26.11.2011

Kuva silmissä. Näkökulmia Mirkka Rekolan kirjailijantyöhön

"Heinävedellä sinä soitat flyygeliä isossa korkeassa huoneessa jonka ikkuna katsoo järvelle. Sävelet eivät soi nuottiviivaston järjestyksessä, vaan ne irtoavat sinun sormistasi hitaasti ja nopeasti ja surullisesti ja iloisesti. Koirakin kuuntele sinun jalkojesi juuressa. Pilvisen päivän muuri halkeaa, ja valo laskeutuu flyygelin kannelle. Sen päivän silissä sinä olet, joka valaisee yötä"

Olen istunut samaisen flyygelin edessä ja katsonut ikkunasta järvelle, joten luonnollisesti pysähdyin erityisesti miettimään tätä kohtaa Kristina Carlssonin tekstissä. Tämä on yksi hetki, jonka Carlson on valinnut omaan tekstiosuuteensa Mirkka Rekolan kunniaksi kirjoitettuun teokseen Kuva silmissä. Näkökulmia Mirkka Rekolan kirjailijatyöhön.

Teoksen ovat toimittaneet kirjallisuudentutkija Liisa Enwald ja Rekolankin kustannustoimittajana työskennellyt kirjailija Eila Kostamo. He ovat keränneet Rekolan merkkivuoden kunniaksi hänen tuotantoonsa perehtyneitä tutkijoita, kirjailijakolleegoita ja läheisten alojen taiteilijoita kirjoittamaan eri tyyppisiä tekstejä kokoelmaan. Kaunokirjalliset palaset koostuvat esseistä, muisteluista, tutkielmista ja Leena Krohn on jopa valinnut teokseen kuusi kertomusta teoksestaan Donna Quijote ja muita kaupunkilaisia, sillä niiden keskeinen hahmo on saanut vaikutteita Rekolasta.

Minua kokoelmassa puhuttelivat eniten edellä mainittujen kirjailijoiden tekstit. Carlsson on löytänyt ihania hetkiä Rekolasta ja heti alkuun hän on merkinnyt erittäin kauniin sitaatin "Ilo on hyvä johtaja, se on jo käynyt siellä, minne ollaan menossa." Hänen kielensä ja kertomukset hetkistä tuntuvat sopivan saumattomasti Krohnin muistelmiin ja vuonna 1998 kirjoitettuun, mutta nyt ensi kertaa painettuna julkaistuun esseeseen "Ystäväni Donna Quijote". Lisäksi viimeinen tekstipätkä jäi mieleeni, sillä siinä Kostamo kertoo kustannustoimittajan silmin Rekolasta. (Aihe, joka kiinnostaa minua erityisesti. Tämä kirjailijoiden ja kustannustoimittajien suhde. Minun pitäisi etsiä käsiini lisää tekstejä, joissa tätä kuvaillaan. Puolin ja toisin.)

Mirkka Rekola kiinnostaa minua myös ihmisenä, ei vain taiteilijana, joten koin nyt kiinnostavampina omakohtaiset muistelut, vaikka arvostin myös tutkijoiden tekstejä. Liisa Enwald esimerkiksi analysoi Rekolan runojen varjoon jääneitä maskuja. Vilja-Tuulia Huotarinen puolestaan on tehnyt aikanaan pro-gradu työn Rekolan aikakokemuksesta ja kokoelmassa analysoi mm. runoissa esiintyviä rakkauden kokemuksia ja tekoja.

Mielenkiintoisia, erityyppisiä tekstejä, joiden kautta tutustutaan Rekolaan. Ihmettelin vain saatepuhetta, siinä kun mainittiin, että muitakin kirjoittajia pyydettiin, mutta he eivät noudattaneet kutsua työ- tai muiden esteiden vuoksi. Minusta tätä ei olisi tarvinut mainita, sillä jäin heti miettimään, että kuka olisi kirjoittanut tähän vielä ja mitä hänen teksti olisi tuonut lisää.

Hyvä löytö taas kerran. Aion pistää hyvän kiertämään ja ilahduttaa tällä kirjalla ystävääni, jonka tiedän arvostavan Rekolaa.

Kuva silmissä. Näkökulmia Mirkka Rekolan kirjailijantyöhön
Toimittaneet Liisa Enwald ja Eila Kostamo. Wsoy 2011
Sivuja:150
Kansi: Ulla Rantanen

7 kommenttia :

 1. Kaunis teksti ja tuo ilo-sitaatti on todella upea. :)

  Minä voisin sivistää itseäni ja tutustua Rekolaan.

  VastaaPoista
 2. Oi, rakastan kirjoja, joissa kirjailijat/tutkijat jne kirjoittavat jostakin kirjailijasta ja hänen tuotannostaan! Tämä
  pitää lukea!

  VastaaPoista
 3. Laitoin tämän heti kirjasuosituksia-listalleni. Mirkka Rekola on runoilija, jonka hienoja sanoja herkästi siteeraan, sillä hän osaa sanoa niin kauniisti sen mitä tunnemme, ajattelemme. "Ilo on hyvä johtaja...." on niin hyvä esimerkki tästä. Ja kuinka totta tämäkin:
  "Aina katsoin samaa kiveä
  kun kuljin siitä, miksi en osannut
  sanoa sitä, miksi olin niin mykkä."

  Mutta miksi nuo turhat asiattomat saatesanat:(

  VastaaPoista
 4. Kiitos paljon kommenteistanne. Mukava, että tähänkin kirjaan löytyi innokkaita lukijoita. Rekolalla on kyllä kauniita sanoja, lauseita ja ajatuksia.

  Laitoin tämän tänään joululahjana ystävälleni matkaan. Onhan se vähän ahnetta lukea toisen joululahja ensin, mutta kun silmäilin, niin en malttanut olla lukematta. Kaikista artikkeleista en niin välittänyt, mutta moni hyvä jäi mieleeni.

  VastaaPoista
 5. Olen jonkun verran lukenut Mirkka Rekolan runoja, jotka ovat todella hyviä, mutta en niistä hirveästi ymmärrä. Hämmästyin kun luin hänen syntymävuotensa, luulin nuoremmaksi.

  VastaaPoista
 6. Hanna, teen tämän saman, mutta luin silti. Olen ollut yli vuoden totaalisen hulluna Rekolaan.

  Täysin samaa mieltä, että se alkupuheen 'työ- tai muiden kiireiden takia' estyneistä, olisi pitänyt jättää pois.

  Odotan tälle hetkeä, sillä vaikka kirja on ohut, se ei ole 'ohut'.

  VastaaPoista
 7. Minäkin ehdin tämän jo lukea (selata) ja on todella viehättävä kirja. :) Harvoin tietokirja saa ihan liikuttuneeksi, mutta tämä sai ainakkin minut. Kirjoituksista välittyi elävä, mielenkiintoinen kuva Rekolasta. Luen tämän vielä ihan ajan kanssa ja kirjoitan siitä sitten...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!