5.5.2011

Kirjallisia vinkkejä ja linkkejä

Kuva
Bloggasin jo aiemmin radion kirjaohjelmista, mutta koska olen kirjoihin ihan höperöitynyt, niin kuuntelen paljon kirjoihin liittyviä keskusteluja nettiradioista ja mieluiten lataan ne omalle mp3-soittimelleni. Ajattelin vähän listata kiinnostavia kirjallisia vinkkejä ja mieluusti otan vastaan sellaisia, joita en ole itse löytänyt. Tässä postauksessa vilisee linkkivinkkejä. :)

Olen tosi kiinnostunut kirjakeskusteluista ja niistä saa mukavaa vastapainoa omaan lukemiseen, harrastukseen ja kirja-alalle halajavan opiskelijan tietotaitoon. Innostus kirjoja kohtaan ei siis kohdistu pelkästään lukemiseen, vaan käyn mielelläni kuuntelemassa kirjailijoita, kuuntelen ja katselen kirjaohjelmia ja luen monien ihanien kirjaihmisten blogeja. Kustantamot päivittävät myös facebook-sivuillaan hyviä vinkkejä, missä heidän kirjailijat ovat puhumassa.
Tässä joitain linkkejä, joista itse pidän.

Kuunnelmat:

Marja-Leena vinkkasi tänään, että on enää 10 päivää aikaa kuunnella Peter Franzénin lukemana hänen uutuusteoksesta Tumman veden päällä (klik). Kävin heti lataamassa kaikki osat koneelleni, josta siirrän ne kuunneltavaksi soittimelleni. Olen kirjan jo lukenut ja siitä tehnyt myös arvion, mutta kirja kiinnostaa kuulla myös kirjailijan itsensä lukemana. Suosittelen lataamaan podcastit koneelle, mikäli ette ehdi kuunnella suoraan koko kirjaa ennen määräajan umpeutumista.

Toinen kuunnelmavinkki(klik) liittyy Elina Hirvosen Kauimpana kuolemasta -teokseen. Lukijana on iki-ihana Vuokko Hovatta. Hän on lukenut vasta kaksi osaa kirjasta. Lisään kuunnelmat koneelle klikkaamalla hiiren oikealla napilla mediatiedoston kohdalla ja tallennan kohteen levylle. Minulla on koneella erikseen oma kansio näille kirjasarjoille.

Ylen radioteatterin päivittäisluentana voi kuunnella suomalaisia klassikkoromaaneja. Tulossa on mm. Minna Canthin Hanna, jota odotan erityisesti. Äänikirjat löytyvät Areenalta (klik)
"YLE Areena tarjoaa suomalaisten kirjailijoiden klassikkoteoksia äänikirjoina kuunneltavaksi ja ladattavaksi milloin tahansa. Tällä hetkellä YLE tarjoaa ladattavaksi kahdeksan klassikkoa, mutta määrää lisätään tästä lähtien kahden teoksen verran kuussa."

Ylen Elävästä arkistosta (klik) voi puolestaan kuunnella audioleikkeitä Suomen kirjallisuuden historiasta.


Kirjakeskustelut:

Lataan kuunneltavaksi myös Ylen kirjakerhon keskusteluja. Pidän Seppo Puttosen tyylistä kauheasti ja olen ennenkin tunnustanut olevani hänen suoranainen faninsa. Seuraan Aamun kirjan televisiointeja ja lisäksi kuuntelen iltaisin näitä keskusteluja soittimeltani.

Vielä on jonkin aikaa mahdollista kuunnella ja ladata seuraavat kirjakerhon keskustelut:

- Essi Tammimaa: Paljain käsin ja Hanna Tuuri: Orapihlajapiiri, joista olen lukenut Tuurin teoksen ja tehnyt siitä arvion aiemmin (klik)
- Antti Leikas: Melominen ja Pia Pesonen: Urho Kekkonen straßejoista olen lukenut Leikaksen teoksen (klik)
- Jaakko Yli-Juonikas: Uneksija ja Janne Oras: Tähtien suojatti. Luin Uneksijan ja tein siitä arvion (klik)

Tulossa on ihanista naiskirjailijoista keskusteluja, mm. Alice Munro, Carol Shields, Herta Müller ja Margaret Atwood saavat omat ohjelmansa.

Lisäksi pidän Nadjan huone- ohjelmasta, mutta valitettavasti niitä ei saa ladattua soittimelleni. Kuuntelen kirjaohjelmia mieluusti juuri liikkuessa tai ennen nukkumaanmenoa.

Yle Kirjakerholla on myös omat facebook-sivustonsa, jonka kautta hyvin tiedotetaan kirjaohjelmista niin television kuin radion puolella.


Television kirjaohjelmat:

- Kirjakausi (vajaan puolen tunnin ohjelmia kirjoista hyvin erilaisten lähestymistapojen kautta.)
- Kirjamaa (matkataan ympäri Suomea kirjojen ja kirjailijoiden perässä. Sarja on tosin päättynyt, mutta pari viimeisestä jaksoa näkyy vielä netin kautta. Teema uusii vielä kaikki osat, lähetysajat näkyvät linkissä)
- Aamun kirja (Yle Areenan kautta näkyy vanhoja keskusteluja)


Muita kivoja:
- Kirjastokaista
- Helsingin juhlaviikkojen kirjailijablogi
- Maailmankirjat
- Grafomania
- Kirjailijoiden blogit, joista listausta Parnasson sivulla
- Lukukeskus
- Prosak- proosaklubi
- Kiiltomato
- Nuoren Voiman liitto
- Lumooja - Virkee kirjallisuuslehti
- Kirjavideo
- Kirjaseuranta

Ihania kirjablogeja voi katsella tuon blogini oikeassa laidassa löytyvän listan kautta.

15 kommenttia :

 1. Kiitos tästä postauksesta! Sain monta uutta vinkkiä.

  Yksi tv-ohjelma puuttui listastasi. Yle1 lähettää sunnuntaisin noin klo 12 aikaan ruotsalaista ohjelmaa Babel Special. Siinä haastatellaan elävän yleisön edessä ruotsalaisia kirjailijoita. Tsekkaa ihmeessä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Minna Kristiina! En ollut tuommoisesta ohjelmasta kuullutkaan. Tämän listan tekemiseen meni tosi kauan aikaa, mutta se oli sen arvoista, jos molemmat saimme heti jotain uusia vinkkejä.

  Oma listani ei ole missään nimessä kattava ja siksi ilahdun, kun saan uusia vinkkejä. :)

  VastaaPoista
 3. Minäkin kiitän näistä linkeistä, Hanna. Hurjan paljon uusia ja innostavia linkkeä sekä hyviä muistutuksia tutuista linkeistä (kuten Kirjastokaistasta ja Kiiltomadosta). Yle kirjakerho tuli jokunen aika sitten tutuksi Facebookin kautta ja se on kyllä mainio.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkeistä Hanna!

  Täytyy tunnustaa, että en ole tähän mennessä halunnut kuunnella äänikirjoja tai lukea kirjoja minkään lukulaitteen kautta. Haluan lukea kirjani "perinteisenä kirjana", olen kai sitten vähän vanhanaikainen ;) Tuon Tumman veden päällä voisin Franzénin lukemana kuunnella, hänellä on niin miellyttävä ääni. Sitä paitsi kirja löytyy luettavien listaltani mutta en ole sitä vielä kirjastosta (ilman varausta) saanut.

  VastaaPoista
 5. Ihanan laaja vinkkipostaus, kiitos Hanna! Voi, kirjakeskustelut ovat ihania, niin kuunneltuna radiosta, katsottuna tv.stä kuin myös luettuna netistä. Liian harvoin kuitenkin tulee itsellä esimerkiksi kuunneltua radiosta, joten kiitos tosiaankin näistä linkkivinkeistä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos oikein paljon! Radio jää nykyään vähän liikaa paitsioon, mutta näitä haluaisin tosiaan kuunnella.

  VastaaPoista
 7. Kiitos tosi paljon Hanna näistä! Tuon Franzenin käynen itsekin klikkailemassa itselleni, jos vaikka keväisellä pyörälenkillä tai bussissa kuuntelisi.. :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkeistä! Minunkin piti heti mennä latailemaan tuo Franzen, kun en ole kirjaa saanut vieläkään lainaan. Sitä paitsi Franzenin ääni miellyttää korvaa, joten ilokseen tuon kuuntelee lukemisen sijaan. ;)

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommenteista. Noita kuunnelmia on tosiaan hyvä ladata omalle soittimelle, ainakin mie nautin kirjoista ja tarinoista myös äänimuodossa.

  Helpommin kuuntelen radio-ohjelmia omalla ajalla ja harmikseni kaikkea ei voi tosiaan ladata tekijänoikeuksien takia. Jos katson jotain koneelta, niin olen liian levoton tyyppi ja hyppelen koko ajan muilla sivuilla. Kuunteleminen ja katseleminen luonnollisesti tästä häiriintyvät. Parempi siis viedä kaikki kirjajutut, lukuun ottamatta blogimaailmaa, pois koneen äärestä. Silloin pystyn parhaiten keskittymään.

  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkeistä! En ollut koskaan (!!) aikaisemmin edes kuunnellut yhtään äänikirjaa, mutta nyt kun pistin vaavin päiväunille keitin kahvit, nappasin neuletyön mukaan sohvalle ja aloin kuunnella Areenalta samojedi-kansoista :) Oli muuten aika luksusta iltapäivä! Niin että vielä kerran ISO kiitos!!

  VastaaPoista
 11. Voi, tämmöiset kommentit ilahduttavat niin paljon. Ihana, jos tästä listauksestani oli jollekin hyötyä. :)

  VastaaPoista
 12. Kiitos paljon vinkeistä, tämä oli tosi hyödyllinen päivitys! :)

  Erityisesti innostuin Minna Canthin Hannasta ja Elina Hirvosen Kauimpana kuolemasta...

  VastaaPoista
 13. Mitenkäs tämä on mennyt minulta aiemmin ohi? Höh. Mutta olet koonnut tosi ihanan ja informatiivisen listapostauksen hyödyllisistä linkeistä. Mahtavaa, Hanna!

  VastaaPoista
 14. Minäkin kiittelen ja vähän jälkijunassa, kun en ole ehtinyt oikein blogeihin viime aikoina. Mutta kiitos joka tapauksessa. En nyt ehdi kuunnella radiotakaan, mutta tulen varmasti hyödyntämään etenkin radiovinkkejäsi kesäkuussa, kun olen lomalla ja aion viettää aikaani mm. maalauspuuhissa. Minullakin on tapana ladata suosikkejani mp3-soittimelle ja sitten kuunnella esim. ulkoillessani (tai oli, en ole tehnyt sitä aikoihin).

  Kirja-alevinkeistä en kiitä, vaan teeskentelen, etten huomannut niitä. :D

  Canth-pohdinnat taas kiinnostavat mua aina, kuten tiedät. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!