20.7.2011

Kindle 3 – Ihana!


Olen testannut erilaisia lukulaitteita kaupungin kirjaston kautta ja vakuutuin, että elektroninen lukulaite on erittäin hyödyllinen työväline, kunhan vain löydän sopivan mallin. Viikko sitten sain käsiini tämän yksilön käsiini, sillä tilasin Amazon.com:sta Kindle 3 itselleni. Laite tuli vajaassa kolmessa päivässä (tilasin sunnuntai-iltana ja UPS toimitti sen keskiviikkona klo 12 mennessä työpaikalleni) ja maksoi silloisen kurssin mukaan 136euroa postikuluineen ja tulleineen. Tulleja ei tarvitse itse hoitaa, vaan ne sisältyvät hintaan ja Amazon kuittaa ne tullintytöille. Kätevää!

Tilasin laitteen ensisijaisesti työvälineeksi, koska en halua raahata isoja paperinippuja ympäriinsä. Lukulaitteeseen siirtyvät pdf:t melko näppärästi Calibre-ohjelman avulla. Se on ilmainen ja helppokäyttöinen. Tein koneelleni oman kirjaston, jossa jaottelen luettavat kirjat työkirjastoon ja kotikirjastoon. Lisäksi Jurikin halusi sinne oman kirjastonsa. Tekstitiedostot kääntyvät helpompaan luettavaan mob.-muotoon Kindlelle ja tekstin kokoa, fonttia ja riviväliä pystyy muokkaamaan myös alunperin pdf-muotoisissa tekstitiedostoissa. Jos pdf-tiedostoissa on sivunumeroita tai muita juoksevia muotoiluja, niin myös ne kääntyvät sitten Kindlelle tekstin väliin juoksemaan. Nopeasti silmä kuitenkin tottuu hyppimään ne yli, enkä oletakaan että kankea pdf täysin solakoituisi Kindlen tarpeiden mukaan.

Varsinaiset kirjat toimivat kuitenkin kuin pienet enkelikuorolaiset, kauniisti, sulassa yhteisymmärryksessä laitteen toimintaperiatteiden kanssa.

Kuvassa näkyy kuinka suuri fonttikokovaihtelu laitteella on, lisäksi lukevuusmukavuutta voi parantaa monilla muillakin eri säädöillä. Olen lukenut kirjani "hiirenkorville", sillä varsinkin novellikokoelmat on kätevä jaotella otsikoiden mukaan ja lempinovelliin voi palata helposti, koska se on "korvamerkitty". Muistiinpanoja olen kirjoittanut jonkin verran, mutta edelleen pidän kynä-paperi-yhdistelmää kaikken parhaimpana. Laitteella pääsee myös nettiin (wi-fi), mutta käytän sitä vain pikaiseen googletukseen ja wikipediassa pyörimiseen. Sillä halusin nimenomaan työtä helpottavan laitteen, en uutta pakotietä facebookkiin tai tänne blogeihin.

Huhut kertovat, että joulumarkkinoille olisi tulossa uusi Kindle, joka olisi kosketusnäytöllinen ja se olisi värillinen. En kuitenkaan tässä tilanteessa jäänyt odottamaan aarretta sateenkaaren tuolta puolen, vaan hankin laitteeni jo nyt.


Laitteeseen mahtuu 3500 kirjaa, joten aika paljon lukemista saa kuljetettua mukanaan, mikäli iskee valinnanvaikeus. Akun kestävyys on erinomainen, käytän laitetta päivittäin ahkerasti ja viikon aikana akkukuvake on pysynyt täydessä tällingissä. Akkua kuluu sivuja kääntämällä, muuten kuvaruudulla näkyy ruudunsäästäjänä eri kirjailijoiden kuvia. Alla oleva kuva on otettu suorassa auringonvalossa, jotta lukulaitteeni yksi ihana ominaisuus pääsisi esille. Kuva ja teksti pysyvät kirkkaan terävinä, vaikka laitetta käyttäisi ulkona kirkkaassa valossa. Laite toimii kirjamaiseen tapaan, eikä heijasta ärsyttävästi silmille. Iltaisin lukiessa täytyy myös käyttää lukuvaloa, sillä laitteessa ei ole kirkasta ruutua. Ei rasitu silmät ja jaksan lukea pitkään.


Pikaisesti niille, jotka eivät jaksaneet koko juttua lukea:

Plussat:
- hinta on kohtuullinen (en ymmärrä, miksi useat ihmiset ovat kommentoineet laitehankintaani sanoilla, itse olisin mielummin ostanut ipadin. Eiväthän ne edes kilpaile samassa hintaluokassa, dooh)
- kevyt (ah, niin kevyt. Painaa noin yhden suklaalevyllisen verran)
- nopea sivunkääntö (kuuluu pieni kliksahdus, ei häiritse ollenkaan)
- nopeat valikot
- hyvä kontrasti näytössä
- säädettävyys omiin tarpeisiin
- pystyy lukemaan auringossakin, eivätkä silmät rasitu, koska näyttö ei heijasta
- akunkestävyys huippuluokkaa
- ihanat kirjailijakuvat ruudunsäästäjinä
- luettavuus erittäin hyvä
- lukiessa näkyy prosenttimerkein kuinka pitkälle on ehtinyt teosta jo lukea.
- nopea toimitus ja luotettavuus
- Amazonissa on paaaaaljon kirjoja

Miinukset:
- ei kosketusnäytöllinen
- mustavalkoinen
- oheistuotteet kalliita, suojapussukka olisi maksanut 30e
- muistiinpanojen kirjoittaminen helpompaa käsin, puuttuu ääkköset näppäimistöstä
- monet yleiset tekstitiedostot täytyy kääntää Calibren kautta mobeiksi, jotta Kindlen kautta pystyy muokkaamaan fonttia jne.

Lisäys: Sainkin yllättäen tänään postista suojapussukan, jonka Juri oli tilannut minulle lahjaksi Etsystä. Pehmusteet molemmin puolin, kätevä tarrakiinnitys ja minusta aivan ihana rakkausteema.

25 kommenttia :

 1. I'm in löööööv!! Tahtoo myös Kindlen, ihan tosi huipulta kyllä näyttää ja vaikuttaa. Ja miten hyvä ja selkeä näyttö, ihan kuin kirjasivu olisi "elävänä" edessä ;)

  Hei osta Kindlellesi sellainen miniläppärille tarkoitettu vetoketjullinen litteä suojalaukku/pussukka, täälläkin maksoi halpiskaupassa vaan 16e, oli kantohihnakin.

  VastaaPoista
 2. Susa, täytyy ostaa, ellei siskoni tee semmoista pientä pussukkaa minulle ompelukoneellaan. Olen myös pyytänyt yhtä ystävääni kutomaan pienen pussukan. Jos jompikumpi heistä saa aikaiseksi, niin olen onnellinen. Haluaisin ehdottomasti suojata näytön, koska kannan laitetta kaikkialle mukanani.

  VastaaPoista
 3. Kiitos arviosta, tämä tuli oikeasti tarpeeseen, koska mieleni on tehnyt päästä kokeilemaan e-kirjaa. Paperinen kirja on kyllä ihana, mutta varsinkin tiiliskiven kokoiset ihanuudet alkavat jo rasittaa vähän kättäkin. Mies vähän lupaili minulle lukulaitetta joululahjaksi, joten siinäkin mielessä asia kiinnostaa...

  Ipadiakin olen miettinyt, mutta se tuntuu hiukan isolta omaan käteen, siis noin kirjan sijasta. Hintaero on kyllä noiden välillä melkoinen!

  VastaaPoista
 4. Minä olisin valmis ostamaan tuollaisen vaikka tältä istumalta JOS suomenkielistäkin kaunokirjallisuutta olisi paremmin saatavilla. Olisin jopa valmis ostamaankin(!) luettavaa, mutta siinä tapauksessa on mielestäni kohtuutonta, että sähköisen kirjan lukuoikeus maksaa yhtä paljon kuin perinteinteisessä muodossa oleva kirja, jonka saa ihan luvan kanssa luovuttaa ja myydäkin eteenpäin.

  Pysyttelen siis edelleen siinä joukossa, joka odottelee kirjatarjonnan kasvua. Sillä välin on lohduttavaa tietää, että lukulaitepuoli on jo valmiiksi hyvissä kantimissa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos, että esittelit tuon laitteen! Juuri tuollaista tulen tarvitsemaan. Ja mikä määrä tekstiä siis kulkee mukana, tosi mahtavaa.

  VastaaPoista
 6. Seikkaperäisen arvion olit kirjoittanut ja kuulostaa kieltämättä käytännölliseltä, mutta...taidan ainakin toistaiseksi pysyä papaeriversiossa. Tottumuskysymys ja ilmeisesti myöskin tunnekysymys!

  VastaaPoista
 7. Jaana, minulle nämä eivät poissulje toisiaan. Ostan ja luen jatkossa sekä elektronisia että paperisia kirjoja. Töissä joudun käsittelemään niin valtavaa paperimäärää, että niiden siirtäminen suoraan sähköpostista laitteeseen säästää paljon paperia, hermoja ja voimia. :)

  VastaaPoista
 8. Tänään tuli yllätyksenä postitse laitteelle suoja. Juri oli tilannyt Etsystä. Pitää kohta kuvata sekin blogiin tähän postaukseen.

  VastaaPoista
 9. Kiitokset esittelystä! Kyllä himoitsen tuota, mutta muiden tavoin joudun odottelemaan vielä ainakin jonkun aikaa.

  VastaaPoista
 10. Kiitos tästä mielenkiintoisesta esittelystä! Vaikuttaa kyllä hienolta peliltä. Tästa oli mielenkiintoista lukea siksikin, että olen miettinyt miten älypuhelimeni pärjää lukulaitteeseen verrattuna. Kirjoittamasi perusteella HTC riittää minun tarpeisiini tällä hetkellä mainiosti. Ruutu on toki pienempi ja käyttöominaisuudet ehkä hieman huonommat, mutta pääsääntöisesti kaipaamani ominaisuudet löytyvät muuten.

  Jossakin muussa elämäntilanteessa tämä olisi ollut must have. Aika huvittavaa, että opiskeluaikoina unelmoin jostakin tällaisesta, enkä silloin ollut mistään lukulaitteesta koskaan kuullutkaan (eikä varmaan kovin moni muukaan) :)

  VastaaPoista
 11. Uutta mallia tulee Amazonilta syksyllä. Android tabletteja ja sillai.
  http://tietsikka.blogspot.com/2011/07/amazon-kindle-3.html

  VastaaPoista
 12. Joo, en ole sen tarkemmin selvittänyt, että koska seuraava tulee. Kuulin vain, että joulumarkkinoille. Minun tarpeisiini tämä on täydellinen ja tarvitsin töiden takia nyt, enkä syksyllä. Mutta monelle, joka innostuu nyt Kindlestä, on hyvä uutinen, että seuraava malli on pian tulossa ja tämä vielä entisestään halpenee. :)

  VastaaPoista
 13. Tuo vaikuttaa kyllä aika himoittavalta, vaikken oikeestaan varmaan tarvitse lukulaitetta juuri ollenkaan. Tunnistan kutinan, kun alan kehittää sitä tarvetta jossain alitajunnan sopukoissa...

  VastaaPoista
 14. oih, ihanaa että olet niin rakastanut tuohon!! mahtavaa :) ja kiva päästä vaihtamaan kokemuksia... itse en ole noita teksti tiedostoja ladannut paitsi pdfiä s-postin kautta.
  taidan linkittää tämän jutun kun tuntuu tuota kiinnostusta herättävän :)

  VastaaPoista
 15. Kiitos tästä. Olen nimittäin ollut hieman vastarannan kiiski lukulaitteiden suhteen, mutta vasta nyt alan tajuamaan, ettei lukulaitteissa ole mitään pelottavaa, vaan että niiden avulla voi oikeasti lukea ja nauttia lukukokemuksesta. :)

  Ihana tuo Jurin Etsystä tilaama pussukka!

  VastaaPoista
 16. Kiitos perusteellisesta arviosta! Kuulostaa aika täydelliseltä vekottimelta. :) Minullakin on varmasti lukulaitteen hankinta (korjaan: lahjaksi saaminen - toivottavasti!) edessä tulevaisuudessa ja tämä on ehkä tällä hetkellä ykkösvaihtoehtona.

  Ihana pussukka. <3

  VastaaPoista
 17. Pitkästä aikaa ihastuneena luin taas blogiasi; oli hyvä tämä sinun arvioa ja kokemus tästä lukulaitteesta, en uskalla kotona sanoa mitään, puoli sanaa niin mies on tilannut semmosen mulle netistä... Mie olen ihan pihalla näistä, mutta miten niitä elektronisia kirjoja saa ja mitä ne maksaa jne. Ihana tuo pussukkakin! Terveisiä!

  VastaaPoista
 18. Erja, miekin mietin pitkään, että tarvitsenko laitetta ollenkaan, mutta koska toinen vaihtoehto olisi ollut lukea pitkät pätkät tekstimassaa läppäriltä, joka kuitenkin kuumottaa aika hyvin sylissä pitäessä, niin päädyin sitten ostamaan laitteen. Nyt mulla kulkee koko ajan mukana satoja kirjoja. :)

  Anni.M, Ihana kun vinkkasit tästä blogissasikin. Haluaisin valkoisen, kuten sinulla, mutta tästä uudemmasta mallista ei mielestäni ollut valkoista versiota. Suosittelen Calibrea, koska se kääntää monia tiedostoja Kindlelle sopivaksi. Sarjakuviakin.

  Katja, Eikö olekin ihana! Kiva yllätys ja sattui sopivaan aikaan, kun juuri olin näpytellyt tämän arvion. :) Lukulaite nimenomaan on kirjojen rinnalla toimiva työväline, eikä korvaa missään nimessä ihania kirjahyllyn asukkeja.

  VastaaPoista
 19. Zephyr, Tämä on minusta todella hyvä laite ja suosittelen lahjatoiveeksi. :) Ainoa huono puoli tässä on ollut, en enää haluaisi polkea työmatkoja, kun on niin kätevä lukea bussissa laitteen avulla.

  Anonyymi, Sullahan on hyvä tilanne, jos sen saisit nopeasti itsellesi. Laite on tosi helppokäyttöinen, mutta itse en ole vieä yrittänyt tilata siihen kirjoja, koska olen lukenut vain käsikirjoituksia sitä kautta. Uskon, että kirjojen tilaaminenkin on helppoa, mutta kuten Jori yllä sanoi, ne ovat vielä Suomessa aika kalliita ja tarjonta on vähäistä.

  VastaaPoista
 20. Ihana postaus ja ihana laite! Minä odottelen vielä, mitkä työkuvioni tulevat olemaan syksyllä, mutta erittäin mahdollisesti tilaan juuri Kindlen itselleni. Tällä hetkellä tarvitsisin sitä juuri tekstitiedostoja varten, mutta koska luen paljon myös englanniksi, voisin hyvin myös ostaa sähkökirjoja.

  Tosi söpön pussukankin sait!

  VastaaPoista
 21. Suosittelen lämpimästi hankkimaan ihan täysverisen tablet-koneen. Siinä saa samalla lukukojeen sekä suht täydellisen PC:n. Itse toin lomamatkalta iPadin ja en ole katunut. Taloudessa loppui sen jälkeen taistelu yhdestä läppäristä kun iskä voi surffailla sohvalla omalla koneella. Lapsenkin saa tarvittaessa hiljaiseksi autossa kun lyö koneen syliin ja laittaa päälle piirrettyjä.

  Tähän laitesuuntaan on muuten Kindlen valmistaja eli Amazonkin menossa kun ovat suunnittelemassa tablet-konetta.

  VastaaPoista
 22. Kiitos kommenteista Karoliina ja Artsi.

  Työkuvioihin tämä on erittäin hyvä, kevyt kantaa ja pitää käsissä. Kässärit, vedokset ja tenttimateriaalikin kulkevat kaikki sulassa sovussa. Luen joka päivä Kindlen kautta kirjoja.

  Voisin hankkia muuten tabletin, mutta ovat todella paljon kalliimpia ja ehkä minun käyttööni tällähetkellä tarpeettomia. En halua päästä lukiessa helposti nettiin, jotta keskityn varmasti siihen lukemiseen ja työhön. :)

  VastaaPoista
 23. Vaikuttaa kätevältä ja varmasti hintansa väärti! :)

  VastaaPoista
 24. Ai sullakin on Kindle! Se on kyllä mahtava, erityisesti nyt kun lähdetään ensi viikolla pitkälle hämatkalle :) Itse en haluaisi kosketusnäyttöä, mutta se uusi "pikku-Kindle" on aika söpö!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!