7.9.2012

Raimo Pesonen: Automies


Raimo Pesonen: Automies
Siltala, 2012
Kansi ja kuvat: Jussi Karjalainen
Sivuja: 148
Kotimainen kaunokirja, taideproosaa

Automies tarkkailee maailmaa ratin takaa. Hän ajaa läpi Suomen, tuntee ihmisiä monesta pitäjästä, jonkin verran itsetuntemustakin hänelle on vuosien vieriessä siunaantunut. Hän on tottunut kymmenien tuntien työrupeamaan, ajamiseen, pimeyteen ja yksinoloon. Puhelimessa hän antaa vastakaikua useamman naisen tunteille. Hän vaikuttaa päällepäin yksinkertaiselta mieheltä, ainakin hyvin yksinäiseltä, jonka läheisin kontakti on auton navigaattori, mutta on oikeastaan hyvin sympaattinen hahmo.

Raimo Pesosen
Automiehen kertojaääni on erityisen hyvä. Usein nämä pienet-suuret miehet, jotka kommentoivat yhteiskuntaa ja maailmanmenoa ovat vähän sellaisia muka-nokkelia. Parhaimmillaan he saavat sarkasmillaan lukijan miettimään, joka on aina hyvän kirjallisuuden merkki, noloimmillaan he ryhtyvät saarnaamaan ja osoittelemaan. Automiehen ääntä on puolestaan rakennettu huolella, sillä se on hauska, lempeän sympaattinen ja hyvin todellinen. Henkilö on hyvin läsnä siinä, mitä jotkut kutsuvat suomalaiseksi mielenmaisemaksi.

"Taru kehottaa kääntymään kolmensadan metrin jälkeen oikealle, sitten sadanviidenkymmenen ja vielä viidenkymmenen metrin jälkeen, minä sanon etei minulle tarvitse jankuttaa, eikä siellä edes ole risteystä, vain vähän jyrkempi mutka ja minun on pakko kivahtaa mitä tämä hölmöily nyt oikein on. Taru vaikenee. Kulta, anon sille pienen tauon jälkeen, tehtäisiinkö sovinto ja mentäisin sen kunniaksi Heinolassa ABC:lle syömään seisovasta pöydästä, lämmintä ruokaa ei ole nautittu moneen päivään. Gps-signaali on kadotettu. Taru väittää, ja se tuntuu melkein iskulta palleaan. Noh noh, sanon ja väännän hymyn kasvoilleni. Pyydän sitä lopettamaan mököttämisen ja myöntämään että se tykkää minusat kuitenkin, ainakin vähän. Gps-yhteys muodostettu uudelleen, Taru ilmoittaa ja minä muiskautan pusun puhelimen näyttöruudulle."


Kertojaäänen taidokkuus on lukiessa tärkeää, sillä teos on tiivis, eheä, monologin varaan rakennettu. Repliikkiviivoja ei löydy, eikä suoraa kommentointia juurikaan, mutta ei Automiehen tarvitse koko kirjaa kannatella vain omien mietteidensä voimalla. Henkilögalleria on laaja, Hullu-Hannasta Puntti-nimiseen ystävään. He tulevat kuitenkin eläviksi kertojan ajattelun, muistojen ja takautumien myötä. Takaumilla rikotaan muuten kronologisesti etenevää kertomusta, ja siellä täällä on vihjeitä rikosjuonen ratkaisuun. Myönnän, että harhauduin vähän, keskityin muihin asioihin ja vihjeitä jäi huomaamatta. Kuten monissa hyvissä kirjoissa, lopussa kaikki paljastuu ja kuitenkin jää täysin auki.

Erityiskiitos kannesta ja kirjan valokuvista. Graafinen ilme on upea!

6 kommenttia :

 1. Onpa kiinnostavaa. Kuullostaa mukavasti erilaiselta ja kuitenkin sellaiselta joka ei liikaa menisi oman kirjallisen mukavuusalueen ulkopuolelle. Kansikuvaki on aivan upea!

  Minä mielikuvissani yhdistän Siltala-kustantamon aivan erityisen laadukkaan kirjallisuuden takeeksi. Hassuja nämä kustantamoihin liittyvät mielikuvat, osa varmasti perusteltuja mutta mielikuvat on usein muodostettu sellaisilla argumenteilla jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole vain mielikuva, se on totuus. :) Siltala on todellinen laatukustantamo, enkä sano tätä vain siksi, että teen sinne töitä. Minulla ei ole kuitenkaan tämän kirjan kanssa mitään tekemistä, joten tässä en omaa selkääni taputtele, kirja on omien ansioidensa vuoksi kehujen arvoinen.

   Pidin kirjaa etukäteen tylsänä, voisinko kiinnostua keski-ikäisestä automiehestä (huomaan, että pidin edellistäkin kirjaa tylsänä, koska siinäkin päähenkilö oli yksinäinen keski-ikäinen mieshenkilö ja silloinkin olin väärässä) ja niin vain taas kirja yllätti. Suosittelen!

   Poista
 2. Olen jo jonkin aikaa pyöritellyt tätä käsissäni, arvannut kirjan hyväksi, mutta kuitenkin ehkä hieman vierastanut ajatusta automiehestä - mutta Automies on selvästi lukemisen arvoinen. Olen aika varma, että luen tämän, kunhan ensin se Keltaisten kirjojen viikko. :)

  VastaaPoista
 3. Lintu vai kala? Jostain syystä tämä kirja on kiinnittänyt huomion tänä syksynä, vaikka siinä ei pitäisi olla mitään sellaista mikä yleensä kiinnittää mun huomion. Pakko katsastaa...

  VastaaPoista
 4. Mulla meinas käydä vähän samoin kuin Katjalla. En meinannut uskaltaa hypähtää kirjan sivuille. Nyt kuitenkin aloitin ja pääsin siihen asti, että tekstissä on ylä-aste kirjoitettu noin. Nyt mun on täysin mahdotonta taas jatkaa matkaa, vaikka melkein tykkäänkin tarinasta =)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!