13.5.2011

Katsaus Gummeruksen syksyyn

Olin eilen Kulttuuriareena Gloriassa Katjan, Marjiksen ja Jorin kanssa Gummeruksen ensimmäisillä Kukanpäivän kutsuilla tutustumassa kesän ja syksyn kirjauutuuksiin. Tilaisuus oli mukavan rento, kirjailijahaastattelut olivat mielenkiintoisia ja tuleva syksy tuntuu kiinnostavalle.

Nyt esitellyistä kirjoista minua jäi kiinnostamaan eniten Mike Pohjolan Ihmisen poika ja  Pekka Hiltusen Vilpittömästi sinun.Ihmisen pojasta on myyty jo elokuvaoptiot Hollywoodiin. Teoksessa kiinnostaa etukäteen sen raflaava aihe teinipojasta, joka uskoo olevansa Jeesuksen uusi tuleminen. Tarinan teemoja ovat uskonnon lisäksi politiikka ja korruptio, seksuaalisuus, roolipelit ja identiteetti, sekä 80- ja 90-luvuilla kasvaminen. Päähenkilö rakentaa maailmankuvaansa  Raamatulla ja Star Trekillä.


Vilpittömästi sinun on Imagessa toimituspäällikkönä työskentelevän Hiltusen esikoiskirja. Se on psykologinen trilleri suomalaisten naisten ystävyydestä ja taitavasti tehdyistä huijauksista. Hiltunen palkittiin juuri vuoden 2010 kirjoittavaksi toimittajaksi ja hän kertoi, että on ollut virkistävää kirjoittaa fiktiivistä tekstiä, sillä siinä on vastuussa vain itselleen ja omalle idealle. Asiatekstejä kirjoittaessa on vastuussa aiheelle. 


Schwarzmannin teos toi mieleeni vähän aikaa sitten lukemani Wolfram Eilenbergerin teos Minun suomalainen vaimoni. Amerikkalainen stand up-koomikko oli hauska esiintyjä ja kirja tuntui etukäteen kiinnostavalle katsaukselle Suomesta ulkomaalaisen tarkkailijan silmin. Monet suomalaiset haluavat tietää, mitä ulkomaalaiset meistä ajattelevat ja Schwarzman lupaa vastata muutamiin ihmetystä herättäviin asioihin kirjassaan. Hän testaa vitsejään twitterissä. En vain tiedä, että onko kirja liian samanlainen Eilenbergerin tai Roman Schatzin teosten kanssa.

Lisäksi kotimaisista kiinnostaa: Elina Tiilikan uutuus Myrsky. Luin aiemmin hänen esikoisensa Punainen mekko, joka oli makuuni "ihan kiva", mutta jätti silti odottavan olon saada lukea kirjailijalta lisää.

Odotan myös ainakin seuraavien ulkomaan ihmeiden julkaisua:
- Chris Cleave: Little Been tarina. Saimme tämän kirjan tilaisuudessa, joten tulen piakkoin tekemään siitä arvion blogiini. Kirjan kansi on esillä ensimmäisessä kuvassa.
- Michael Cunningham: Illan tullen. Pidin Tunnit-teoksesta paljon, joten odotan kovasti tätä uutuutta.
- Kamila Shamsie: Kartanpiirtäjä. Ostin divarista aiemmin hänen aiemmin suomennetun teoksensa Poltetut varjot ja aion sen kesän aikana. Se on ollut todella kehuttu teos blogeissa.

Todella kiinnostavia teoksia ja lisää tulevia julkaisuja voi vilkuilla Gummeruksen katalogista.

8 kommenttia :

 1. Oih! Kaikkea ihanaa.. Minua ehkä kiinnostaa noista eniten se Cunningham.

  Kiitos reportaasista Hanna!

  VastaaPoista
 2. Esittelit mukavasti Gummeruksen syksyä. Kukanpäivän tilaisuus oli lämminhenkinen ja onnistunut. Oli ihana nähdä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Linnea ja Katja. :)

  Oli tosiaan mukava nähdä ja viettää aikaa Gummeruksen tarjoilujen ääressä puhuen kirjoista. <3

  VastaaPoista
 4. Oioi, kiitos tapahtuman tiivistämisestä sinullekin! Harmi kun täältä kauempaa on, ei nyt vaikeaa, mutta oikeastaan vaan niin kallista, pyrähtää sinne että omilla rahoilla ei kovin usein viitsi harrastaa, varsinkin jos pitäisi ottaa puoli päivää vapaata töistäkin :/.

  Gumerruksella on tosiaan lupaava kirjasyksy. Haluan lukea ainkin Lindqvistin uusimman, Wolfea, Cunninghamia, ja nyt tuo Ihmisen poikakin alkoi kiinnostaa :D. Ei siis lopu luettavat kirjat maailmasta ensi syksynäkään...

  VastaaPoista
 5. Harmi, kun en päässyt mukaan! Gummeruksen käännöspuolella on makuuni todella hyvä syksy tulossa. I-ha-naa!

  VastaaPoista
 6. Kiinnostavia kirjauutuuksia tosiaankin. Miltä muuten Tuomas Vimma vaikutti? Tai hänen kirjansa? Kyseisestä henkilöstä saa hiukan ristiriitaisen kuvan julkisuudessa, joten olisi kiinnostava tietää, tuliko Gummeruksen tilaisuudessa ilmi jotain uutta ja yllättävää?

  VastaaPoista
 7. Tuomas Vimman teos kiinnostaisi periaatteessa, mutta minullakin on vaikea päästä yli mielikuvasta, mikä kirjailijasta on muodostunut. Hän oli tilaisuudessa kyllä erittäin sanavalmis. En osaa tarkemmin sanoa, sillä en ole lukenut Vimman teoksia yhtään.

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoinen esittely tilaisuudesta, kiitos! :) Gummerukselta taitaa olla tulossa ainakin minun mielestäni ne syksyn lupaavimmat kirjat. Cunninghamin ja Shamsien bongasin jo aiemmin katalogista, mutta nyt sait minut kiinnostumaan myös tuosta Ihmisen pojasta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!