26.4.2011

Kuukauden juttu Avaimessa ja kirjoittamisesta..


Tein jonkin aikaa sitten pienen kuvareportaasin Claudie Gallaysta ja lupasin, että myöhemmin on luvassa sanoja. Sanani löytyvät Avain-kustantamon sivuilta ja tässä on sinne linkki, jos lukijoitani kiinnostaa vilkaista. En ole toimittaja, enkä ole julkaissut ikinä missään muualla tekstejäni kuin täällä blogissa, joten ilahduin siitä, että sain mahdollisuuden kirjoittaa Avaimeen kuukauden jutun.

Tein myös eilen yhden kritiikin ainejärjestömme lehteen ja sain päätoimittajalta todella mukavan vastauksen jutusta. Helpotti suuresti, sillä olin pääsiäiskuumeen takia ihan vähän aikataulusta myöhässä ja en ehtinyt hioa sitä kunnolla.

Kirjoittamiseen latautuu ihan hirvittävän paljon tunteita, varsinkin jos siihen käyttää paljon aikaa. Välillä tuntuukin nurinkuriselta arvioida kirjoja blogissa, koska jokaisen niiden takana on lukematon määrä tunteja takana ja se on varmasti kirjailijalle kuin lapsi. Lohduttaudun sillä, etten koskaan täysin teilaa mitään/ketään, sillä enhän huutele äideillekään kaduilla, että onpas lapsesi ruma. Enkä kyllä ikinä ajattelekaan, että jokin teos olisi susiruma tai vauva huonosti tehty. ;) Parhaimmillaan lukiessa vain tuntee sen, kuinka taidokas kirja ja sen teksti on. Teksti koskettaa jotain omassa sisimmässä ja tämän takia haluan kirjoittaa blogiini kirjoista. Samalla sitä tulee kuitenkin kirjoittaneeksi aina jotain itsestään.

Ihailen ihmisiä, jotka uskaltavat tarjota juttujaan lehdille tai jotka kirjoittavat ammatikseen, pistävät itsensä likoon ja näyttävät omat "lapsensa". Olen hirmuisen epävarma kirjoittaja ja aloitin blogini nimenomaan siksi, että pakottaisin itseni mukavuusalueen ulkopuolelle. Blogi on oivallinen alusta harjoitella, mutta samalla koko ajan julkaista, saada kommentteja ja keskustella. Siksi uskon, että niin monet ihmiset haluavat pitää blogia, on aihealue sitten ihan mikä tahansa. Monelle blogi jää myös parin kirjoituksen jälkeen unholaan tai sitten siitä tulee kutsumus, intohimo tai jopa "mania". Silti jokin syy saa monet ihmiset aloittamaan blogikirjoittamisen, vaikkei sitten innostuisikaan enempää kirjoittamaan. Minulle on mm. eräs ystävä sanonut, että haluaisi kirjoittaa blogia, muttei keksi sopivaa aihetta. Ymmärrän hyvin tuon tunteen ja siksi pidänkin kirjablogia.

On ihana tunne huomata, että vaikka en koskaan jaksanut kunnolla kirjoittaa päiväkirjoja, olen onnistunut pitämään blogia. Kirjoittamisesta tulee rakas harrastus, koska se liittyy toiseen rakkaaseen toimintaan, lukemiseen.

13 kommenttia :

 1. Mukavaa ja osuvaa kuvausta kirjoittamisesta! Teksti ja lapsi -vertaus on yllättävän osuva.

  VastaaPoista
 2. Mukava oli juttusikin! Ei huomaa yhtään että olisit 'epämukavalla' alueella kirjoittaessasi :D

  VastaaPoista
 3. Käyn kohta lukemassa juttusi, onnittelut julkaisualueen laajentamisesta blogin ulkopuolelle :).

  Kannattaa vaan rohkeasti tarjota kirja-arvioita lehteen, jopa Hesarilla on ajoittain pula kirja-arvioista - näin ainakin muutama vuosi sitten Hannu Marttila sanoi. Sitten toisaalta Kirkko&kaupunki oli taannoin sanonut, että oma toimitus tekee kulttuurijutut ja arviot, että tosiaan riippuu ihan taloustilanteestakin... Mutta kirjoitat hyviä juttuja, että siitä ei ole lehtien avustaminen kiinni!

  Tavallaan jännä, että ammattitoimittajatkin (free-lancerit) kirjoittavat nettiin (blogeihinsa) sisältöä ilmaiseksi! Mitenköhän muuten on, saako oman kirjoituksensa julkaista blogissaan jos on sen jo myynyt jollekin lehdelle? Sopimuksesta varmaan riippuu...

  VastaaPoista
 4. Kauniisti kirjoitettu juttusi Gallaysta, ehdottomasti lisää juttuja eri julkaisuihin!

  VastaaPoista
 5. Pidin kovasti tuosta linkittämästäsi jutusta liittyen Gallayyn! Varsinkin nyt kun Tyrskyt on minulla "luvun alla", tuntuu kiehtovalta saada kuulla enemmän kirjailijastakin, joten kiitos!

  Aika kivoja pieniä yksityiskohtia mm. tuo, miten hän kirjoittaa havaintoja ylös muistikirjoihin ja saattaa käyttää niitä tulevissa kirjoissakin jne. Mielenkiintoiselta persoonalta kuulostaa kaikin puolin!

  VastaaPoista
 6. Hienon jutun olit kirjoittanut! Kirjoitat myös blogia ja kommentoit hyvin ja kauniisti. Myös selkeydestä pidän teksteissä, joten kyllä saat antaa itsellesi halauksen hyvästä ja hienosta kirjoittamisestasi :)

  VastaaPoista
 7. Pidin Avaimen sivuilla julkaistussa tekstissäsi erityisesti tunnelmasta, onnea!

  VastaaPoista
 8. Mukava lukea "tunnustuskirjoitustasi" ja Avaimen kuukauden juttu oli ihana. Olit tavoittanut hienosti illan tunnelman, mutta tunnelmallisuudesta huolimatta jutussa oli myös paljon tietoa. Hyvä Hanna!

  VastaaPoista
 9. Pidin tavattomasti tästä tekstistäsi. Helliä ja hyviä ajatuksia kirjoja ja kirjoittamista kohtaan. Tunnistin myös itseni siitä, että en oman tekstin tarjoaminen julkaistavaksi törmää isoon kynnykseen, itse aikaansaatuun sellaiseen.

  Avaimen kuukauden jutusta pidin minäkin. Se on ihana!

  VastaaPoista
 10. Voi että, kuinka mukavia kommentteja tänne oli tullut!! Kiitos paljon. :)

  Olen tyytyväinen, että julkaisin linkin täällä, kun näin kivoja ja kannustavia viestejä tuli.

  VastaaPoista
 11. Mä en ymmärrä miksi sitä ei saisi sanoa, jos ei pidä kirjasta. Siis jos asiallisesti perustelee näkökulmansa eikä kirjoita tyylillä "paskin kirja ikinä, kirjailijan on pakko olla joku vammanen ku tekee tälläsiä". Monipuolinen kritiikki on kehittävää. Aloittelevalle kirjailijalle ne yksittäiset mielipiteet on varmaan tärkeämpiä, mutta ei mun mielestä silti kannata ajatella kirjailijan mahdollista loukkaantumista.

  Omaa juttuasi en nyt lähde kommentoimaan, kun en jaksa avata sitä. :D

  VastaaPoista
 12. Velma, tottakai saa sanoa. Puhuinkin siitä, että en teilaa koskaan rumasti kenenkään kirjaa. Olen silti sanonut perustellusti, mikäli en jostakin teoksesta ole pitänyt.

  Enkä mie kirjoita blogiani kirjailijoille, harva niistä edes blogistani on kuullutkaan. :D Puhuin enemmän siitä, miltä itsessänikin tuntuu kirjoittaminen ja kuinka paljon tunteita siihen latautuu ja sen parhaimmillaan huomaa myös lukiessa. Tulee vaikutetuksi.

  Toisessa blogissa jo tänään kirjoitin kriitikoista ja siitä, kuinka minua ihmetyttää se puolustautuminen. "Se on vain yhden ihmisen mielipide". Poistaisin tuosta tuon vain sanan. Usein se on ammatikseen kirjoittavan ja erittäin lukeneen ihmisen perusteltu ja pohdittu mielipide, eikä niinkään kenen tahansa kadun tallaajan kyselyn otos.

  Ehdottomasti saa sanoa, ettei pidä kirjasta, mutta enemmän minua kiinnostaa lukea kirjan luonnehdintaa ja analysointia kuin puhtaita tykkään/en tykkää -ajatuksia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!