5.12.2012

Finlandia-juhlahumussa mukana


Eilenhän se selvisi.

Ulla-Lena Lundbergin
Jää on Tarja Halosen mielestä vuoden paras kirja (niistä kuudesta, jotka raati oli valinnut hänelle luettavakseen), vaikka hän – luonnollisesti – piti kaikista. Mutta Jäähän presidentti rakastui täysin, ja hän kehui kirjan tempaisseen mukaansa. Minusta oli viehättävää, että Halonen tunnusti lukeneensa kirjan nimenomaan suomeksi käännettynä, mutta samalla hän pystyi tietysti antamaan kiitoksensa myös Leena Vallisaarelle, kirjan kääntäjälle.

Halonen perusteli valintaansa näin: 

Ulla-Lena Lundbergin käyttämä kieli on konstailematonta. Samalla se on jollain selittämättömällä tavalla iätöntä. Kirjahan kuvaa sodan jälkeistä pulan vielä leimaamaa saaristolaiselämää. Pappi Peter Kummel on minusta melkein uuden rauhan kauden symboli: hyvään uskova optimisti, joka kyllä tarvitsee käytännön toteutukseen muita – ennen kaikkea vaimonsa Monan.
 

Kirjan alkupuolen lähes pastoraalisesta idyllistä huolimatta ainakin minut vatalsi varsin pian antiikin kreikkalaisen tragedioiden uhka. Jotain pahaa tulee tapahtumaan ja lukija-parka antautuu tuon tumman virran vietäväksi.

Lopun jo arvaattekin. Olen päättänyt, että Ulla-Lena Lunbergin kirja Is/Jää saa vuoden 2012 Finlandia-palkinnon.

Kirjailija Ulla-Lena Lundberg, olen erittäin kiitollinen, että kymmenen vuoden tauon ja työn jälkeen annoitte kirjanne tulla julkisuuteen. Se ei ole kunnianosoitus Kummelin perheelle, vaan myös saaristolaisille ja ilo meille lukijoille.
Minusta Halosen palkintopuhe ja Minna Castrénin avajaispuhe olivat molemmat hyviä, Halonen puhui luonnollisesti vain lukemistaan kirjoista ja perusteli valintansa. Castrén enemmän suomalaisesta kirja-alasta ja joulumyynnin kovista odotuksista.

Oli hieno päästä ensimmäistä kertaa mukaan Finlandia-juhliin, mutta ensi kerralla voisin olla tarkkaavaisempi. Kävelin nimittäin ensin melkein Bottalle asti ennen kuin muistin, että tilaisuushan olikin Vanhalla ylioppilastalolla. Olin viimeinen tilaisuuteen rynnijä ja pakkasesta huolimatta juoksusta hikinen. Hyvä Hanna!!

Salla tosin kirjoittikin, että kyllä siellä muutkin onnistuivat mokaamaan: "Tilaisuus itsessään oli näin ensikertalaisen silmiin tyylikäs, tosin muutamia perisuomalaisia ilmiöitä nähtiin. Juuri kun Halonen aloitti puheensa, ryhtyi erään rouvan kännykkä pirisemään äänekkäästi, ja rouvaparalla kesti ikuisuus löytää puhelimensa ja sammuttaa se. Samalla tarjoilijat siirsivät kahvipöytää keskemmälle ja oikein jyrisyttivät pöydänjalkoja lattiaa vasten. No sattuuhan näitä paremmissakin piireissä..."


Eilen ratkesi myös se, että mikä kirja löytyy monien suomalaisten paketeista tänä jouluna.

Mie en ole vielä voittajakirjaa lukenut, mutta uskallan toivoen väittää, että kirja on monille mieluisa lukuelämys, niin paljon hyvää palautetta se on saanut laajalti. Blogeissa sitä on luettu paljon ja kehuttu poikkeuksetta, Jää on Nälkävuoden kanssa aika varmasti Blogistanian Finlandia -mittelöissä kärjessä.


Muut vuoden 2012 Finlandia-voittajaehdokkaat olivat Riikka Ala-Harjan Maihinnousu, Pirjo Hassisen Popula, Heidi Köngäksen Dora, Dora, Aki Ollikaisen Nälkävuosi ja Juha Seppälän Mr. Smith.


13 kommenttia :

 1. Olipa mukavaa päästä lukemaan tuosta hienosta tilaisuudesta, ja ennen kaikkea sanon että VAU mitä kuvia olet ottanut!! Upeita! <3

  Olin ikionnellinen että juuri Lundberg voitti Finlandian. <3 Olen lukenut ehdokkaista kaksi kolmasosaa (Köngäksen, Lundbergin, Ollikaisen ja viimeisimpänä Ala-Harjan), ja vaikka kaikki lukemani kirjat ovat toinen toistaan upeampia, on Jäässä vain eniten "sitä jotakin" - ainakin minulle, ja näköjään myös Haloselle.

  Hieno postaus, kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan Saraa täysin (ainoa ero on, että en ole vielä ukenut Köngäksen kirjaa). Tosiaan upeat kuvat, kiitos Hanna! <3

   Minustakin oli symppistä myöntää lukeneensa Jään suomeksi, ja Halosen puhe oli muutenkin hyvä.

   Poista
 2. Kiitos tästä tunnelmaa hehkuvasta raportista :) Minä haluan lukea noista ehdottomasti Jään ja Nälkävuoden. Maihinnousunhan juuri sain huitaistua.

  VastaaPoista
 3. Onpa komiaa, hienoja kuvia! Minulla on nyt Nälkävuosi odottelemassa, Jää vasta varauksessa mutta kiinnostuksella odotan. Kiitos ihanasta raportista.

  VastaaPoista
 4. Oih, olipa ihanaa tekstiä ja kuvia! Minäkään en ole Jäätä lukenut, mutta teos kuulostaa kyllä todella mielenkiintoiselta, ja tottahan se täytyy aikanaan lukea. Ehdokkaista en ollutkaan lukenut muuta kuin Nälkävuoden, joka on vaikuttavimpia tänä vuonna lukemiani kirjoja. <3

  VastaaPoista
 5. Hyvä juttu ja hienot kuvat!

  Ehdokkaista olen lukenut Nälkävuoden, ja itse voittaja odottaa lukuvuoroaan pinossa. Todennäköisesti luen myös Dora, Doran jossakin välissä.

  VastaaPoista
 6. Ihania, hienoja tunnelmia kuvien kera!

  En ole vielä lukenut ehdokkaista mitään, mutta suurin osa tulossa lukuun jossain vaiheessa kyllä!

  VastaaPoista
 7. Pitää kirjoittaa joulupukille toive tuosta Finlandia-voittajasta - mitä enemmän lukee kommentteja, sitä enemmän tekee mieli lukea se.
  Hienoja kuvia - oli varmaan upea tunnelma paikan päällä.

  VastaaPoista
 8. Ihana postaus "paikan päältä". Minullekin nämä ovat vielä vieraita, mutta katsotaan josko jopa lukisi...

  VastaaPoista
 9. Kiitos näistä tunnelmapaloista, ihania kuvia!

  VastaaPoista
 10. Hienoa, että pääsitte paikalle, ja kiitokset fiilisten jakamisesta ♥-

  VastaaPoista
 11. Ihana raportti :)

  Finlandia-ehdokkaista minua kiinnosti juuri Nälkävuosi ja Jää. Nälkävuosi on juuri luettavanani, toivoisin ehtiväni lukea myös Jään ennen Blogistanian Finlandian äänestystä :)

  VastaaPoista
 12. Kiitos, että jaoit kokemuksen meidän lukijoiden kanssa! Ja hyvä, että ehdit kaikesta huolimatta paikalle! :-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!