23.7.2011

Kesän kirjalöytöjä

Nyt on ollut niin tavattoman kuuma, etten pysty oikein edes ajattelemaan mitään järjellistä blogattavaa. Olen sairastellut useamman päivän ja tänään viimein uskalsin kuumankosteasta asunnosta vielä kuumempaan kesäpäivään. Suuntasin askeleeni Kyläsaaren kierrätyskeskukseen, sillä siellä on todella hyvä kirjavalikoima ja hinnat erittäin kohtuulliset. Opiskelijana ostoksista saa vielä -20% alennuksen, joten yksittäiselle kirjalle jää ihan nimellishinta. Tänään tein mielestäni hyviä löytöjä, vaikka mietin kyllä, että mitä järkeä on omistaa niin paljon kirjoja. Aina välillä soimaan itseäni tämän materian keräämisestä ja varsinaisesta kirjamaniasta. Minusta on silti ihana kerätä kirjoja, ihailla omaa hyllyä ja tarttua suosikkeihin. Annan itselleni sen verran armoa, että lahjoitan myös usein kirjahyllyni aarteita sukulaisille ja ystäville. Meitä on onneksi kaksi lukutoukkaa näitä kirjoja selailemassa, joten yksin en keräilyni kanssa olen. Myönnän silti, että juuri minua rauhoittaa täysinäinen, tuttu ja turvallinen kirjahylly.

Kuinka paljon kirjoja ihminen kuitenkaan kotiinsa tarvitsee? Välillä tuntuu, että voisin lahjoittaa kaiken pois ja yrittää selvitä vain kirjaston antimilla, mutta silti kirjojen läsnäolossa on jotain sielukkuutta ja sydäntä lämmittävää lämpöä. Tämä sopii aika hyvin edelliseen postaukseeni, jossa ihastelin elektronisen lukulaitteen helppoutta. Minulle nämä kaksi erilaista lukutapaa sopivat saumattomasti yhteen. Rakastan kirjaa konkreettisena esineenä, mutta en halua raahata kilokaupalla niitä mukanani.


Petja vartioi uusia pokkareitani. Ostin Anne B.Ragden Berliinipoppelit omaksi, sillä vaikka olin erittäin pettynyt hänen uusimpaan teokseensa Satunnaista seuraa, Kujerruksia-blogin ihanainen Linnea on silti suositellut tätä lämpimästi minulle useasti.  

Heinrich Bölliä luemme Jurin kanssa molemmat ja tämä teos meiltä juuri puuttui. Yritän saada pian jotain järjellistä arviota aikaan suosikistani Katharina Blumin menetetty maine, joka on kirja, jonka jaksaa lukea useamman kerran. Aadam, missä olit on itselleni etukäteen outo, mutta pikainen googletus paljasti erään lukijan ajattelevan teoksesta näin: "Böll on saanut nimen Saksan omatunto jatkuvasta muistuttamisestaan »emme saa unohtaa». Hänen sanottavansa on tinkimätöntä, se vaatii lukijalta omakohtaista kannanottoa."

Sue Monk Kidd on tuttu ainoastaan Katrin ja Sannan blogeista. Toki olen voinut törmätä siihen muuallakin, mutta muistiini on jääneet vain nämä. Katri kehuu teosta täydelliseksi kesäkirjaksi ja Sannalla se on kaikkien aikojen suosikkikirja. Odotan siis Mehiläisten salaisuuksien avaamista innolla.

Michael Cunninghamin pokkarin nappasin, koska pidin hänen Tunnit-teoksestaan, vaikka en ole lukenut vielä omistamaani toista teosta häneltä Koti maailman laidalla. Zephyr varoittelee arviossaan, että Säkenöivien päivien ensimmäinen osa voi olla puuduttava, mutta kahden seuraavan osion loppuratkaisun takia teos kannattaa lukea. Silti minusta tuntuu nyt, että ehkä tämä oli löydöistä kuitenkin se hukkaostos ja teos hautautuu muiden alle.

Berta Ruck on uusi pakko-lukea kirjailijani, sillä juhannuksena Heinävedellä sain lukuvinkin teoksesta Mies vähittäismaksulla, joka on kuulemma hulvattoman hyvä. Nykypäivien maantieritari vaikuttaa yhtä "romanttiselta". Ruck on myös Hilja Valtosen aikalaiskirjailija. Muistakaa, että ensi kuussa 10.8 keskustellaan Lukupiiri-blogissa Nuoren opettajan varaventtiilistä.

Pokkarit maksoivat 1-1.50e kpl.


Uskomatonta, että joku oli tuonut Mitfordin tytöt kierrätykseen. Olen niin iloinen löydöstäni, sillä kirjasta on kovasti keskusteltu blogeissa ja on kiinnostava päästä lukemaan, että mistä bloggaajat oikein kohisevat. Ainakin Karoliina, Leena, Katja, Jaana, Maija, Norkku, Anni.m ja Laura ovat lukeneet sen. 2e well spent.


Markus Zusakin Kirjavaras tuntui kiinnostavalle kantensa ja aiheensa takia. Muistelisin myös hämärästi, että olen jossain blogikeskustelussa kirjasta lukenut. Hanif Kureishi sai jonkin verran blogisavuja, ennen omaa blogiharrastusta ja tunsin jonkinlaista vetoa teosta kohtaan, koska se tuntui jo tutulta (Vaikka eri teos näitä savuja sai osakseen). Olisi vähän kerrottavaa voi yllättää monella tavalla.  

John Irving sopii hyvin Jurin keltaiseen innostukseen, hän kun ei suostunut jostain syystä ostamaan Irvingin Oman elämänsä sankaria eurolla, koska siinä oli hänen mielestään ruma kansi. Hän odottaa sitä keltaista "oikeaa". Kaikki isäni hotellit kelpasi meille molemmille. Juri on todella tarkka kirjojen kansista, vaikka hyllystä kurkistaa aika pieni osa kansipapereista.

Kirja tienhaarassa pilkistää kuvassa, vaikka en sitä olekaan ostanut tänä kesänä. Voitin sen Gaudeamuksen facebook-arvonnasta ja olen kiinnostuneena lueskellut kirja- ja kustannusalan tulevaisuusskenaarioista. Sanon aina, että arvio tulossa pian, mutta kyllä mie niitä ehdin jossain vaiheessa naputtelemaan. :)

Ai niin, Adlibriksestä tilasin vielä muutaman sinisen kirjaston kirjan. Käytän häpeilemättä keltaista kirjastoa mukaillen Otavan sarjasta nimeä sininen ja Wsoyn omasta vastaavasta punainen kirjasto.

24 kommenttia :

 1. Tosiaankin hyviä löytöjä! Ja eiköhän tuo omistamisen ja ei-omistamisen tuska ole meille kaikille tuttu juttu. Jotain kieroa siinä kyllä on että tärkeintä kodissa on iso(t) kirjahylly(t), mutta moniakaan kirjoja ei lue uudelleen ja joitakin ei koskaan. En koe saman- tai oikeastaan minkäänlaista keräilyvimmaa minkään muun asian kuin kirjojen suhteen, olen jotenkin turvaton ilman niitä.

  Tähän voisi vaikka vielä siteerata sitä Eeva Kilven kirjahyllyynrakastumisrunoa. :)

  Luin Koti maailman laidalla -teoksen joskus ajat sitten ja ihastuin siihen suuresti silloin. Toivottavasti sinäkin ihastut!

  VastaaPoista
 2. Tuo MT 2 eurolla oli kyllä varsinainen löytö!

  Itsekin usein mietin tuota kirjojen hamstraustani ja niiden säilömistä kahdessa rivissä kirjakaapissa ja väliaikaissa hyllyissä... Mutta kirjat tuovat myös mainitsemaasi henkevyyttä kotiin ja nykyään, kun kirjaston aineistoa poistetaan kiihtyvällä vauhdilla, jotkut kirjat pitää ostaa omaksi jos haluaa niihin vielä uudelleen palata - tai ylipäätään lukea ne kirjat ensimmäistä kertaa.

  VastaaPoista
 3. Oi mitä löytöjä! Ja erityisesti tuo Mitfordin tytöt - olen vähän kateellinen nyt... :)

  Minä teen pari kertaa vuodessa kirjahyllyjen inventaariota ja vakaan päätöksen olla ostamatta lisää kirjoja, mutta kummasti niitä vain kertyy. Mutta kirjat on ihania, rauhoittavia. Olen myös jykevästi sitä mieltä, että kirjahyllyt ovat kirjoja varten, joten koriste-esineet ovat jo vuosia sitten saaneet väistyä lukemisen tieltä :)

  VastaaPoista
 4. Mmm... Kirjat ovat ihania. Tilanpuutteen takia kokoelmani on aika pieni, mutta onneksi kirjasto lainaa omia aarteitaan... Haaveilen kyllä omasta kirjastohuoneesta, jonka kanssa voisi toteuttaa keräilyviettiään. Ehkä jonakin kauniina päivänä,

  Kirjavaras on kiehtova tuttavuus, luin sen keväällä. Kirjan kertoja onkin erikoinen tyyppi ;-)

  VastaaPoista
 5. Kirjavarkaan olen lukenut pari vuotta sitten; hassua kyllä, en oikeastaan muista tarinaa kovin hyvin, mutta muistan että oli ihan tyytyväinen olo sen luettuani. Odotankin kiinnostuksella bloggaustasi siitä, jospa muistuisi paremmin mieleen :-)

  VastaaPoista
 6. Upeita löytöjä Hanna ja ihanaa että löysit Berliininpoppelit! <3 Minulla on tuo Kaikki isäni hotellit vieläkin lukematta vaikka olen nähnyt sen teatterissa.

  Kirjavarkaan olen minäkin lukenut, muistaakseni se oli ihan menevä opus.

  Apua, nyt en osaa enää kommentoida mitään järkevää koska ajatus ei kulje tiedät kyllä miksi :DD Mutta iiihania löytöjä ja iiihanaa iltaa!

  VastaaPoista
 7. Niiin sitä vielä että totta kai pitää olla kirjoja kodissa. Se vaan on niin. :) Odotan sitä aikaa että meille mahtuu enempi hyllyjä!

  VastaaPoista
 8. Ihana, että täällä blogeissa saa hyväksynnän tälle keräilylle. Mie en muuten perusta niin ostoksilla roikkumisesta ja tykkään kiertää nimenomaan kirppareita ja kierrätyskeskuksia pienten inspiraatioiden perässä. Kirjoissa kuitenkin välillä voi pettää suhteellisuudentaju ja olen tosiaan luvannut toiselle kirjahamsterille, että hänen ei tarvitse rakentaa kuin se yksi hylly tänne enää. (Kunhan helteet helpottavat)

  Linnea, hush, pois blogeista tänä päivänä! Sumppailemaan siitä! <3


  Kirjavarkaan on moni lukenut, pitäisi varmaan tarttua ensimmäisenä siihen. :)

  VastaaPoista
 9. Minulla taas on ollut pitkään sellainen periaate, että yritän hankkia itselleni vain sellaisia kirjoja, jotka haluaisin lukea toiseenkin kertaan tai jotka muuten ovat erityisen tärkeitä. Aika hyvin olen tässä onnistunutkin, vaikka toki välillä tulee ostettua kirjoja myös sokkona, eikä ostos sitten osoittaudukaan odotusten mukaiseksi. Yritän myös aika ajoin karsia kirjojani ja viedä kierrätykseen niitä joita en syystä tai toisesta usko enää lukevani.

  Kirjakokoelmani on minulle hyvin rakas juuri sen takia, että useimmat kirjat ovat henkilökohtaisesti niin tärkeitä. Joitakin olen metsästänyt vuosia antikvariaateista, koska uusintapainoksia ei ole otettu.

  Joskus kyllä harmittaa, etten varmaan koskaan tule omistamaan niin paljoa kirjoja että voisin hankkia oikein kunnollisen, koko seinän peittävän kirjahyllysysteemin. Harva asia on yhtä hienon näköinen!

  VastaaPoista
 10. Annan usein kirjoja ihmisille lahjoiksi, joten kirjahyllyssä on jatkuva vilske. Rakkaimmat ovat kuitenkin jääneet hyllyn perusjalaksi. Kirjablogien ansiosta/takia rakkaiden määrä on vain jatkuvassa kasvussa. Haluan myös nähdä aamulla monen tutun "kasvot". Kirjoilla on oma tarina, niihin liittyy joku muisto, joku keskustelu (vaikka juuri blogeissa). Minusta on ihana kävellä hyllyn ohi ja kuljettaa kättä kirjojen selkämystä vasten.

  VastaaPoista
 11. Piti vielä palata mainitsemaan, että Mehiläisten salaisuudet on oikein viehättävä ja Kirjavaras oikein hyvä. Kaikki isäni hotellit on myös hyvä ja Berliininpoppelit tosiaankin ihan eri maata kuin Satunnaista seuraa. :)

  VastaaPoista
 12. Minä yritän harventaa kirjavarastoa, koska hyllyihin enää mahdu ja alan kyllästyä joka paikassa notkuviin pinoihin. Meillä on jo kirjoja jopa autotallissa.

  Joka kerta kun mietin, että mitä tekisin olohuoneellemme, joka alkaa olla ahdas, ensimmäinen ehdotus on sisustamista opiskelleilta, että hanki ehdottomasti eroon kirjahyllyistä. Ja siten myös kirjoista. Toistaiseksi: over my deadbody ;)

  VastaaPoista
 13. Ostin Kaikki isäni hotellit kesäpokkarialesta Suomalaisesta, eli ilmestynyt jo pokarina, kun vielä ehtisi lukea. :)

  VastaaPoista
 14. Minä käyn tuota sisäistä taistoa jatkuvaan ;) Juuri alku viikosta mietin, että ei minun oikeasti tarvitse koittaa haalia omaan hyllyyn kaikkia kirjoja, joista olen kovasti pitänyt..mutta sitten eilen sorruin siihen Adlibriksen aleen ja loppu onkin taas historiaa ;)

  Kirjavaras on odottanut minua jo muutaman vuoden omassa hyllyssä sillä pitkällä TBR-kirjojen hyllyllä ;) Odotan kyllä sen lukemista, mutta aina on tullut jotain.

  VastaaPoista
 15. Mielettömän hyviä löytäjä! Itselläni on tällä hetkellä itseasiassa kesken Mitfordin tytöt :D Pitihän se lukea, kun kerta monessa paikassa siitä puhuttu!

  VastaaPoista
 16. Mm, kirjoja on mukava hamstrata. Mutta eihän se mitään haittaa jos kaikki kirjat vaan ovat niin hyviä? :)

  Kirjavaras vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta, jonka haluaisin lukea. Myös Mitfordin tyttöihin pitäisi tutustua. :)

  VastaaPoista
 17. Oi miten kadehdinkaan sinua, kun onnistut aina tekemään niin hyviä kirjalöytöjä! Varsinkin tuo Mitforin tytöt on ihan uskottoman hyvä löytö.

  Minun täytyy valitettavasti pidättäytyä kirjojen ostosta, sillä muutan piakkoin uuteen kotiin, joka muistuttaa kooltaan lähinnä koirankoppia. Muuton vuoksi joudun luopumaan monista kirjoista. Nyyh:(

  VastaaPoista
 18. Onpas ihasuttava kirjahykllykuva!

  Pari kommenttia pakko sanoa: Minun on saatava omistaa TIETYT kirjat, mutta kuten olet huomannut, laitan myös hyvän kiertämään. Olen jo luopunut ajatuksesta vetää kaksi seinää kattoon asti kirjahyllyiksi, mitä suotta. Kukaan ei tarvitse niin paljoa kirjoja.

  Mitfordin tytöt annoin Jaelille kuin myös Rakkauden aikairjan, jota hän oli jo kauan toivonut. Ihmettelen nyt vähän aikaa, voinko olla ilman Rakkauden aikakirjaa vai en. Mitfordin tyttöjä en kaipaa.

  Heinrich Böll on must! Ole tainnnut lukea hänen kaikki kirjansa, mutta omistan vain osan, sillä olin niinä vuosina vähissä varoissa kun luin hänen kirjojaan aina vain uudestaan kirjastosta. Muutama kyllä löytyy, mutta ei esim. Suojaverkkoa...

  Minä pidin Berliininpoppeleista, mutta luin siis koko sarjan, joka löytyy kaikkineen blogistani. Pidin kovasti. Yksi oli Vihreät niityt, mutta sen yhden nimeä en juuri nyt muista...

  Hyviä löytöjä!

  VastaaPoista
 19. Hienoja löytöjä! Berta Ruckin Nykypäivien maantieritari herättää nostalgisia väristyksiä: nuo vanhat Riksin sarjan pokkarit ovat minulle sellaisia kesämökkikirjahyllyjen helmiä, joiden parissa on aina kiva tunnelmoida. Kannetkin ovat hauskoja. Noita keräilisin mielelläni! Mies osamaksulla -kirjaa en kyllä ole tainnut lukea.

  VastaaPoista
 20. Ihana kuva :)

  Minä olen välillä sitä mieltä, että lopetan kirjojen haalimisen. Sitten taas huomaan "tarvitsevani" tiettyjä kirjoja. Sitten ostan vähän mitä kirjoja sattuu. Laidasta laitaan mennään siis kirjojen omistamisen suhteen täälläkin (*suunnittelee juuri tilausta Bookplussasta*)...

  Zusakin Kirjavaras on loistava! Valitsinkin sen parhaaksi viime vuonna lukemakseni kirjaksi 30 päivää kirjoja -haasteessa.

  Kaiken kaikkiaan hyviä ja halpoja löytöjä sinulla :)

  VastaaPoista
 21. No huh huh, ihan melkein kateus iski tätä lukiessa ja katsellessa ;--D Mitfordin tytöt kahdella eurolla erityisesti on mahtava löytö! Onneksi minäkin omistan sen, sillä muuten olisin VARMASTI kateellinen. Hih.

  Minuakin odottaa Kirjavaras hyllyssä. Niin moni kehunut, mutta niin monta kirjaa aina sen ja itseni välissä.

  VastaaPoista
 22. Ihania löytöjä! Kirjoja on kihelmöittävää ostaa, ja lähes yhtä kihelmöittävää on lukea muiden kirjaostoksista. :) Kuten tiedät, törsäsin juuri viimeiset pennoseni, kun vinkkasit siitä ihanasta AdLibriksen alesta. Toisaalta onneksi sain upeita kirjoja kassillisen ilmaiseksi ja vain lainaan äidiltä. :) Toki silti mieluummin omistaisin nekin...

  Berliininpoppelit ja koko trilogia on parhautta!

  VastaaPoista
 23. Melkein kaikkia kirjoja on kommentoitu, ihana, että näistä pidettiin. Sorruin ostamaan vielä itselleni Jhumpa Lahirin Tuore maan ja Kazuo Ishiguron Pitkän päivän illan, koska olen rakastunut molempiin kirjailijoihin.

  AdLibriksen kirjat ovat vielä tulematta.

  Berliinipoppelit ovat monen mielestä hyviä, ihana että nappasin tämän ensimmäisen osan luettavaksi. Muistin myös, että jossain blogissa oli mainos samaisesta tv-sarjasta, mutta olin unohtanut sen täysin.

  VastaaPoista
 24. Minä luulen, että tällä bloggaajalla voi olla edessä varsinainen kirjahyllyjen supersiivous syksyllä. En ole vielä siinä elämänvaiheessa että tietäisin asuvani jossain merkittävän pitkiä aikoja, joten ihan siksikin olisi kätevää että maallista materiaa ei olisi älyttömiä määriä.

  Ihan kaikista kirjoista en kuitenkaan olisi valmis luopumaan, muutama suosikki saisi varmasti jäädä hyllyyn :).

  Tänä kesänä kirjoja on kuitenkin tullut hamstrattua yhden hyvän antikvariaatin takia hurjasti, nyt on pakko kysyä itseltään missä vaiheessa ne kaikki luen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!