18.6.2011

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous - Sanomatalo

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous avattiin tänään Sanomatalolla. Olin kuuntelemassa näitä muutamia tilaisuuteen saapuneita kansainvälisiä tähtiä, kun he lukivat otteita teoksistaan. Sen jälkeen heidän suomentajansa luki saman kohtauksen suomeksi. Tilaisuuden juonsi Jukka Petäjä Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksesta.

Itse olin alunperin kiinnostunut näkemään Eleanor Cattonin, sillä hänen teoksensa Harjoitukset on jäänyt nakuttelemaan päähäni pitkiksi ajoiksi lukemisen jälkeen. Siinä on jokin omituinen veto ja koukku, eikä kirjaa pysty nielaisemaan kerralla ilman vahvaa jälkimakua. Catton luki teostaan ihanan pehmeällä ja selkeällä äänellä. Oli miellyttävä kuunnella häntä, kun kirja oli etukäteen tuttu. Toisessa kuvassa Catton sopii suomentajansa Tero Valkosen kanssa sopivaa kohtaa, jonka he molemmat lukevat.

Eleanor Catton

Eleanor Catton Harjoitukset

Sanomatalo

Kiinnostuin ranskalaisen Véronique Ovaldén teoksesta Mitä tiedän Vera Candidasta, että kävin ostamassa sen itselleni tilaisuuden jälkeen. Harmittaa, etten osaa ranskaa, sillä kirjailijan luennasta olisi ollut mielenkiintoista ymmärtää jotain. Suomennoksessa esiin tullut kepeys jäi kiinnostamaan. Kirjailija oli myös niin tyylikkään ja ranskalaisen oloinen, että ajattelin kirjan muistuttavan häntä. Enemmän kirjasta myöhemmin, kun olen sen lukenut.
Kesken tilaisuuden näin yleisön joukossa belgialaisen kirjailijan Annelies Verbeken. Olen juuri lukemassa hänen teostaan Nuku!, ja minulla sattui olemaan kyseinen teos vielä laukussa mukana. En kuitenkaan nähnyt kirjailijaa enää tilaisuuden jälkeen, jotta olisin voinut kysyä omistuskirjoitusta. Ehkä minulla on huomenna Lahdessa parempi tuuri.


Neljäs kiinnostava kirjailijakohtaaminen oli saksalainen Kathrin Schmidt, jonka omaelämäkerrallinen romaani Et sinä kuole on jo etukäteen kiinnostanut minua kovasti. Siinä tunnutaan liikkuvan toden ja kuvitellun rajamailla. Vaikka teema on hyvin käytetty, tunnun silti aina innostuvan tällaisista kirjoista, joista ei ihan tiedä, että mikä on totta ja mikä kuviteltua. Enemmän kirjasta, kun olen sen lukenut.

Nimikirjoituksia metsästämässä oli pari innokasta keräilijää


Minusta oli ihanaa saada monille tutuille uutuuskirjoille kasvot. Olen huomenna menossa Lahteen kuvaamaan myös muita kirjailijoita, mikäli tämä yllättäen iskenyt flunssa antaa myöten. Olen harvoin nykyisin sairaana ja harmittaa tosissaan, mikäli minulta jää odotettu päiväreissu väliin. Huomenna on puhumassa ainakin Wolfram Eilenberger, jonka yllättävän hauskasti kutkuttavasta kirjasta Minun suomalainen vaimoni pidin kovasti. Huomenillalla lisää kirjailijakokouskuulumisia.

19 kommenttia :

 1. Ihanaa kun raportoit näistä! Mullekin tuli jotain ennakkomainoksia kirjailijakokouksesta meiliin mutten sitten jaksanut reagoida jostain syystä.

  VastaaPoista
 2. En ole käynyt Lahdessa, niin että muistaisin mitään paikasta. Ajattelin tällä tavoin yhdistää kaksi asiaa, mutta nyt olen auttamattoman tukkoinen. Typerää jos en pääse, koska olen sitä kovasti odottanut.

  Mukava, että Salla kommentoit ja pidit tästä. Postaus on aika kuvapainotteinen, koska oikeastaan kirjailijoiden luennasta ei niin paljon kirjoitettavaa ollut. Mutta toisaalta esitin hetken "toimittajaa" ja napsin rohkeasti lähikuviakin. :)

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti paranet, olisi niin kiva lukea juttusi! Ja tietysti muutenkin...

  Varmaan kirjailijakokous vielä nykyäänkin pidetään Mukkulan kartanolla. Se on aivan ihastuttava paikka, asuin nuorena siinä lähistollä ja kävin joskus puiston rannassa uimassa. Ja sitten vähän vanhempana terassilla...

  Hauskoja kokouksia!

  VastaaPoista
 4. Erja, itseasiassa kokous pidetään Messilässä. Sinne onneksi järjestetään yhteiskuljetus Lahdesta, joten osaan paikalle, mikäli löydän oikean bussin. :)

  VastaaPoista
 5. Kivaa! Fb:ssa huomasin, että Ovalde on puhumassa. No, kiva että oli ranskaksi, niin en missannut mitään, kun en osaa ranskaa kuin neljä (tärkeää) sanaa.

  Luin Vera Candidan vasta ja kyllä oli hyvä kirja (minun mielestäni). Jään odottamaan, mitä tykkäät siitä =)

  VastaaPoista
 6. Luinkin arviosi ja ilahduin, että pidit kirjasta, niin ei ollut "turha" ostos.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoisia poimintoja! Alkoi harmittaa, etten ollut mukana. :D

  VastaaPoista
 8. Minäkin kiitän hienosta tapahtumaraportista, jälleen kerran! :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos minunkin puolestani raportista, Hanna! Toivottavasti flunssa antaa myöten ja saat myös metsästämäsi omistuskirjoituksen!

  (ja hienoja kuvia, laadukkaita!)

  VastaaPoista
 10. Et sinä kuole on loistava kirja! Suorastaan tuntee, millaista on menettää ote todellisuudesta, kun kieli ja sanat ovat kadonneet. Onneksi ne pala kerrallaan, joskin omalakisesti, palaavat.

  VastaaPoista
 11. Marjis, olisi ollutkin mukava nähdä muita bloggaajia siellä. Vaikka ihmisiä oli tullut paljon mediatorille kuuntelemaan kirjailijoita, olisi ollut mukava jonkun tutun kanssa jutella tilaisuudesta. :)

  Linnea ja Maria, kiitos kiitoksista. :)
  En päässyt valitettavasti tänään lähtemään Lahteen. Hourailin aamusella vielä kuumeessa, mutta nyt selvästi särkylääkkeet ja finrexin ovat tehneet minusta vähän tolkullisemman olennon ja pystyn vastaamaan kommentteihin.
  En saa siis kirjaani omistuskirjoitusta, mutta teen siitä sitten arvion ilman sitä. ;)
  Voitin kirjan aikanani Inahdus-blogin kirja-arvonnasta ja kiinnostuin kirjailijasta muutenkin nyt, kun tiesin hänen tulevan Suomeen ja hältä tulee syksyllä uusi kirja. Aina ei mene, kuten toivoo, joten nimmari jäi saamatta.

  Kirsi, Ihana kuulla, sillä olen kirjan hankkinut aiemmin sieltä samaisesta divarista, kun muutkin kirjalöytöni. Nyt on jotenkin ihan erilainen tunnelma lähteä lukemaan näitä kirjoja, kun on kuvannut ja kuunnellut kirjailijoiden luentaa.

  VastaaPoista
 12. Voi sääli, ettet päässyt Lahteen, odotin innolla sun raporttia, kun jouduin itsekin jättämään väliin. Tämä kuvaraportti on mainio ja hauskaa vaihtelua, kiva nähdä kirjailijoista livekuvia, multakin jäi nyt Verbeke tapaamatta, harmi.

  Kesäflunssat on inhottavia, pikaista paranemista!

  VastaaPoista
 13. Hauskaa, että kirjoitit tästä Hanna ja vieläpä, kun olit paikalla. Minäkin mietin lähtemistä, mutta vetämätön olin ja jätin välistä. Toivottavasti paranet pian!

  Luin Nuku! -kirjan eräänä yönä, kun olisi pitänyt nukkkua ja uni ei tullut. Se oli aivan loistava kirja unettomana kieppuvalla mielelle.

  VastaaPoista
 14. Ina, harmittaa tosi paljon, sillä olin odottanut Lahden-keikkaa pidemmän aikaa. Lepo on silti maittanut ja onneksi sain eilen edes vähän maistaa kirjailijakokouksen tunnelmaa.

  Valkoinen kirahvi, ihanaa, että kirja on kiinnostava. Mie olen juuri tämän kommentin jälkeen menossa lukemaan sen loppuun. :)

  VastaaPoista
 15. Oli mukava lukea tätä. Tilaisuuden sisältö ja tunnelma välittyvät hyvin ja sinun ansiostasi löysin nyt monta sellaista kirjailijaa, joiden teoksista uskoisin pitäväni.

  Hienot kuvat!

  VastaaPoista
 16. Kiitos Katja!
  Kuvat ovat parantuneet automaattisesti uuden kameran myötä, olen itsekin tyytyväinen, että nyt saa tarkempia otoksia näistä tilaisuuksista.

  VastaaPoista
 17. Kiitos Hanna! Tätä oli mielenkiintoista lukea ja katsoa. Minäkin löysin uusia kirjailijoita ja katselin myös kuvia mielelläni. :) Harmi, ettet päässyt Messilään, toivottavasti olet nyt jo kunnossa.

  VastaaPoista
 18. Voi että. Minua on tuo Catton kiinnostanut, mutta en ollut jotenkin huomannut, että se on tullut suomeksikin! No, arviosi ja kommentit luettuani tuli kyllä vähän sellainen olo, ettei se ehkä minulle olekaan.

  Hauskaa, että aloitin juuri eilen tuota Vera Candidaa, ihan siksi etten viitsinyt raahata bussiin kesken olevaa California Avenue -tiiliskiveä. Alku oli kyllä kiinnostava, joten varmasti jatkan kirjaa! Ja ihana lukea myöhemmin ainakin Mari A.:n ja sinun arviosi.

  Schmidt jäi minulla kesken, mutta Arja on ainakin tykännyt... Hmm. Saatan jatkaakin sitä myöhemmin, mutta pitää odotella vielä muutama kannustava arvio. :D Hesarissakin oli kyllä pidetty.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!