sibeliuksen elämää ja sitä kautta löysin Suomen kansallissäveltäjän hurmaavan musiikin...

  Odotan sitä päivää, kun ehdin lukea blogiini kaikki lukemani Carpelanit. Syksyn lehtiä vielä puuttuu...

  Dora, Dora olisi tullut lukulistalleni ellei se olisi liikkunut samoissa aihepiireissä ja paikoissa kuin Ketun Kätilö. Elena taas ei ollut yhtään kirja makuuni.

  Mukavaa lumiviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Leena, sie olet lukenut kyllä niin paljon. Mie en tätä Axelia (tietystikään) ole lukenut, mutta sen täytyy olla todella hyvä, että olet jaksanut lukea sen noin monta kertaa. Mie en ole vielä lukenut ollenkaan Carpelanin kirjoja. Tästä siis on hyvä aloittaa.

   Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Hyvä lista.
  William N:n olen lukenut ja pidin, siinä missä muita Carlsoneita kehutaan sellaisilla ansioilla jotka eivät minulle paljoa merkitse...
  Kyrön muutakin tuotantoa kuin tiedätkyllämikä pitäisi varmaan lukea kanssa. Ja Idströmistä on ollut pari kiinnostavaa blogiarviota, eivät ole olleet mitenkään yltiöpositiivisia mutta groteskius on minusta kiinnostavaa.
  Ja Istanmäen huutelin Lukudiplomi-haasteeseen luettavaksi, joskin pohdin pitäisikö vaihtaa toiseen kiinnostavaan kirjaan...no, ehkä ne molemmat voi lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukudiplomi-haasteeseen en ole vielä ehtinyt tutustua niin hyvin, että tietäisin, mitkä kirjat pitäisi lukea. Mukava jos näitä haasteita saisi jotenkin yhdisteltyä. ;)

   Poista
 3. Kosmonautti on Hieno. Ole. varma, että ymmärrät sen. Liian paksu perhoseksi on myöskin hyvä. Apua, tuo Haahtela saa minut pudottamaan silmäni. Elenaa en ole lukenut, mutta jos se on vähänkään lumipäivisläinen, niin yõks :D Taidanpa sinun ja Leenan kommenttien perusteella haluta Alexin hyppysiin.

  VastaaPoista
 4. Kiva lista, ajankohtaisuus vain plussaa! Aina on myös hykerryttävää vertailla, mitkä toisten listaamat kirjat ovat itselle tuttuja. Sinun listaltasi olen jo lukenut Huolimattomat (hyvä), Veljeni Sebastianin (erikoinen, hyvä), Liian paksun perhoseksi (hyvä, surullinen, hauska, myös hyvä elokuvana), Elenan (no...). Kosmonautti on hyllyssä lukemattomana. Carpelan ei houkuttele, eikä oikein Carlson (jolta muistaakseni jotain koetin lukea ymmärtämättä mitään). Liiton, Leon ja Doran x 2 voisin lukea, ja varmaan joskus luenkin.

  VastaaPoista
 5. Kosmonautti on loistava, eikä mitenkään vaikea tai raskas, nappaa heti mukaansa ja vie loppuun asti. Ja Liitto! Mä rakastan Liittoa, on ehdottomasti paras Kyrö ja kymmenen kärjessä kaikista kotimaisista kirjoista. Ja Elena myös. Ihania kirjoja sulla luettavana :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!