20.11.2011

Kari Hotakainen: Ihmisen osa

Kari Hotakainen: Ihmisen osa. Siltala, 2009. Sivuja: 276 (6 cd-levyä). Kansi: Elina Warsta.

Kuuntelin Kari Hotakaisen Ihmisen osaa (Siltala, 2009) järjestellessäni kirjahyllyä, ennen nukkumaanmenoa ja kävelylenkeillä. Pidin teoksesta niin paljon, että päätin ostaa sen myös kirjana itselleni, jotta voin palata hyvien kohtausten ja sitaattien pariin. Kuunnellessa teosta monta kertaa tuli tunne, että huh, olipa hyvin sanottu tai osuvasti ilmaistu. Nauhalta on kuitenkin paljon vaikeampi ottaa mietteitä muistiin, joten halusin lopulta saada myös kirjan itselleni.

Ritva Valkamalan ääni antaa teokselle vielä aivan toisenlaisen ulottuvuuden, ja ymmärrän äänikirjojen hienouden. Kun lueskelin kirjan loppua uudelleen, kuulin edelleen kerronnan Valkaman äänellä. Samalla tavalla kuin Antti Litja oli Mielensäpahoittajassa ihan lyömätön, on Ihmisen osan kuuntelu Valkaman lukemana suoranainen nautinto. Äänikirjan ainoa huonompi puoli on se, että illalla nukahtaa helposti kesken kuuntelemisen ja tapahtumia tarttuu mieleen sieltä täältä. Sitten kun seuraavan kerran taas etsii saman kohdan, jossa oli viimeisen kerran täysin hereillä, pitkin kuuntelua tulee kuitenkin kertauksena jo tuttuja asioita. Toisaalta tuleehan sitä välillä luettuakin huolimattomammin, varsinkin väsyneenä.

Elina Warsta on tehnyt teokseen kannen. Pidän hänen tyylistään, sillä vaikka kuvassa tapahtuu paljon, sen ymmärtää silti hetkessä. Kädessä tuntuu kivasti langanpätkä kohokuviona ja se kulkee pitkin kaupunkia, sokkeloituu ihmisten elämään, liittyy meihin kaikkiin. Warsta on kuvittanut myös muita upeita kansia, jotka tulevat tässä mieleeni. Hotakaisen Jumalan sana, Tuomas Kyrön Kerjäläinen ja jänis, Pirkko Saision Lokikirja jne.

Mutta sananen itse tarinasta.

Välillä on vaikea keksiä mitään sanomista, kun teos on niin hyvä. Haluaisin vain nostaa kirjan muiden lukijoiden käsille ja sanoa, että lueppa siitä, tosi hyvä teos. Mitä sitä viisastelemaan, kun teoksessa kaikki on kuitenkin kaikki sanottu paremmin kuin mitä pystyn blogissani tiivistämään. Välillä jopa hämmentää, miten jokainen teoksen henkilöhahmo on niin nokkela ja sanavalmis. Tarina kulkee niin sujuvasti eteenpäin, joten todella tuntee olevansa kirjainten virrassa. Valkaman luenta vahvistaa topakkaa ja rehellistä tunnelmaa: tällaisia me suomalaiset olemme, vähän jäyhiä ja epäluuloisia, mutta sen, minkä ääneen sanomme, sanomme suoraan ja kunnolla.

Ihmisen osa on tarina eläkkeellä olevasta lankakauppias Salme Malmikunnaksesta ja hänen perheestään. Salme myy elämäntarinansa kirjailijalle 7000 eurosta, sillä hän tarvitsee rahaa ja kirjailija tarinan. Salme ei perusta fiktiosta, eikä ymmärrä, miksi ihmiset lukevat vapaahetoisesti kirjailijoiden valheita. Koska tarjous tulee hänelle pyytämättä, päättää hän tyttärensä tähden suostua myymään elämäntarinansa.

Pitkin teosta avautuu tavallisia ihmiskohtaloita Malmikuntaan perheen kuvauksen kautta. Teoksessa on valtavasti huumoria, mutta se on myös surullinen, oikeastaan hyvin tragikoominen. Asiat on kerrottu niin sattuvasti, että tuntuu samalla rinnassa kun hymyilyttää.

14 kommenttia :

 1. Se on niin ihana tunne, kun lukee kirjan, jonka jälkeen voisi vain hokea ihastuneena juuri tuota, että "lukekaa, lukekaa tämä!!"

  PS: Aion varata tämän kirjastosta ;)

  VastaaPoista
 2. Just huomasin, että tänään tulee TV2:lta Maarit Tastulan ohjelma Seitsemäs taivas, haastateltavana Kari Hotakainen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Erja! Puhuu varmaan uudemmasta kirjasta, mutta samat teemat toistuvat tässä edellisessäkin.

  Susa, ihanaa. Paras palaute. :)

  VastaaPoista
 4. Hitsi, Hotakaista. Pitäisi pitkästä aikaa. En ole nyt ihan varma että olenko lukenut Hotakaiselta muuta kuin Klassikon mutta se oli kyllä omituisuudessaan hieno kirja. Niin on siitä tehty elokuvakin, hieno.

  Ihmisen osan voisin kyllä lukea myös. Laitetaan ensi vuoden kotimaisiin luettaviin muistiin.

  (ja oi että sitä tunnetta, että jes, lukekaa tämä kun tämä on niiin hyvä!)

  VastaaPoista
 5. Minullekin kävi ihan samoin, kirja piti hankkia vielä itselle myöhempää makustelua varten, vaikka pidin äänikirjastakin valtavasti.

  Ja kuva on niin hurmaava! Saanko laittaa tämän tietsikkani työpöydän taustakuvaksi? Ei siis mihinkään julkiskäyttöön, ihan vain omaksi iloksi.

  VastaaPoista
 6. Lukutoukka, voi että :) Totta kai saat lainata. Onpa hauska, että Petjan unikuvasta on iloa.

  Tämä on sellainen kirja, jonka uskon lukevani uudestaan tai sitten kuuntelen sen vielä kertaalleen, niin paljon sain siitä irti.

  Linnea, suosittelen! Mie olen Hotakaiselta lukenut Finnhitsin ja Ritvan. Iisakin kirkon lainasin,mutta en ehtinyt lukea sitä. Klassikkoa en ole lukenut myöskään.

  VastaaPoista
 7. En ole lukenut Hotakaiselta kuin Juoksuhaudantien, mutta se onkin hyvä. Katsoin sen myös elokuvana ihan teatterissa käyden. Usein ostamme filmejä - paljon. Nyt on aikomuksena jättää yksi kehuttu kirja, Sinä päivänä, lukematta ja katsoa se suoriksi filminä. Teko josta aina varoitan kaikkia muita;-)

  Ah, voisipa kerran vain sanoa: Pirun hyvä kirja, joten lukekaa!

  VastaaPoista
 8. Tämä kirja jäi kesken - eikä siitä syystä, että se olisi ollut huono, päinvastoin. Elettiin sitä suloista muinaisaikaa, kun pikkunoora asteli lukiotaipaleensa viimeisiä kuukausia ja lueskeli samalla tätä kirjaa, jonka ensimmäisen painoksen hän oli saanut lahjaksi vanhemmiltaan. Mutta kirjabulimian takia kyseinen pikku tyttö ahmiskeli useita romaaneja yhtäaikaa, ja kuljetti niitä kaikkia usein koululaukussaan. Aina siihen päivään asti, kunnes huomasi, että yksi kirjoista oli kadonnut. Ja se oli Kari Hotakaisen Ihmisen osa.

  Ehkä vielä joskus toivun tästä häpeästä ja ostan pokkariversion. Tai sitten äänikirjan! :)

  VastaaPoista
 9. Äänikirjoissa on juuri tuo puute: niissä on hankala palata taaksepäin ja toistaa toistaa toistaa jotakin nautittavaa. Niihin on hankala laittaa hiirenkorvia :-)...

  Itse kuuntelen äänikirjoja autossa työmatkoilla, kun pikkumiehet eivät ole kyydissä. Suosittelen liikennestressiin, kuten kirjoitin Tuula-Liina Variksen Rakkaasta kirjoittaessani.

  VastaaPoista
 10. Minäkin kuunnellessani tätä harmittelin, että hienoihin sitaatteihin ei pääse samalla tavalla "käsiksi" äänikirjassa: ne vain sananmukaisesti soljuvat toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos :)

  Mitäpä sitä suotta tuohon lisäämään, komea kirja kertakaikkiaan ja äänikirjassa Valkama on aivan hengästyttävän upea lukija!

  VastaaPoista
 11. Miten kuuntelet äänikirjoja? Saako kirjastosta lainattuja ääniksiä kopioida koneelle ja vetää sitten omalle mp3-soittimelle?

  VastaaPoista
 12. Anonyymi. Kirjastosta saa lainattua äänikirjoja ja ne saa siirtää omaan yksityiseen käyttöön mp3-soittimelle. Kuuntelen kyllä myös tietokoneella siivotessa, koska siinä paremmat kaiuttimet. Autoa en omista, joten siellä en kuuntele äänikirjoja. :)

  VastaaPoista
 13. Ihmisen osa kuuluu ehdottomasti niihin kirjoihin, jotka pitää lukea vielä joskus uudelleen. Olen kirjan kerran lukenut, ja pidin kyllä kovasti. Ei ole tullut hankittua vielä omaan hyllyyn, mutta sinnekin se kuuluisi.

  Lukemistani Hotakaisen kirjoista (mm. Jumalan sana lukematta vielä) tämä menee toiseksi Juoksuhaudantien jälkeen.

  Kiitos tästä muistiinpalautuksesta!

  VastaaPoista
 14. Ei kirjastosta kannata lainata. Ostakaa. (Tai varastakaa.) Jännä sattuma, että itse kuuntelin varastamaani(?) Ihmisen osaa äänikirjana juuri samana päivänä. Ja edellisenä. Oman (ja Monopolistin) kokemuksen "Ihmisen osasta" voi lukea ivan rotan blogista (jos tällainen lukijoiden kalastelu sallitaan?), mutta ei voi muuta sanoa kuin sen, että Valkama on täysosuma "Ihmisen osan" ääneksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!