2.9.2011

Kesä kustantamossa

Nyt on työharjoittelu virallisesti ohi ja samoin tein hyvästelen ihanan kesän. Olin Avain-kustantamossa työharjoittelussa 3kk ja tein lähinnä kustannustoimittajan töitä. Kirjallisuudenopiskelijalle blogini tarjosi kiinnostavan lisän hakemukseen ja siten myös mahdollisuuden päästä työharjoitteluun omalle alalle. Koska aiemmin kesällä lupasin kirjoittaa harjoittelusta pienen raportin blogiini, niin teen sen nyt, kun harjoitteluvaihe on ohi.

Minusta oli todella mielenkiintoista nähdä se tekemisen rytmi, millä kirjoja tehdään. Kuinka moni ihminen osallistuu kirjan synnyttämiseen luonnollisesti kirjailijan ohessa. Mihin aikaan tehdään syys- ja kevätkirjoja. Kuinka paljon käsikirjoituksia tulee, ja minkätyylisiä tekstejä tarjotaan kustannettavaksi. Miten käännösoikeuksia tarjotaan ulkomaille. Kuinka aikaisin kirjamessujen eteen tehdään paljon töitä. Loputtomasti erilaisia asioita tuli eteen, ja kiinnostuneena kyselin.

Minulle Avain oli sopivan kokoinen kustantamo ja täydellinen harjoittelupaikka nähdä, että sovellunko alalle. Kirjojen toimittamista ei ole jaoteltu erillisiin osastoihin, joten pääsin mukaan niin kirjastoammatillisten kirjojen kuin lastenkirjojen tekoon, kaunon ja tietokirjojen toimittamiseen. Huomasin, että minua kiinnostaisi opiskella kirjallisuuden lisäksi edes vähän graafiselta puolelta taittamista ja typografioita, jotta ymmärtäisin paremmin graafikoiden työtä. Asioita, josta en tiennyt aiemmin mitään.

Olen lukenut tänä kesänä enemmän kuin koskaan, mutta blogissani tämä ei ole juurikaan näkynyt. Kirjoista, joiden työstämisessä olen itse mukana, on vaikea kirjoittaa, enkä koe, että se olisi niin kauhean soveliastakaan. Suhde siihen tiettyyn kirjaan on kuitenkin värittynyt, ja sen on lukenut hyvin hitaasti, keskittyneesti ja täysin erilaisella tavalla. Kirja on tällöin työtä ja lukeminen työskentelyä. Blogissani lukeminen on harrastus. Vaikka ennenkin kirjoja on valikoitunut blogiini "pakon" eli tutkintovaatimusten tähden, olen aina maininnut niistä, että lukemiseen on vaikuttanut myös luennoitsijalta saatu tieto. Luen myös paljon uutuuskirjoja, koska haluan tietää, millaisia kirjoja Suomessa kustannetaan ja mitä alalla tapahtuu.

Työharjoittelujakso päättyi osaltani erittäin onnekkaasti, sillä jatkan osa-aikaisena Avaimessa. Teen sekä kustannustoimittajan että tiedottajan töitä. Gradu ottaa oman aikansa, mutta kirjojen parissa työskentely tuntuu omalle jutulle, ja olen onnellinen mahdollisuudesta jatkaa alalla. Blogiini tämä vaikuttaa luonnollisesti niin, että tulen melko harvoin kirjoittamaan oman talon kirjoista, varsinkin jos olen ollut niiden tekemisessä mukana. Muuten pidän blogiani kuten tähän asti, rakkaana harrastuksena ja arvioin kirjoja ihan yhtä rehellisesti ja sitä mukaa, kun ehdin lukea ja niistä kirjoittaa. 

Kesä on ollut todella kiireinen, enkä ole ehtinyt päivittää blogiani niin usein kuin olisin halunnut. Enkä ole myöskään ehtinyt seuraamaan muiden kirjablogeja niin aktiivisesti kuin ennen. Kiitos kaikille, kun olette käyneet silti täällä kommentoimassa ja lukeneet kirjajuttujani. :)

23 kommenttia :

 1. Sinulla on kyllä ollut upea kesä! Ja tuo erityisesti on varmasti ollut iso plussa, että kirjojen toimittamista ei ole jaoteltu eri osastoihin vaan olet päässyt monipuolisesti mukaan hyvinkin keskenään erilaisten kirjojen toimittamiseen.

  VastaaPoista
 2. Onnea mieluisasta työpaikasta! Mahtava juttu!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa siltä, että olet nauttinut kesätyöstäsi ja että se sopii sinulle. Hyviä kustannustoimittajia tarvitaan!!

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, että kirjoitit kokemuksistasi kustannusalalla. Se on varmasti sinun alasi, joten onnea ja intoa jatkoon! <3

  VastaaPoista
 5. Hienolta kuulostaa ja onnea työpaikasta!!

  VastaaPoista
 6. Ihana Hanna! <3 Onnea työpaikasta, jonka olet takuulla ansainnut taidoillasi, näkemykselläsi, innollasi ja ahkeruudellasi!

  VastaaPoista
 7. Ai että, on sulla ollut ihana työ ja mahtavaa, että saat vielä jatkaakin! Todella lämpimät onnittelut!!! Iloitsen kanssasi.

  Graafisen alan opiskelu kyllä parantaisi entisestään tilannettasi tulevaisuutta ajatellen, mutta toisaalta sulla on jo paljon asiantuntemusta sisällöllisellä puolella. Olet sen verran nuori vielä, että ehdit hankkia lisäoppia myöhemminkin (sanoo yksi keski-ikäinen ikuinen opiskelija...).

  VastaaPoista
 8. Saako esittää toivomuksen? Sitten kun joku toimittasi kirja syksyllä (talvella?) ilmestyy, olisi mukavaa jos tekisit sille blogissa "ruumiinavauksen". Siis kertoisit, mitä kaikkia vaiheita oli ja minkälaista työstöä kirjalle tehtiin. Jos tämmöisiä siis kustantamon mielestä saa kertoa.

  Minua kiinnostaa kustannustoimittajan osaaminen kovasti, koska kirjoista huomaa helposti, jos ne on kustannustoimitettu huonosti. Laadukas ammattiosaaminen ei tunnu olevan itsestään selvää nykyisin kustantamoalalla.

  Osaan minäkin tehdä perustekstieditointia, esim. kirjoittaa tiivistelmiä muiden teksteistä, mutta se kiinnostaisi, millä lailla kustannustoimittaja esimerkiksi tukee kirjailijaa tuomaan kirjaan kokonaan uusia asioita tai tekemään isoja muutoksia.

  VastaaPoista
 9. Kuulostaa siltä, että olet löytänyt oman polkusi kirjojen välissä tarpomiseen. Hauskoja hetkiä jatkoonkin sillä saralla!

  Mun alalla on joitakin kustantamoissa aloittaneita, mutta syystä tai toisesta sen väylän hylänneitä. Onneksi on monta eri tapaa elää kirjojen kanssa sekä työssä että vapaa-ajalla.

  Tsemppiä myös gradun tekoon!


  Harjoittelupaikka on kannattava: paikassa tai toisessa se usein johdattaa opinnoista töihin, joten todellakin kannattaa. Itse tein myös omalla alallani harjoittelupätkän, ja sieltähän suorastaan revittiin töihin, vaikkakin eri paikkaan, kaupunkiin ja maahan.

  VastaaPoista
 10. Onnea työpaikasta kustannusalalla :)Kuulostaa siltä, että viihdyt!

  VastaaPoista
 11. Kuulostaa juuri oikealta työltä sinulle! Suuret onnittelut :)

  VastaaPoista
 12. Onnea, Hanna!

  Kulkea omaa tietään. Se on tärkeintä. Että löytyy sellainen juttu, minkä kokee omakseen.

  VastaaPoista
 13. Onnea vielä Hanna! Sinä olet selvästi sellaisella alalla mikä on todella sinun juttusi. Pidä hyvä fiilis ja rakkaus kirjoihin sydämessä niin ei voi mennä vikaan <3

  VastaaPoista
 14. Kiitos kiinnostavasta postauksesta ja hurjasti onnea tytöpaikasta! Onnea myös gradun tekoon:)

  VastaaPoista
 15. Hei Hanna, on kiinnostavaa lukea postauksiasi kustannusalalla ja Sallan tavoin olisi hienoa kuulla selostus jonkun kirjan toimittamisesta, jos vain saat kertoa!

  Onnea minunkin puolestani työpaikasta ja tsemppiä graduntekoon!

  VastaaPoista
 16. Onnea työpaikan saamisesta, Hanna! Hienoa, että se löytyi ja juuri omalta tuntuvalta alalta. Yhdyn edellisiin: mielellämme kuulisin kokemuksia kustantamon työstä enemmänkin ja Sallan idea kirjan ruumiinavauksesta on mainio.

  VastaaPoista
 17. Kiitos harjoitteluraportista ja oikein paljon onnea töiden jatkumisesta :) Oli mukava saada kurkistaa työhösi, ja minustakin olisi mukava lukea "kirja-ruumiinavaus" mikäli sellainen työpaikan puolesta sallitaan.

  VastaaPoista
 18. Yhdyn edellisiin, tosi mielenkiintoinen postaus tämä. Koska olen itsekin olen miettinyt kustannusalaa työnä, saanko kysyä, millaisia sivuaineita olet lukenut kotimaisen kirjallisuuden lisäksi? :) ja onnea vielä työpaikasta munkin puolesta!

  VastaaPoista
 19. Hei kovasti onnea mielenkiintoisesta työstä & työpaikasta! Kuulostaa huipulta. Ja tsemppiä graduunkin :D

  VastaaPoista
 20. Hanna, aivan mahtavaa! Ei epäilystäkään, että olet juuri oikeassa paikassa :-)

  VastaaPoista
 21. Onnea työpaikasta ja kiitos tästä 'insider'-katsauksesta alaan! :)

  VastaaPoista
 22. <3 Kiitos, Hanna!

  Kirjan ruumiinavaus (Iik, kamala sana! Eihän kirja syntyessään sentään kuole...) vaatii varmaan kirjailijankin epävirallisen luvan, joten tässä saat sen nyt jukisesti: ainakin mun kirjojen työstämisestä saa kertoa blogissa. :)

  VastaaPoista
 23. Ehdin pikaisesti vastaamaan ja kiittelemään kommentoijia ja onnittelijoita. :)

  Kirjan "ruumiinavaus" kuulostaa hauskalle idealle, mietin, että miten sen toteuttaisin. En varmaan pysty erittelemään tiettyä teosta, mutta voin kertoa kyllä, että mitä olen itse kirjoille tehnyt.

  Omenatiikeri, sivuaineista sen verran, että olen opiskellut kiinnostukseni mukaan humanistisen tiedekunnan oppiaineita, mm. kulttuurihistoriaa, suom.-ugrilaista kansatiedettä, yleistä kirjallisuustiedettä, kirjoittamista ja sitten lisäksi jotain irtokursseja muilta aloilta.
  Kotimaista kirjallisuutta opiskelen nykyisenä pääaineena, mutta opiskelin aiemmin muutaman vuoden Itä-Aasian tutkimusta, jossa erikoistuin japanin kieleen ja kulttuuriin.

  En ole lukenut koskaan suomen kieltä, koska pääaineenvaihtajalle ei ole mahdollisat lukea suomea kuin hakemalla siihen pääsykokeella sivuaineoikeutta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!