23.5.2012

11 kysymystä x 4


Sain Saran kirjoista, Jokken kirjanurkasta, Kirjoista-blogin Merenhuiskeelta ja Paulalta Luen ja kirjoitan -blogista haasteen vastata 11 kysymykseen. Kiitos haastajille! :)


Sara:
1. Lempikirjastosi?
Heti vaikea kysymys, koska käyn useassa eri kirjastossa. Oulunkylän kirjasto on ihana, kun se on niin lähellä, mutta toisaalta se on melko meluisa, eikä sovellu rauhalliseen lueskeluun. Käpylän ja Vallilan kirjastot ovat myös tuttuja, kun Juri on työskennellyt molemmissa, joten olen usein istunut siellä lukemassa. Kymppi on myöhään auki, joten siellä on hyvä tehdä sunnuntaisinkin töitä. Mutta vastaan kuitenkin kysymykseen, että Kolarin kunnankirjasto, sillä kun asuin vielä kotikunnassani, kävin kirjastossa mielelläni. Siellä on edelleenkin laaja valikoima, kirjat on hyvin esillä ja palvelu on erittäin ystävällistä ja asiantuntevaa.

2. Mistä ostat pääasiassa kirjoja? Kirjakaupasta, verkkokaupasta, marketista antikvariaatista/kirpputoreilta vai joku muu?
Olen miettinyt, että tekisin tästä oman jutun, johon keräisin suosikkipaikkani tärpeiksi muillekin kirjahulluille. Pääasiassa ostan kirjani tietystä antikvariaatista, sillä siellä ei ole liikaa kirjoja eikä ahdasta. Omistaja ei ole päällekäyvä, antaa kanta-asiakasalennusta, ja löydän aina jotain ostettavaa. Lisäksi ostan kirppareilta, kierrätyskeskuksista, Akateemisesta ja Adlibriksestä kirjoja.

3. Sinulle tärkeä nuortenkirja?
Rauha S. Virtasen Lintu pulpetissa on tärkein nuortenkirja, sillä tutustuin kirjaan niin hyvin tehdessäni siitä kandintutkielman.

4. Pelottavin kirja, jonka olet lukenut?
Nuorena luin enemmän Stephen Kingin kirjoja, jotka olivat todella jännittävän pelottavia. En kuitenkaan saa nyt päähäni, että mikä tietty kirja olisi kaikkei pelottavin.

5. Lempirunosi?
Tämä

6. Minkä elokuvan, joka pohjautuu kirjaan olet katsonut viimeksi?
Olisikohan ollut Bernard Schlinkin Lukija. Muistan tämän siksi, että kun katsoin elokuvan kesken kirjan lukemisen, niin jätin kirjan lopulta kesken, kun en ihan heti halunnut palata samaan tarinaan. Pitäisi ymmärtää lukea kirjat loppuun ennen elokuvien katsomista.

7. Minkä kirjan maailmaan haluaisit uppoutua niin, että olisit siellä mukana "oikeastikin"?
HYVIN pienenä tyttönä rakastin Aku Ankkaa niin, että toivoin olevani joskus hänen morsiamensa, mutta en sen jälkeen ole niin hurahtanut lukemiseen, että olisin toivonut olevani tapahtumissa itse mukana. Ehkä joissain hetkissä, juhlissa, suutelukohtauksissa, matkoilla, kokemassa, näkemässä, kuulemassa, mutta että kokonaisen kirjan verran... ei tule ainakaan mitään tiettyä kirjaa mieleen.

8. Mieluisin vuorokauden aika lukea?
Illalla.

9. Kesäkirjasi?
Paksu tiiliskivi. Lyhytromaani. Novellikokoelma. Dekkari. Klassikko. Sarjakuvaromaani.

10. Mitä luet juuri nyt?
Luen Brett Eeaston Ellisin Kalliit yöt -romaania, mutta en ole kauhean innostunut tarinasta, joten taidan jättää sen kesken. Luen myös Guy Delislen Jerusalemia.

11. Seksikkäin fiktiivinen kirjan henkilö? Perustelut!
Älykäs, sarkastinen, nokkela. Hercule Poirot. ;)Merenhuiske:
1. Mikä on ahdistavin kirjamuistosi?
Ahdistuminen ei ole kauhean pitkäkestoista, sillä en muista yhtään tiettyä kirjaa, joka kalvaisi yhä mieltäni. Usein aiheet ja käsittelytapa ahdistavat lukiessa, mutta se on sellaista puhdistavaa, jopa terapeuttista, sillä lukeminen on yksi tapa saada lohtua.

2. Mikä on paras paikka lukea kirjaa kesällä?
Luin viime kesänä yhden kirjan melkein kokonaan laiturilla maaten. Tällaiseen luksukseen minulla on harvoin mahdollisuus, mutta toivon hartaasti, että pääsen tänäkin kesänä jonnekin veden äärelle lukemaan.

3. Luetko kirjoja muilla kielillä kuin suomeksi?
Englanniksi luen suurimman osan sarjakuvista, joita luen.

4. Haluatko omistaa lukemasi kirjat vai lainaatko ne mieluummin kirjastosta (tai jostain muualta)?
Riippuu kirjasta. Kaikkia en halua omaksi, mutta mielelläni ostan kirjoja, jotka luettuani lahjoitan siskolleni, äidilleni, isälleni, kelle vain, jonka uskon kirjasta pitävän.

5. Mihin kirjalliseen maisemaan tai maailmaan haluaisit mennä vierailulle?
Nyt haluaisin todella paljon Japaniin, kaipaan sinne niin paljon, että en haluaisi edes lukea japanilaisia kirjoja kateuksissani.

6. Ketkä kuusi fiktiivistä henkilöä kutsuisit päivälliselle?
Haluaisin kutsua Hercule Poirotin, koska hän on minun kaikkien aikojen suosikkini, mutta toisaalta hänen lähellään tapahtuu aina murhia, joten hän ei ole kauhean hyvä kutsuvieras. Kutsuisin Joel Haahtelan Katomispisteen minäkertojan, sillä kysyisin häneltä, miten hän pääsi pois saarelta. Alan Bennetin Epätavallisen lukijan kuningattaren, sillä hänellä olisi varmasti paljon kerrottavaa kirjallisuudesta. Mielensäpahoittaja olisi varmasti melkoinen marmattaja, mutta toisaalta hän tarjoaisi varmasti monta puheenaihetta, johon päivällisseurue voisi tarttua, plus hän voisi tulla etukäteen auttamaan kokkailuissa. Sergei Dovlatovin Meikäläisten minäkertoja on niin hyvä kertomaan tarinoita, joten hän sopisi hyvin sekalaiseen joukkoomme. Seija Vilénin Pohjan akka on niin kiehtova nainen, joka toisi iltaan vähän magiaa mukanaan. Kuudes vieras voisi olla uusi ystäväni, fiktiivinen henkilö, johon en ole vielä tutustunut. Nappaisin kirjahyllystä yllätyskortin.

7. Mikä on ollut paras tänä vuonna lukemasi kirja?
Jos ei lasketa kirjoja, joiden tekemisessä olen itse ollut jotenkin mukana, niin vaikuttavin kirja on ollut Haruki Murakamin Mistä puhun kun puhun juoksemista. Tai Vladimir Nabokovin Naurua pimeässä.

8. Mitä kappaleita kuuluisi elämäsi soundtrackiin?
Hyviä.

9. Millaisista elokuvista pidät?
Kirjoihin perustuvista, hitaista kamera-ajoista (ilman että elokuva on itsessään pitkävetinen), monipuolisista kokonaisuuksista, joissa valittu musiikki tukee tunnelmaa niin, että itku tirahtaa. Sielua tärähdyttävistä.

10. Miten valitset kirjastossa lainaamasi kirjat?
Olen tilannut puhelimeeni kirjastojen uutuuslistan rss-syötteenä, joten yleensä varaan sitä kautta kirjoja. Näin useimmiten.

11. Kirjoitatko päiväkirjaa?
En. Vain tätä blogia.


Paula:
1. Minkälainen suhde sinulla on omaan (oikeaan) nimeesi?
Muistan joskus inhonneeni nimeäni, sillä siskollani (Henni) oli erikoisempi ja harvinaisempi. Hannoja oli kaikkialla, enkä edes suostunut maistamaan Hanna-tädin kakkuja, sillä pelkkä nimi oli niin ärsyttävä. Nykyisin olen onneksi kasvanut tässä asiassa aikuiseksi.

2. Miten hemmottelet itseäsi?
Ostamalla kirjoja.

3. Minkä elokuvavinkin antaisit sateiseen kevätiltaan?
Magnolia on nerokas!

4. Hauska lapsuusmuistosi?
Luulin vielä ala-asteen toisella luokalla, että osaisin lentää. Luin silloin paljon Pikku vampyyri -kirjoja (koko meän luokka luki) ja välitunnilla leikimme aina vampyyrileikkejä. Hyppäsin korkealta kaiteelta lentääkseni eteenpäin, mutta painovoima veti viattoman pikku vampyyrin maahan, mursin rytäkässä käteni.

5. Mitä uutta olet tehnyt tai kokeillut tämän kevään aikana? Ellet mitään, miksi?
Kokeilin lukea 24 tunnin aikana niin monta kirjaa, kun vain oli mahdollista.
 
6. Milloin olet ärsyttävimmilläsi?
Sairaana: passautan, vaikeroin, valitan ja kärtyän.

7. Milloin olet parhaimmillasi?
Muulloin. :D

8. Mikä on vuodenaikasi ja miksi?
Olen ehdottomasti vuodenaika-ihminen, sillä pidän kaikista neljästä ja niiden jaksottaisesta vaihtumisesta. En missään nimessä haluaisi asua ikuisesti maassa, jossa olisi aina esim.kesä.

9. Mikä saa sinut innostumaan?
Energinen seura. Hyvä kirja. Loistava käsikirjoitus.

10. Mitä luonto sinulle merkitsee?
Paikkaa, jonne kadota yksinään.

11. Mitä ystävissäsi arvostat?
 Läsnäoloa.Jokke:
1. Koska opit lukemaan, ja miten
En ollut mikään lapsinero, joten opin lukemaan vasta koulussa abc-kirjoja tavatessa.

2. Mikä oli ensimmäinen kirja, jonka muistat lukeneesi
Joku hevoskirja, eli en muista kovin tarkasti.

3. Minkä kirjan luit viimeksi
Patrick deWittin Sisterin veljekset.

4. Minkä kirjan olet useimmin lukenut
Toimittamiani kirjoja olen lukenut useamman kerran peräkkäin, muuten harvemmin luen kirjoja uudestaan.

5. Mikä kirjan sankari muistuttaa sinua ja miksi
Ei kyllä kukaan yks-yhteen.

6. Minkä kirjan miljööseen haluaisit matkustaa ja miksi
Viimeksi tuli halu päästä Japaniin, kun luin Haruki Murakamin juoksukirjaa Mistä puhun kun puhun juoksemista. Vaikka hän kuvailee monia maita ja paikkoja, missä on käynyt juoksemassa, niin silti kova japanikuumeeni hytkähti, kun kuvittelin itseni jonnekin ihanan keväiseen puistoon kävelemään, jossa sakurat kukkivat.

7. Pidätkö eläimistä kertovista kirjoista, kerro mistä
Kavahdan aina, kun kirjassa pahoinpidellään tai tapetaan raa'asti eläimiä. Juuri tuossa Sistersin veljeksissä kaavitaan hevoselta silmä päästä, ja se oli niin visto kohtaus, että mieluummin olisin ollut ilman. Pidän eläimistä kirjoissa, jopa kertojina, jos heidät jätetään raadollisuuksista rauhaan. Kestän ihmisiin kohdistuvat raakuudet paljon paremmin.

8. Paras suomalainen kirja sinun mielestäsi
En pysty sanomaan tähän mitään.

9. Inhokki-kirja
Jos olen pakannut mukaan matkalle liian vähän kirjoja ja se viimeinen jäljellä oleva osoittautuu täydelliseksi flopiksi.

10. Mikä olisi sopiva hinta kirjalle
Koska tiedän jotain kirjan tuotantokustannuksista, niin vaikea olisi lähteä hintaa kauheasti pudottamaan, mutta myönnän etten tällä ostotahdilla voisi ostaa kovin montaa täyshintaista kirjaa vuodessa.

11. Kuinka paljon kirjojen lukemiselle pitäisi varata aikaa
Varon sanomasta pitäisi-verbiä enää, sillä sillä kahlitsee itsensä moniin ahdistuskierteisiin. Lukekaamme niin paljon, kun se on mielekästä ja mahdollista.
Koska kysymykset olivat niin hyviä ja haastavia, kerään niistä erityiskiinnostavat ja haastan seuraavat vastaamaan niihin: Zephyr, Morre, Kuutar, Reeta Karoliina, Susa P., Jori, Salla, Mari A., Anni.M.

1. Minkä kirjan maailmaan haluaisit uppoutua niin, että olisit siellä mukana "oikeastikin"?
2. Koska ja miten opit lukemaan?
3. Minkä elokuvavinkin antaisit sateiseen kevätiltaan?
4. Mikä on ollut paras tänä vuonna lukemasi kirja?
5. Minkä elokuvan, joka pohjautuu kirjaan olet katsonut viimeksi?
6. Mikä oli ensimmäinen kirja, jonka muistat lukeneesi
7. Mikä on ahdistavin kirjamuistosi?
8. Ketkä kuusi fiktiivistä henkilöä kutsuisit päivälliselle?
9. Mitä luet juuri nyt?
10. Luetko kirjan joskus loppuun vain siksi, että voit kirjoittaa siitä blogiisi?
11. Jos et kirjoittaisi kirjablogia, niin mikä muu aihe jaksaisi pitää mielenkiintosi bloggaamisen parissa?

17 kommenttia :

 1. Sinulla on ihana lempiruno - ja kissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Pakko vielä lisätä, etten normaalisti ahdistele Petjaa kirjakasoilla, mutta yritin suojella tuota uutta kukkaa häneltä, mutta viimeisessä kuvassa näkyy ettei mikään estänyt hirmua haukkaamasta.

   Poista
 2. Voi että minua alkoi naurattaa tuo Hercule Poirot, kun aloin muistella sinun mainiota copycat-kuvaasi. :)

  Magnolia on minunkin mielestäni tavattoman hieno elokuva.

  VastaaPoista
 3. Mua huvitti tuo sun (aiempi) suhtautuminen Hanna-tädin kekseihin :) mulla oli nimittäin lapsena ihan sama logiikka takana siinä, miksi en suostunut pelaamaan Mustaa Maijaa :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos haasteesta! :) Magnolia on kyllä todella upea elokuva, yksi omista suosikeistani. Ja Poirot on ihana. ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos! Näitä on jännä lukea ja houkuttelevat kysymyksetkin... katotaan vaan saanko aikaiseksi vastata.

  VastaaPoista
 6. Kiitos! Täytyypä jäädä miettimään vastauksia!

  VastaaPoista
 7. Kouluaikainen ystäväni ei suostunut lukemaan Tiina-kirjoja, koska hänestä tuntui oudolta lukea omannimisestä tytöstä. Et siis todellakaan ole ainut.

  PS. Erityismaininta visto-sanan käytöstä! Ja seuraavaksi muut kuin lappilaiset saavat arvailla sanan merkitystä, olkaa hyvät ;)

  VastaaPoista
 8. Mukavia vastauksia.

  Hercule Poirot on karismaattinen kirjapersoona.
  En myöskään pidä eläinrääkkäyskirjoista, James Herriotin eläinlääkärikirjoista olen pitänyt.

  VastaaPoista
 9. Hei Hanna ja näitä vastauksiasi oli mukava lukea! Minäkin katsoin viimeksi Schlinkin Lukijan leffana. Kirjan olin lukenut aikaisemmin. Leffa oli kyllä hyvä! Hercule Poirot on mainio, mutta ehkäpä Sherlock Holmes olisi enemmän minun makuuni :)

  VastaaPoista
 10. Hercule Poirot on tosiaan aika riskialtis valinta päivällisseuraksi ;D Kivoja vastauksia muutenkin. Ja Onnan kommenttiin viitaten ainakin tässä Lapin "naapurissa" visto on tuttu sana ;)

  Pienemmän villasukkalapsen kanssa ihasteltiin Petjan kuvia, potilasta ilahdutti kovasti :)

  VastaaPoista
 11. En raskisi millään kommentoida, sillä juuri nyt näytti kommenttejakin olevan 11... :-D

  Hauska on lukea vastauksia! Haastoin oikeastaan Tähtisilmät-blogin Hannan, mutta mukavampaa näin, että vastaukset sai lukea täälläkin ihanassa blogissa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuinka noloa. ;-)

   Heh.. noh, tulipa kuitenkin vastattua.

   Poista
  2. Taisi olla vähän niin kuin minun syyni, kun sanoin Hannalle, että Paula on hänet haastanut. Sorry! :D

   Poista
  3. :-D Ehei, Karoliina, saat tästä ansiot & Hannan juttuja oli kiinnostavaa lukea!

   Minä itse halusin olla pikkutyttönä Tiina.

   Poista
 12. Olipa kiva lukea näitä, sulla on jotenkin niin leppoisa, eikä lainkaan visto tapa kirjoitella vastauksia. Huom. en tiedä, mitä visto tarkoittaa, mutta oletan osuneeni suunnilleen oikeaan. :D

  Valitsemasi runo oli pakahduttava, päivällisvieraslistasi hihityttävä, lentokokeilusi kaamea mutta vähän hihitytti sekin, ja olen samaa mieltä, että Magnolia on nerokas elokuva!

  Minäkin inhosin nimeäni lapsena, mutta niin varmaan meistä moni. Minä olin puolestani kateellinen parhaalle ystävälleni Hannalle hänen tavallisesta nimestään ja vihasin omaani, joka oli olevinaan liian erikoinen. :)

  VastaaPoista
 13. Kiitos haasteesta! Kirjojen ostaminen on kyllä kumman tehokas hemmottelukeino. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!