8.2.2012

Lainan päiväTänään 8.2 vietetään kirjastoissa Lainan päivää. Ainakin Helsingissä on tänään mahdollista noutaa varauksensa ilman varausmaksua. Joissakin kirjastoissa, esimerkiksi kotiseutuni kunnankirjastossa Kolarissa,  saatetaan antaa sakkomaksuja anteeksi. Mutta näkyy päivä kirjastoissa muutenkin kuin rahan kautta. Ympäri Suomen kirjastoja päivää juhlistetaan erilaisin tapahtumin, kirjailijavieraiden ja yleisötapahtumin. Kirjastoseuran sivuilta kannattaa vilkaista oman alueen tapahtumavinkit.

Yhteisöllinen lukeminen – lukupiirit, kirjavinkkaus ja kirjakeskustelut netissä – kasvattaa koko ajan suosiotaan. Siksipä Lainan päivän tämän vuoden motto on Lue ja kerro! Kirjastot eri puolilla Suomea järjestävät teemaan liittyvää ohjelmaa.
Lainan päivä on kirjastojen PR-päivä, jonka tarkoituksena on tuoda esiin kirjastoammattilaisten osaamista, kirjastojen monipuolisia palveluita ja itse kirjastoa toimintaympäristönä. (Kirjastoseura)


Kirjasto 10:ssä järjestetään tänään Lue & Kerro -tapahtuma. Olen itse siellä blogikollegani Salla Brunoun (Sallan lukupäiväkirja) puhumassa kirjapaneelissa yhteisöllisestä lukemisesta. Mukana on myös kaksi palkittua kirjailijaa (12 -osumaa voittajista) ja kirjastoammattilaiset Matti Järvinen ja Laura Norris. Keskustelua vetää Jukka Relander.

Ennen keskustelua paljastetaan Helsingin kaupunginkirjaston uuden kirjallisuuspalkinto 12-osumaa voittaja.
Palkinto myönnetään nyt ensimmäistä kertaa ja sen tarkoituksena on nostaa vuosittain esiin kiinnostavia ja tunteita herättäviä, myös vähemmän julkisuudessa olleita teoksia

Jännittäähän se taas osallistua kirjapaneeliin, mutta kovin väärin ei siellä voi vastata, sillä lukemiseen ei ole oikeita kyllä ja ei -vastauksia. Puhumme siellä Sallan kanssa kirjablogien vaikutuksesta tähän yhteisölliseen lukemiseen ja vuorovaikutukseen, ja kyllä kirjablogeista juttua riittää. Varsinkin kun tahti tuntuu vain nopeutuvan ja kirjablogien esiinmarssi on todella alkanut. Mikä tahansa väylä, joka saa meidät kaikki nauttimaan lukemisesta on mielestäni ihmisille hyväksi. =)

Miten sinä vietät Lainan päivää? Aiotko käydä kuuntelemassa kirjailijoita tai muuten vain vierailemassa kirjastossa?

28 kommenttia :

 1. Pitää ainakin viedä noita lainassa olleita kirjoja takaisin. Josko tuota jotain lainaisi vielä lukeakseen, vaikka on tullutkin jo osteltua kierrätyskirjoja varmaan koko vuoden lukuja varten. Harmi että tuli taas noin kylmä keli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin olen ostanut nyt paljon kirjoja, mutta en silti malta olla lainaamatta joka kerran jotain uutta. Kuin olisi pakonomaista kirjastoreissuilla aina haahuilla hyllyjen välissä ja poimia mukaan luettavaa. Nyt tosin ostin sieltä muutaman poistokirjan.

   Poista
 2. Mukavaa paneelikeskustelua toivotan! Ja hienoa, että Suomessa on tämmöisiä päiviä. Minä vietän Lainan päivää jännityksen kourissa ja luen saksalaisesta kirjastosta lainattua kirjaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Sulla on kyllä varsinainen aarreaitta siellä, kun olet niin kielitaitoinen. :)

   Poista
 3. Kiss and tell :)) Mukavaa paneelia! Itsellä loppupäivä menee tiiviisti työn merkeissä, mutta jospa loppuviikosta ehtisi kirjastoonkin.

  VastaaPoista
 4. Aion mennä pienestä flunssasta huolimatta kuuntelemaan kirjastolle Marisha Rasi-Koskista, kun kerrankin joku kiinnostava kirjailijavieras täälläkin ;) Toivon saavani myös kirjaani signeerauksen ja kuvankin kenties, niin voin tehdä blogiini koosteen.

  12-osumpaa -palkintoa jännitän minäkin, oman äänen sinne antaneena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin Susa annoin sinne ääneni, mutta valitsemani kirja ei ollut mukana raadin eikä yleisöpalkinnon saaneena.

   Poista
 5. Hei Hanna ja mukavaa paneelikeskustelua teille! Minä en sinne tänään pääse, mutta menen toisaalle kuuntelemaan kiinnostavaa keskustelua, josta myöhemmin blogissani! :)

  VastaaPoista
 6. Hurraa Lainan päivälle! Ja hyvää paneelikeskustelua sinulle & Sallalle sekä muille osallistujille.

  Itsekin aion tänään käydä perheeni kanssa kirjastossa.

  VastaaPoista
 7. Mukavaa paneelikeskustelua teille, Hanna! Minulla erääntyy tänään jotain kirjoja, joten käyn sopivasti päivän kunniaksi kirjastosta, en tiedä olisiko jotain ohjelmaakin tarjolla :).

  VastaaPoista
 8. Voi harmi kun olen treeneissä, olisi tullut kuulemaan! Minä en ehdi tänään kirjastoon ollenkaan, harmi.

  Meidän Ompun kirjastossa olisi saanut kaikki varaukset ilmaiseksi ja Tikkurilassa taisi olla vaikka mitä ohjelmaa. Veikkaan. että armas mieheni olisi arvostanut tuota sakkomaksujen anteeksiantoa jos se meillä olisi, on nimittäin erään vanhan sairastapauksen vuoksi sellainen pikkupotti siellä. :<

  Mutta hurraa Laina ja toivottavasti valitsevat hyvin 12 osumaa - palkinnon saajan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta oli niin mukavaa, kun palkinnon saajina olivat vähän vähemmän mediahuomiota saaneet teokset ja kääntäjät. Sain lukuvinkkejä, en ollut lukenut vielä yhtään 12 osumaa -palkittua teosta.

   Poista
 9. Minä ajattelin käyttää Lainan päivää siihen, että käyn kirjastossa kuuntelemassa Relanderia, Pudasta, Brunouta yms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tavata. Mukava, kun puhuit yleisön joukosta blogeista niin positiivisesti ja nostit esiin lukuvinkkejä. :)

   Poista
 10. Hienoa, että olette paneelissa mukana!

  Meilläkin täällä Turussa tapahtuu tänään kaikenlaista, yksi hauskimmista jutuista on varmaan kummituskierros kirjaston vanhassa sokkeloisessa kellarissa, juuri tässä työhuoneeni alla. Kellarissa lymyilee jo kauan sitten kuollut kirjastonhoitaja, joka hengittää kylmää ilmaa varastokirjoja hakevien vielä elävien kollegoidensa niskaan...

  VastaaPoista
 11. Mä meinasin tulla kuuntelemaan teitä, mutta laiskuus ja pakkanen iskivät sen verran, että tilaisuus jää väliin. Käyn kumminkin lähikirjastossani vielä, vaikkei siellä mitään ohjelmaa taida ollakaan.

  VastaaPoista
 12. Voi vitsi, olisi ollut mielenkiintoista tulla kuuntelemaan, sillä satuin olemaan tänään Helsingissä. Tosin päivän ohjelma oli sen verran tiivis, ettei sitä ehkä olisi jaksanut. Toivottavasti paneeli meni hyvin (ja varmasti menikin)! Lahden kaupunginkirjastossa olisi ollut Katja Kettu kertomassa tuotannostaan, mikä olisi myös kiinnostanut kovasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, kun eripuolilla Suomea kirjastoissa on ollut hyvää ohjelmaa. Minuakin Katja Ketun esiintyminen olisi kiinnostanut.

   Poista
 13. Kerrohan sitten miten meni! Kiva kun pääsitte taas blogeista kohisemaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meni tosi hyvin, oli oikein mukava tilaisuus, jossa lukemisen yhteisöllisyydestä puhuttiin aasinsiltojen kautta. Ei ollut mitään opetellun oloista, joten keskustelu tuntui vireältä ja spontaanilta. Mukava, kun oli yleisöä kuuntelemassa. Lukeminen yhdistää niin monia ihmisiä.

   Poista
 14. Hyvin se meni, näin yleisön puolelta kuultuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Oli kiva tavata blogimaailman ulkopuolellakin, vaikkakin blogiaiheiden merkeissä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!