23.8.2012

Taiteiden yön tärpit

Kuinka moni teistä on tänään suuntaamassa Helsingin keskustaan viettämään Taiteiden ja Kirjojen yötä? Olin viime vuonna itse esiintymässä Akateemisen näyteikkunassa, tänä vuonna on siis luvassa vähemmän henkilökohtaista sydämentykytystä ja jännitystä. Katselin ohjelmaa ja kasasin blogiini itseäni kiinnostavia tapahtumatärppejä.

Akateemisen tarjonnasta kiinnostavat erityisesti:

19.00–22.00 Pohjoisesplanadin näyteikkunassa: Helsinki Poetry Connection – Poetry Jam.
Esiintyjinä Saila Susiluoto, Juho Nieminen, Heli Slunga,
Suvi Valkonen ja Kasper Salonen. Lopuksi open mic! Jamit juontaa Kasper Salonen.

Varsinkin lopun osuus kiinnostaa, sillä lavalle voi astua vapaasti kuka tahansa esittämään runojaan.

Olen halunnut jo kauan käydä kuuntelemassa Helsinki Poetry Connectionin tapahtumia, joten näyteikkunassa kuulisi monen lahjakkaan runoilijan esityksiä.

19.15 1. krs Kohtaamispaikka Juha Itkonen: Hetken hohtava valo
19.45 1. krs Kohtaamispaikka Heidi Köngäs: Dora, Dora
21.30 1. krs Kohtaamispaikka Panu Rajala: Hirmuinen humoristi
22.30 1. krs Kohtaamispaikka Pekka Hiltunen: Sysipimeä
23.30 Yllätysohjelmanumero! / Överraskningsprogram!

Yllätyksiä!!

Köngäksen ja Itkosen haastatteluja voi käydä kuuntelemassa myös Otavan kirjakaupalla paria tuntia aikaisemmin:
17:00 Juha Itkonen kertoo kirjastaan Hetken hohtava valo, joka on yhtä aikaa suuri ja intiimi sukupolvitarina.
17:15 Heidi Köngäs kertoo psykologisesta romaanistaan Dora, Dora, joka imaisee lukijan sodan historialliseen todellisuuteen loppuvuonna 1943.

Lukukeskus järjestää Rikhardinkadun kirjastolla Runotusinan. Tapahtuma on osa Runokuu-festivaalia, joka kuuluu juhlaviikkojen ohjelmistoon. Kaksitoista runovarttia, kaksitoista runoilijaa.
Runojaan lukemassa klo 18.00 Sirkka Turkka, 18.15 Risto Oikarinen, 18.30 Silja Järventausta, 18.45 Vesa Haapala, 19.00 Rita Dahl, 19.15 Olli Sinivaara, 19.30 Henriikka Tavi, 19.45 Matti Kangaskoski, 20.00 Miia Toivio, 20.15 Mikko Myllylahti, 20.30 Lauri Otonkoski, 20.45 Susanne Ringell

Yksin hauskimmista tapahtumista pelkästään jo nimen perusteella on Köyden jatkona - roikuskeluja. Kirjailijat esiintyvät seinällä roikkuen ja lukevat, mitä luultavammin, omia teoksiaan. Mutta aihe on tosiaan vapaa, jokainen esittää haluamallaan tavalla, mitä haluaa. Erityisesti Supisen ja Vuolan esitykset kiinnostaisivat ennakolta, mutta en usko että ehdin siirtyä Tapanilan urheilukeskukseen, mutta ennakolta kuulostaa niin hauskalle, että menkää te, jotka olette sielläpäin!

Klo 17.30 humoristisista teksteistään (”Liha tottelee kuria”, ”Apatosauruksen maa”) tunnettu kirjailija Miina Supinen lukee kirjoituksiaan ja häntä haastatellaan.
Klo 17.45 yllätysesiintyjiä.
Klo 18 vuorossa on poetta Sinikka Vuola (mm. runokokoelmat ”Orkesteri jota emme kuule” sekä ”Musta ja punainen”).
Klo 18.30 kirjailija Jukka Laajarinne (mm. ”Muumit ja olemisen arvoitus” sekä ”Leikkiminen kielletty”) sekoaa sanoissaan muusikko Janne Viertiön säestyksellä.
Klo 19 suomenkielisen rootsin ja reggaen rajamailla liikuskeleva helsinkiläisyhtye Hellä Hermanni riippuu ja so

Pakko vielä vinkittää yksi asia. Gaudeamuksen Kirja & Kahvi avataan tänään.
Nostan yhden kiinnostavan ohjelmatärpin avajaisjuhlasta:

Klo 16.00:  kääntäjä, runoilija Leevi Lehto ja professori Hannu K. Riikonen (Helsingin yliopisto): James Joyce ja Ulysses (Gaudeamus, suom. Leevi Lehto). Uusi käännös houkuttaa lukijan huikaisevaan epävarmuuden piirileikkiin.

Täällä tulen varmasti viettämään jatkossa aikaa, se on yliopiston vieressä ja uskon, että kirjaisa kahvila on omiaan työskentelyyn ja ystävien kanssa jutusteluun.

Kaikkea en nostanut nyt esiin, monesta tapahtumasta en ole vielä kuullutkaan.

Mitkä ovat sinun parhaat tapahtumatärppisi?


5 kommenttia :

 1. Voi ei, siis täällä meillä tapahtuu jotain noin siistiä! Minä yritän päästä Kaupunginteatterin kulissikierrokselle, mutta sitten pitää mennä jo teatteriharjoituksiin. Huokaus. Ihanaa että tällaisia järkkäillään.

  VastaaPoista
 2. Niin moni juttu kiinnostaisi! Tänään olisi Kansalliskirjastossa klo 19 alkaen kaikkea mielenkiintoista tarjolla Kirjava keskiaika-näyttelyyn liittyen. Klo 20 siellä esiintyy Schola Sancti Henrici-yhtye, joka olisi varmasti kaunista kuultavaa. :)

  VastaaPoista
 3. Kansalliskirjatso vaikutti kiinnostavalta mutta jäi väliin, ja ensimmäistä kertaa jäi myös käymättä Pyhän kolminaisuuden kirkon puutarhassa nauttimassa borssikeittoa ja kaalipiirakkaa, se on tähän mennessä ollut perinteinen aloitus. Mutta tällä kertaa aloitin kierroksen Mäkelänkadun Emmauksen kirppiksellä katsomassa muotinäytöstä, sen jälkeen Akateemiseen missä kuuntelin vähän puhetta ja hyödynsin pokkarialennusta parin kirjan verran ja sieltä Rikhardinkadun kirjastoon kuuntelemaan muutamaa runoilijaa. Ja kotiin. Ei mitään järisyttäviä yllätyksiä siis.

  VastaaPoista
 4. Taiteiden yö olisi ollut nytkin niin kiinnostava. Mutta väliin jäi, kuten pikkulapsiperheellisellä niin usein. Onneksi mukana sai olla hengessä - ja lukea kotona kirjaa sohvannurkassa. :)

  Sinulle on tunnustus blogissani.

  VastaaPoista
 5. Tunnustus ja haaste Kirjainten virtaan löytyy minultakin :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!