10.11.2011

Finlandia-ehdokkaat - Kaikki naisia!

Ehdokkaat 2010

Tänään on julkistettu vuoden 2011 Finlandia-ehdokkaat. Myönnän, että Laila Hirvisaaren Minä, Katariina oli toiseksi suurin yllätys minulle. Suurin oli tietysti se, että kaikki ehdokkaat ovat naisia.

Eeva-Kaarina Aronen: Kallorumpu (Teos)
Kristina Carlson: William N. päiväkirja (Otava)
Laura Gustafsson: Huorasatu (Into)
Laila Hirvisaari: Minä, Katariina (Otava)
Rosa Liksom: Hytti nro 6 (WSOY)
Jenni Linturi: Isänmaan tähden (Teos)

Kylläpäs meni omat arvaukset melkolailla täysin pieleen. Mietin Nousiaista, Tervoa, Kyröä, Hotakaista, Karo Hämäläisen Erottajaakin. Jotkut näistä tämän syksyn yhteiskunnallisista teoksista tuntuivat väkisinkin kuuluvan ehdokaslistalle. Väärin meni.

Naisten sotakirjoista Jenni Linturin esikoiskirjaehdokaslistallakin keikkuva ennakkosuosikki Isänmaan tähden oli oma varma ehdokkaani listan esikoiskirjaksi. Katja Ketun Kätikökin tuntui sopivan listalle, mutta Linturia veikkasin. Ihana nähdä, että edes yksi arvaukseni meni oikein. :)


Esikoisista pyörittelin mietteissäni kyllä myös Marisha Rasi-Koskisen Katariinaa, Pekka Hiltusen trilleriä Vilpittömästi sinun, Ida Rauman Katoamisten kirjaa. Ei.Ei.Ei. Laura Gustafsonin Huorasatu on kyllä Helsingin Sanomain esikoiskirjalistallakin, mutta en ole ehtinyt siihen vielä tutustua. Nyt kyllä kiinnostaa, että millainen esikoispaukku minua vielä odottaakin. Nimi ainakin on jännä, jotain kauhean rumaa ja tavattoman kaunista yhtä aikaa.

Suomenruotsalaiseksi kirjaksi ajattelin postuumisti Bo Carpelanin Lehtiä syksyn arkistossa, sillä Katja/Lumiomena perusteli vakuuttavasti, että teoshan siellä on arvioitavana eivät nykyiset ja edesmenneet tekijät. Väärin meni tämäkin arvaus.

Lupasin itselleni, että luen ehdokkaat ennen voittajan julkistamista. Minulla on kaikki ehdokkaat lukematta, joten kirittävää on.

Kuvissa näkyy kolmen edellisen vuoden ehdokkaat. Kuinka moni näistä on luettu?

Mie olen lukenut Sofi Oksasen Puhdistuksen, Pirkko Saision Kohtuuttomuuden vuodelta 2008. Kari Hotakaisen Ihmisen osa on juuri äänikirjana minulla menossa, lisäksi olen vuodelta 2009 lukenut Antti Hyryn Uunin. Vuodelta 2010 luetuksi tuli Erik Wahlströmin Kärpäsenkesyttäjä ja Joel Haahtelan Katoamispiste. Rimmisen Nenäpäivä, Pulkkisen Totta ja Salmelan 27 on mulla ollut nyt pidemmän aikaa kesken. :)
Eli näköjään kaksi kirjaa per vuosi olen tähän mennessä ehtinyt näitä viime vuosien ehdokkaita nautiskella. Entä teillä muilla?

Mitä mieltä tämän vuoden ehdokaslistasta? Yllättikö teitä yhtä paljon kuin minua, että kaikki olivat naisia? Entä jos kaikki olisivat olleet miehiä?

Finlandia-ehdokkaat 2008
Finlandia-ehdokkaat 2009

21 kommenttia :

 1. Naisvaltaisuus yllätti, mutta toivon silti ettei tästä tehdä nyt "sukupuoli-Finlandiaa".
  Linturin kirja on ansiokkaasti listalla, William ja Katariina otettava lukuun heti!

  VastaaPoista
 2. Olitko Morre lukenut aiempien vuosien ehdokkaita miten?

  VastaaPoista
 3. Viime vuoden ehdokkaat olen lukenut melkein kaikki, edellisvuosista yhtä vähän kuin tämän vuoden ehdokkaista =O

  Olen ihan pöllämystynyt ehdokkaista. William N.:n aloitin, mutta en jaksanut alkua pidemmälle, Hirvisaaren kirja kiinnostaa (vaikka F.-listalla se onkin yllätys) ja nuo muut. Heh, jotenkin kuvittelin tietäväni, mitä kirjamaailmassa tapahtuu, mutta olen ihan että häh? Jos positiivista haetaan, niin se, että Tervo ei ole listalla =)

  Iida Rauman teos oli mun ykkössuosikki, mutta ei niin ei.

  VastaaPoista
 4. Kyllä tuo yllätti, kaikki naisia! Sinänsä hauskaa ja erilaista, mutta samalla tippui paljon hyviä teoksia ulkopuolelle.

  Carlsonista olen todella iloinen! Hän on niin ihana. Toivon hänelle voittoa koko sydämestäni.

  VastaaPoista
 5. Aika huonosti on noita aiempia ehdokkaitakaan tullut luettua... Ei Rimmistä, ei Hyryä, Nevalinnan Marie on hukassa vaikka ostin sen, Salmelaa en ole lukenut vieläkään...

  VastaaPoista
 6. Naisvaltaisuus yllätti positiivisesti, vaikka veikkaamiani naisia (Iida Rauma ja Essi Henriksson) ei listalla valitettavasti näy. Muutenkin ehdokaslista on aika yllättävä ja kaikki noista on tietenkin lukematta, joten voittajaa en edes uskalla veikata. :)

  Viime vuoden ehdokkaista innostuin lukemaan Kärpäsenkesyttäjää ja Katoamispistettä lukuun ottamatta kaikki, mutta sitä edellisestä vain Puhdistuksen. Ja vuoden 2009 ehdokaskirjoista en näköjään ole lukenut yhtäkään. :D

  VastaaPoista
 7. Ehdinkin jo asiaa vähän puida, mutta aina jaksaa vähän lisää! Minä en mitenkään varauksettoman innostuneesti suhtaudu naisvaltaisuuteen, vaikka kaikki ehdokaskirjat varmasti ansioituneita ovatkin (kuten en olisi suhtautunut siihenkään, jos kaikki olisivat olleet miehiä), vaikka kirjailijan sukupuolella en koe itselleni olevan suurta merkitystä. Onkohan "naisvuosi" tahallista vai vahinko?

  Aiemmista vuosista 2009 on noloin, lukematta kaikki, joskin Hotsku sentään löytyy hyllystä. 2008 annista luettu Saisio ja Oksanen, hyllyssä lisäksi Seppälä, Lipson ja Nevanlinna. Viime vuoden ehdokkaista luettu Nummi ja Pulkkinen, hyllyssä edelleen voittaja. Myös Haahtela kiinnostaa.

  Ja kuten sanottu, tämänvuotiset lukematta, mutta Liksomin, Linturin ja ehkä Carlsonin voisin ainakin yrittää ehtiä lukea.

  VastaaPoista
 8. Morre: Sanon nyt täälläkin, että mitä todennäköisimmin tästä tulee sukupuoliasia, mikä on tietysti ainoastaan huono juttu. Tällaisissa julkisissa ehdokasasetteluissa ei aina ole olennaista se, miten asiat oikeasti ovat vaan se, miltä ne näyttävät. Nyt näyttää siltä, että ehdokkaiden sukupuoli on ollut määräävä kriteeri, ja vaikka totuus olisikin toinen, tältä silti tulee näyttämään. Ja se puolestaan alentaa koko palkinnon arvoa.

  VastaaPoista
 9. Minäkin ehdin jo ihmetellä tuota sukupuolijakaumaa ja jälleen kerran lukemisen sukupuolittumista yleisestikin blogissani.

  Itse ehdokkaista en oikein osaa snaoa juuta enkä jaata, koska en ole lukenut ensimmäistäkään. Sen sijaan olen lukenut n. 10 vuoden ajalta kaikki Finlandia-voittajat ja monet vanhemmistakin voittajista, kiitos lukupiirin Finlandia-tradition sekä Finlandia-haasteen. Lukemiset painottuvat kyllä aika paljon juuri voittajiin, vaikka ehdokkaissakin olisi varmasti joka vuosi kiinnostavia kirjoja.

  Tänä vuonna minulla ei ollut mielessä mitään kirjaa, jonka olisin ehdottomasti halunnut nostaa listoille, joten seuraan Finlandiaa lähinnä yleisesti kiinnostuneena.

  VastaaPoista
 10. Minäkin lupailin lukea kaikki ehdokkaat ennen palkinnonjulistusta, joten kiirus tulee kaikkien kuuden lukemisessa (minäkään en siis yhtään ole vielä lukenut). Yllättävä lista kaikenkaikkiaan.

  VastaaPoista
 11. Toivon ja haluan uskoa, että listalla on vain naisia siksi, että valitsijoiden parhaina pitämät kirjat vain sattuivat olemaan kaikki naisten kirjoittamia. Mikäli totuus jossain vaiheessa paljastuu toisenlaiseksi niin vähän menee kyllä fiilikset koko palkinnosta. Kunhan ehdokkaat on valittu kirjojen ansioiden perusteella, pidän samantekevänä mitä sukupuolta kirjailijat edustavat - mutta kyllähän tästä varmasti tullaan paljon keskustelemaan!

  Oma lukusaldoni niin tämänvuotisten kuin noiden aiempienkin ehdokkaiden kohdalla on pyöreä nolla! Säälittävää. :) Hyllyssä sentään odottaa muutama: Puhdistus, Marie, Katoamispiste, Kosmonautti ja 14 solmua Greenwichiin. Tuoreelta listalta aion lukea ainakin Carlsonin kirjan, ja Linturi kiinnostaa myös.

  VastaaPoista
 12. Lista yllätti minutkin, mutta toisaalta en ole koskaan onnistunut veikkaamaan ehdokkaita oikein. :)

  Ikävää sen sijaan oli havaita se, että ehdokkaiden sukupuolesta nousi se pääotsikko. Juuri näinhän ei pitäisi käydä, jos olisi vain kirjallisuutta eikä mies- tai naiskirjallisuutta. En ole oikein koskaan halunnut ymmärtää, mihin tällaisia jaotteluja tarvitaan.

  Jos tasa-arvo todella toteutuisi, ei sukupuolella (tai sen poissaololla) olisi mitään merkitystä.

  VastaaPoista
 13. Jori: Totean täällä sen sinun oman huomiosi siitä, että jos listalla olisi ollut yksi mies, niin olisi se saattanut näyttää "kiintiömieheltä".

  Niin tai näin, ainahan tästä asettelusta syntyy keskustelua. Milloin on liikaa/liian vähän sitä tai tuota, miksei listalla ole tätä tai tuota, ja miksi listalla on tämä tai tuo jne.
  Sukupuolta ei kai olekaan aikoihin puitu, joten toisaalta kai sen aika onkin, vaikka tasa-arvon nimissä olisinkin toivonut, että koko sukupuoliasia voitaisiin unohtaa.
  Kirjoissa itsessäänhän on tasaisempi sukupuolijakauma :)

  VastaaPoista
 14. Huorasadun päätyminen ehdokkaaksi yllätti ainakin minut, ja monet muutkin. Esimerkiksi Oulun kaupunginkirjasto (mukaan lukien lähikirjastot) oli hankkinut kyseistä teosta yhden vaivaisen kappaleen!

  VastaaPoista
 15. Yllätyin, enkä mitenkään positiivisesti, siitä että kaikki ehdokkaat olivat samaa sukupuolta. Yritän aina uskoa, että Finlandia-ehdokkaiksi valitaan vuoden parhaat kirjat tekijästä riippumatta, mutta joskus se on vaikeaa.

  Tämänvuotisista ehdokkaista en ole lukenut vielä yhtään, mutta aloitin sattumalta juuri tänä aamuna Hirvisaaren äänikirjana, joten ajan hermolla ollaan! Suunnitelmissa on lukea myös Liksom ja Carlson, ehkä Linturikin. Ja voittaja tulee luettua joka tapauksessa, koska lukupiirimme lukee aina Finlandia-voittajan.

  Viimevuotisista ehdokkaista on luettuna 3, samoin vuoden 2008 ehdokkaista. 2009 ehdokkaista vain kaksi, mutta kaunistelen sitä lukua toivottavasti piakkoin. Luimme keväällä lukupiirissä Turkka Hautalan kirjan Paluu, ja tykästyin siihen kovasti, joten Salo on tarkoitus lukea piakkoin.

  VastaaPoista
 16. Tämän vuoden ehdokkaita en ole lukenut, aikaisemmista Puhdistus, 14 solmua Greenwichiin ja 27 Eli kuolema tekee taiteilijan on luettu.

  Kyllä minä niin mieleni pahoitin, ettei Tuomas Kyrö päässyt mukaan ;) Ja kyllä, hieman yllätti naisvaltaisuus ehdokasasettelussa.

  Lieköhän sattumaa, että kahtena vuonna peräkkäin ehdokkaiden valinnasta nousee kohu? Viime vuonnahan F-palkinto sai lisäjulkisuutta kun Alexandra Salmelan kirja pääsi sääntöpykälistä huolimatta ehdokkaaksi. Ainakin palkinto saa huomiota muidenkin kuin lukutoukkien keskuudessa :) (En ole tainnut kertaakaan aikasemmin ottaa F-palkintoa puheenaiheeksi, mutta eilen anoppilassa otin!)

  VastaaPoista
 17. Ihana kyllä, kun kirjallisuus puhututtaa. Mieki just soitin enolle pitkästä aikaa ja hän halusi jutella kirjoista ja Finlandia-ehdokkaista. Palkinto saa siis huomiota monella tapaa.

  Mie ostin eilen Salmelan teoksen divarista, mulla jäi se aikanaan pikalainana kesken ja ajattelin, josko nyt innostuisin lukemaan sen loppuun.

  VastaaPoista
 18. Minuakin yllätti, että kaikki olivat naisia sekä se, että Laila Hirvisaari on mukana. Täytyy myöntää, etten ole lukenut yhtäkään noista ehdolla olevista kirjoista, en myöskään viime tai sitä edellisen vuoden kirjoista. Puhdistusta joskus aloitin. Pitäisi lukea se loppuun.

  VastaaPoista
 19. Alkujärkytyksestä toinnuttuani en ole enää niinkään tuohduksissani. Ylpeähän tässä pitäisi olla jos kaikki kerran ovat naisia? Ja mitä väliä sillä toisaalta on? Lisäksi on hienoa nähdä myös esikoiskirjailijoita kilpailemassa palkinnosta - ehkä Finlandian tehtävänä on enemmänkin nostaa kirjoja esille kuin julistaa että mikäs se nyt oikein on vuoden paras kotimainen teos. Ja hyvä että heräsi taas keskustelua kirjallisuudesta :-)

  VastaaPoista
 20. En ole lukenut yhtään viime vuosien ehdokkaista, mikä on aika huvittavaa, vaikka ottaa houmioon, etten muutenkaan lue hirveästi kotimaisia uutuuksia. Silti käsittääkseni keskivertosuomalaista enemmän -- mutten yhtään näistä. :)

  Viime vuoden ehdokkaista puolet kyllä odottavat vuoroaan hyllyssäni ja 2008-ehdokkaista kaksi. Vuodelta 2009 ainoastaan Mazzarellan teos kiinnostaa oikeasti (ja häneltäkin moni muu kirja ennen tätä nimenomaista). Melenderiäkin kai sietäisi joskus kokeilla.

  VastaaPoista
 21. Tämän vuoden ehdokkaista en ole lukenut yhtään, mutta ainakin tuo Jenni Linturin kirja kiinnostaisi arvostelujen perusteella. Muista en osaa sanoa oikein mitään. Itsekin olisin veikannut mukaan Hotakaista ja Iida Raumaa.

  Viime vuonna olin ahkerampi, tai kirjat muuten kiinnostavampia, sillä luin puolet: Nenäpäivän, Totta ja 27:n. Näistä kaksi jälkimmäistä löytyy ihan omastakin kirjahyllystä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!