30.12.2011

Craig Thompson – joululahjakirjoja

Sain joululahjaksi Jurilta kolme Craig Thompsonin sarjakuvaromaania. Ihastuin jo aiemmin Blanketsiin (2003) ja halusin lukea myös Thompsonin muuta tuotantoa. Joulupaketista paljastui kolme ihanaa sarjakuvateosta.

Blankets pelkästään olisi riittänyt minulle, sillä halusin joka tapauksessa lukea sen uudelleen. Minua viehättää Thompsonin runollinen piirustusjälki. Autobiografinen, 600-sivuinen ja useasti palkittu Blankets on samaan aikaan kaunis ja surumielinen tarina nuoren pojan kasvusta uskonnollisen kodin vaatimusten ja omien tuntemusten ristipainissa. Tarkempi arvio teoksesta löytyy Sallan blogista.


Carnet de Voyage on Thompsonin matkapäiväkirja, kun hän kolmen kuukauden ajan matkusti ympäriinsä tehden tutkimusta ja pohjatyötä tulevaa teostaan Habibia varten. Piirustustyyli ja kerrontatapa tuntuu vaihtelevan enemmän kuin pitkissä sarjakuvaromaaneissa. Kavereitaan ohkaisemi Carnet de Voyage on kiinnostava luettava sen erilaisen tyylin, aiheen ja koon takia.

Blanketsia tai Carnet de Voyagea ei ole suomennettu, mutta uusin teos Habibi (2011) julkaistaan ensi keväänä Like-kustantamon kautta. (Kiitos tästä, toivottavasti myös aiemmat teokset suomennetaan!)

En ole vielä Habibia ehtinyt lukea, mutta se oli toinen järkälemäinen teos paketissani. Thompson aloitti tämän teoksen tekemisen vuonna 2004, joten aikaa on käytetty runsaasti ja uskon sen näkyvän myös lähes 700-sivuisen teoksen jäljessä. Teos keskittyy arabilaiseen kulttuuriin ja islamin uskoon. Molemmissa teoksissa uskonto on siis vahvasti mukana teemoittaimassa tarinaa. Teoksen kansi on aivan upea, mutta koska minulla ei ollut eilen jalustaa mukana, kuva on vähän epätarkka. Silti tulen loimusta kanteen piirtyy jännittävää mystiikkaa.

Näin kauniin kannen tekeminen on kallista, mutta toivon, että suomennetussa versiossa on yhtä upeaa kohokuviointia ja pienen pieniä detaljeja mukana. Tämmöinen nostaa teoksen arvoa vielä entisestään. Upea jo ensivilkaisulta, tarkemmin arvioin kunhan saan teoksen luettua kokonaan.

4 kommenttia :

 1. Oi mitä kirjoja! Kuulostavat todella mielenkiintoisilta, pitää pistää nimi mieleen. Meillä on luettu tässä Guy Delislen matkasarjakuvia, niiden jälkeen näitä vaikka.. Näköjään saa kirjastosta jos varaa eli pistetäänpä listalle. Kiitos vinkistä Hanna!

  VastaaPoista
 2. Runollinen piirustusjälki herätti heti kiinnostukseni ja voi mahdoton miten kaunis kansi tuossa alimmassa!!!

  VastaaPoista
 3. Thompson on minulle ihan uusi nimi. Onnistuit herättämään kiinnostuksen, kiitos vinkistä! Ja kiitos myös Sallalle tuosta arviosta, oli jäänyt huomaamatta.

  VastaaPoista
 4. mahtava lahja! Minäki sain pukilta lahjakortin fennica comicsin liikkeeseen albertonkadulle ja kävin hakemassa hyviä sarjiksia.

  Aion lukea habibin, muta vähän jännittää Liken suomennos. Toivottavasti ei ole konetekstaus ja toivottavasti painojälki on tarpeeksi hyvä. Olen joskus katsonut Hautuukodin alkuperäisteosta ja tuntuu että siinä on monipuolisemmat sävyt kuin suomennoksessa ja kaunis käsintekstaus oli hieno, suomennoksessa konetekstaus.

  No katon sen habibi-suomennoksen kun se tulee, ja tarvittaessa luen englanniksi. Hienoa kumminkin että Thompsonia suomennetaan, varmasti löytyy uusia faneja.

  -Salla kirjautumattomana

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!