21.3.2011

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja

"Kyllä minä niin mieleni pahoitin"


Olen kuunnellut Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajaa (Wsoy, 2010) iltaisin äänikirjana ja en ole kertaakaan pahoittanut mieltäni, aivan mahtavaa huumoria. Minun oli pakko ostaa se myös kirjana, sillä haluan kokea tarinan myös "omalla äänelläni" luettuna. Antti Litja oli mielensäpahoittajana niin hyvä, joten on mielenkiintoista nähdä, miten teos toimii tekstinä. Hän osaa jurputtaa niin taidokkaasti, pitää taukoja ja puhkii ja ähisee, että jo pelkän hänen äänen kuuleminen huvittaa. Kuunnelmana teos toimi hyvin, koska toisteisen rakenteen ja lyhyiden tarinanpätkien takia idea pysyy hyvin mielessä, eikä uudelleen kuuntelun pariin palatessa tarvitse kelata taaksepäin, jotta muistaisi juonen. Tasaisen rytmin ansiosta suosittelen tätä äänikirjana.

Mielensäpahoittaja on yksi viime vuoden suosituimpia teoksia ja tämän 80-vuotiaan miehen valituksia on myyty yli 30.000 kappaletta. (Metrolehti 4.3 nr.9.) Seuraavaksi Kyrö kirjoittaa romanikerjäläisestä ja citykanista, mutta julkaisee teoksen Siltalan kautta. Kyrön kuusi aiempaa teosta on ilmestynyt Wsoylla, mutta nyt kirjailija on loikannut Siltalalle, koska "uskoo kierrätykseen". Minusta on kiinnostavaa seurata näitä kustantamoiden liikkeitä ja kirjailijoiden loikkauksia. Erityisesti Siltala on kunnostautunut kirjailijoiden "turvapaikkana". Kyrö silti toteaa Hesarin haastattelussaan, että hän voi tehdä silti kirjoja vielä Wsoyllekin. En ole vielä ehtinyt lukea Kyrön uusinta teosta Urheilukirjaa, jonka hän julkaisi puolestaan Teoksen kautta. Myöhemmin syksyllä Kyröltä julkaistaan vielä joulupukkia käsittelevä lastenkirja, mutta vielä en tiedä, minkä kustantamon kautta.

Mielensäpahoittaja ei siirrä pahaa mieltään kuuntelijaan/lukijaan, vaan valitus jaksaa naurattaa tarina toisensa jälkeen. Vitsi ei kyllästytä, enkä halunnut millään ahmia koko kuunnelmaa kerralla. Muutama tarina joka yö. Nauroin katketakseni, eikä uni meinannut tulla silmään millään. Uskokaa tai älkää, hulvattoman hauska äänikirja! Monen jurnutuksen allekirjoitan. Ihmiset voisivat oikeasti käydä jonotuskoulun, rintaruokinta julkisella paikalla voi olla vaivaannuttavaa, nykyiset huonekalut näyttävät puulta, mutta ovat "paperia" (varsinkin kirjahyllyt!) jne..

Kyllä ei haittaa, vaikka en osaa täysin nyt välittää Mielensäpahoittajan hauskuutta. Kuunnelkaa itse!


Mielensäpahoittajaa ovat pyöritelleet blogeissaan ainakin: Susa, Inahdus, Jori, Booksy, Morre, Zephyr, Susa, Kirsi, Valkoinen kirahvi ja Katja

Kyrövinkki Siltalan tiedotteesta:

"Sunnuntaina 27. maaliskuuta saa Ylen Radio1:ssä ensiesityksensä Kyrön kirjoittama Kerjäläinen ja jänis-kuunnelma.Ammattimaiseen kerjäläisorganisaatioon ajautunut romanialainen kertoo mitä hänelle Suomessa tapahtui. Matkakumppaniksi tälle Vatanesculle osuu raajarikko jänis, jonka kanssa hän kerjuuorjuudesta karattuaan vaeltaa aina Lapin perukoille saakka. Matka on täynnä yllätyksiä.
Satiirisen kuunnelman on ohjannut ja tuottanut Juha-Pekka Hotinen. Äänisuunnittelu on Anders Wikstenin, ja dramatisointi Minna Leinon ja Esko Salervon.
Kuunnelma uusitaan maanantaina 28.3. kello 19.03 ja tiistaina 29.3. kello 11."


Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
Wsoy, 2010
4 cd-levyä

8 kommenttia :

 1. Tämä äänikirja on loistava. Ja Antti Litja mainio valinta äänilukijaksi. Monta naurettavaa hetkeä tuli vietettyä:D

  VastaaPoista
 2. Tykkäsin tästä myös kovasti! Luin jostain, että tämä on alun perin tehty kuunnelmasarjaksi Ylelle, eli yksi jurnutus per päivä -tyyliin, ja Litja on sen siis tehnyt radiolle. Tämä kirjoitustapa selittää hienoiset epäloogisuudet tarinassa, jotka mm. poikani huomasi. Papparainen kertoo ensin seuraavansa jääkiekkoa, mutta myöhemmin kiroaa kaiken joukkueurheilun jääkiekko mukaan lukien, kun vain pitkänmatkanhiihto on oikeaa urheilua. Nämä eivät mitenkään iloa haittaa! Urheilukirja odottelee jo tuossa kirjastopinossa pöydän kulmalla :)

  VastaaPoista
 3. Tämä muuten olisikin ihan huippu kuunnella kuunnelmana!! Vaikka kyllä kirjankin kanssa sai naureskella, mutta voin kuvitella mielessäni Litjan äänen näitä kertomassa :)

  VastaaPoista
 4. Muistakaa tosiaan kuunnella tuo seuraava Kyrön kuunnelmasarja, josta vinkkasin. On hauska päästä kuulemaan se ennen kirjan ilmestymistä.

  Susa, siksi hommasinkin kirjan itselleni, että pääsen kokeilemaan molempia vaihtoehtoja. :)

  Kirsi Hietanen, ehkä papparainen unohti välillä että mille jurnuttaa, kunhan vain kaikki on vähän huonosti.

  VastaaPoista
 5. Tämän kirjan haluaisin kyllä kuunnella! Jo kirjan lukeminen sai aikaan vuolaita tyrskähdyksiä ja voin kuvitella, että kuunneltuna vain paranee. Mietin, toimisikö tämä monologina...

  Tulen joka ikinen kerta hyvälle tuulelle, kun joku on lukenut tai kuunnellut tämän kirjan! Ehkä se nauru yhdistää :D

  VastaaPoista
 6. Lisäsin Valkoinen kirahvi sinunkin arviosi tuohon listaan. En sitä alunperin pikaisella googletuksella löytänyt, pahoitteluni.

  Aika muhkea onkin tuon kirjan arviolista, monet bloggaajat sen ovat lukeneet.

  VastaaPoista
 7. Olet saanut tehdä hommia ihan vain kootessasi tuon arvioitsijalistan :-) Äänikirjaversion täytyy olla aivan mahtitapaus kun Litja on lukijana, hyvä lukija tekee tosi paljon.

  VastaaPoista
 8. Minä taidan olla siitä harvainen bloggaaja, etten ole vielä tätä lukenut. Mutta aion kyllä korvata Mielensäpahoittajan puuttumisen elämästäni. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!