13.4.2011

Lukulaitteen testailua

Muutamista pääkaupunkiseudun kirjastoista voi lainata lukulaitteen viikoksi testattavaksi. Minulla on ollut pitempään halu kokeilla itse laitetta, mutta erityisesti lukea e-kirjoja sen avulla. Lainasin Kirjasto 10:stä Sony PRS-600 lukulaitteen ja ajattelin lainata vielä muitakin eri merkkisiä laitteita ennen kuin teen päätöksen, että minkä ostan itselleni. Vai ostanko vielä ollenkaan.

Laitteen kokoa yritin havainnollistaa tuon tulitikkuaskin avulla. Eli kyseessä on ainakin 3 kertaa korkeampi ja paljon askia ohkaisempi laite. Mielestäni se oli riittävän iso, vaikka tottakai ottaisin iPad2:sen, mikäli se olisi paljon halvempi kuin mitä se nyt on.

Kirjasto oli valmiiksi ladannut 132 suomenkielistä e-kirjaa ja itse latasin siihen tenttimateriaalia luettavaksi. Tähän laite oli todella kätevä ja tuli heti tarpeen, sillä aamulla halusin käydä bussimatkalla vielä pari artikkelia läpi ennen tenttiä ja nopsasti sain ladattua ne laitteeseen.


Olen lukenut myös Juhani Ahon Yksi-teoksen ja nyt olen lukemassa Santeri Alkion Puukkojunkkareita.
Lukeminen on kätevää, vaikka sivua saakin olla koko ajan "kääntämässä", mutta minua sivujen näpyttely ei haitannut yhtään. Laite on hyvin kevyt, joten kun kotimatkalla kävellessäni lueskelin sitä, pitelin laitetta ja näpyttelin sivuja samalla kädellä.

Sen sijaan olisin toivonut että lukulaitteessa erottuisi teksti paremmin hämärässä. Illalla bussissa oli jo vaikeuksia nähdä tekstiä, kun taas valkoinen paperi loistaa paremmin ja teksti näkyy siinä helpommin. Näissäkin on varmasti eri laitteissa eroja, enkä osaa sanoa että johtuuko se jostain kontrastiasiasta vai harmaan sävyistä. Minua huono näkyvyys ei miellyttänyt, eikä laite edes ollut niin näppäräkäyttöinen että juuri sen haluaisin itselleni.

Olen miettinyt yhtenä vaihtoehtona Kindlea, mutta siinä häiritsee se, että kirjat pitäisi hankkia sitten melkein kokonaan sieltä Amazonista. Aion seuraavaksi hakea testattavaksi joko Bokeen Cybook Opuksen tai tästä Sonysta uudemman version. Jos testaan vielä useampaa, niin sitten täytyy vaihtaa jo kaupunkia ja hakea laite joko Espoosta tai Vantaalta.

Silmiä lukeminen ei rasittanut yhtään, enkä mielelläni luopuisi tästäkään laitteesta, vaikka en sitä ensisijaisesti itse itselleni ostaisi. Nopeasti totuin siihen, että mukana voi kuljettaa erilaisia kirjoja ja ennen kaikkea opiskelussa yliveto, kun ei tarvitse tulostaa netistä artikkeleita. En jaksa lukea tietokoneen näytöltä pitkiä artikkeleita, mutta lukulaitteen kautta niihin jaksaa paneutua.

Haluaisin itselleni laitteen:
- Hyvä näkyvyys: Ei tarvitse olla valoa kuten kännykässä, mutta paremmin pitäisi kirjainten erottua hämärässäkin
- Hyvä akunkesto: Tosin taitaapi näissä kaikissa laitteissa olla varaa käännellä sivuja monta tuhatta kertaa.
- Halpa: Niin, tämä, mutta silti
- Oikeasti hyvä: Ettei kaduta parin kuukauden päästä, että tuli moinen hankittua.
- Laitteeseen pitää pystyä lataamaan kotimaisia kirjoja.
- Söpö
- Perusnavigointi nopeaa, sivujen lataaminen nopeaa. Tehoa, nopeutta simppelissä paketissa. :)

Muistuttelisin myös lukutottumus-tutkimuksesta ja tässä linkki myös tutkimusryhmän blogiin. Yksin en voi osallistua, joten toivoisin että jotkut teistä lukijoista lähtisivät kanssani auttamaan tutkijoita heidän tutkiessaan tätä meidänkin harrastustamme ja elämäntapaa, lukemista.

11 kommenttia :

 1. Mielenkiintoisia kokemuksia, kiitos! Minulle tuli ihan yllätyksenä tuo laitteen huono näkyvyys. Olen vissiin kuvitellut, että siinä on sellainen "kännykkänäyttö", että voisi lukea pimeässäkin.

  Saitko laitteen helposti vai onko niihin jonoja, tiedätkö? En ole yhtään selvittänyt, mistä kirjastoista ja miten ja millaisia laitteita on lainattavana.

  Lähtisin mukaan lukutottumustutkimukseen, ellen olisi liian vanha osallistumaan. :(

  VastaaPoista
 2. Unohdin tosiaan kirjoittaa tuohon varsinaiseen tekstiin, että laitteiden saatavuus on todella hyvä. Tälläkin hetkellä on 13 laitetta vapaana Helsingissä, joita voi käydä kysymässä ihan kirjastojen tiskeiltä.

  http://haku.helmet.fi/iii/encore/search?formids=target&lang=fin&suite=def&reservedids=lang%2Csuite&submitmode=&submitname=&target=lukulaite&submit.x=0&submit.y=0

  (jos tuo linkki ei toimi, niin ihan vain voi helmetistä etsiä sanalla lukulaite. :D)

  Siinä mielessä laite on mukava, että siinä ei ole silmiä rasittavaa valoa, mutta toisaalta tässä kyseisessä laitteessa kontrasti on aika heikko. Kovin huonossa valossa ei pystynyt lukemaan ja illalla vaihdoin suosiolla kirjaan, koska en halunnut tunkea laitetta yölampun alle.

  VastaaPoista
 3. 'kun kotimatkalla kävellessäni lueskelin sitä'
  Luetko sinä kävellessäkin? =))

  VastaaPoista
 4. Heh, välillä, jos jää kirja mukavaan kohtaan. :)

  VastaaPoista
 5. On kyllä hienoa, että siellä kirjastossa lainaillaan lukulaitteitakin testattavaksi!

  Kiva kun kerroit tarkemmin tuosta kyseisestä laitteesta! Aika samoja ominaisuuksia minäkin haaveilen laitteen suhteen mitä sinäkin tuossa listasit ;)

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus. En tiennytkään, että kirjastolla on tällainenkin palvelu.

  VastaaPoista
 7. Minä kokeilin kirjakaupassa paria laitetta pikaisesti. Niistä miellytti eniten sellainen, jossa oli kosketusnäyttö. Toki se on tottumuskysymys, mutta kosketusnäytöllisen puhelimen jälkeen juuri näytön hipelöinti tuntui kaikkein luontevimmalta. Lisäksi siinä oli se etu, että saattoi tehdä muistiinpanoja suoraan sormella piirtäen. Kehoittaisin e-lukijan ostoa harkitsevaa kokeilemaan myös tuollaista versiota, etenkin kun hintaerokaan ei ollut kauhean suuri.

  VastaaPoista
 8. Tässäkin laitteessa toimii myös sivujen kääntö koskettamalla ruutua ja tuo kuvassa näkyvä perusvalikko toimii myös ruutua näpyttelemällä. Sivun kääntö ei vain ole toteutettu mielestäni tässä kauhean kätevästi, sillä koskettelemalla sivut menivät välistä taaksepäin ja välistä eteenpäin. En tajunnut sitä logiikkaaa.

  VastaaPoista
 9. Lukulaite on nyt toista viikkoa lainassa, sillä tarvitsin sitä tenttejä varten. Tekisi mieli hankkia jo oma. :)

  VastaaPoista
 10. Lukemistutkimuksesta muistuttelen minäkin. Olisi aivan mahtavaa, jos saisimme mukaan yhden fokusryhmän, joka sekä ahmii painettuja kirjoja että pörrää netissä blogitekstien parissa. Neljä osallistujaa riittäisi vallan mainiosti.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!