6.3.2011

Jean Giono: Mies joka istutti puita

"Kun ajattelen, että yksi ainoa ihminen on, pelkästään omien fyysisten ja henkisten voimiensa varassa, kyennyt luomaan tuosta autiosta seudusta oikean Kaanan maan, niin uskon että ihmisen osa kaikesta huolimatta on ihailemisen arvioinen."

Haluan jakaa kanssanne pienen kirjalöytöni. Tartuin kirjastossa ranskalaisen kirjailijan Jean Gionon teokseen Mies joka istutti puita (Basam Books, 2008) koska se näytti pienestä koostaan huolimatta, tai ehkä juuri siksi, todella kiinnostavalta. Olen moittinut itseäni siitä, etten enää tartu vain hetken mielijohteesta teoksiin vain lukemistani ohjaavat vahvat odotukset ja lukuisat kirjavinkit. Tämän kirjan nappasin vain itselleni välipalaluettavaksi, mutta siitä paisuikin isompi kokemus ja haluan sen jakaa blogissani. Gionon teos vaikuttaa ekologiselta esseeltä tai sitten se muistuttaa pientä novellia, niin lyhyt tarina se on.

Juoni tiivistettynä:
|| Mies joka istutti puita kertoo nimensä mukaisesti epäitsekkäästä paimenesta Elzéard Bouffierista, jonka elämäntehtävä on istuttaa puita, tuhansia puita. Kertoja pysyy nimettömänä läpi tarinan (vaikka on esitetty väitteitä, että kertoja olisi Giono itse, sen tueksi ei ole annettu mitään todisteita) ja hän ystävystyy vuonna 1910 tämän puita istuttavan paimenen kanssa. Kertoja saapuu autioituneelle paikkakunnalle ja ihmettelee paimenen erakoitumista ja elämäntehtävää. Hän palaa ensimmäisen maailmansodan jälkeen takaisin paimenen luo ja on ihmeissään siitä, kuinka alue on muuttunut. Paimen ei ole edes tietoinen sodasta ja paikka näyttää paratiisimaiselta sodan runtelemaan Eurooppaan nähden. Kertoja saa mielensä kasaan täällä luonnon keskellä, paimenen vieraana. Paimen on jopa luopunut puiden tähden lampaistaan ja siirtynyt mehiläisten kasvattajaksi, jotta nuori taimikko ei kärsisi lampaiden ruokailusta. Neljän vuosikymmenen ajan Bouffier istuttaa puita ja muuttaa alueen maanpäälliseksi Eedeniksi. Toisen maailmansodan jälkeen laakso nimetään luonnonsuojelualueeksi, sillä puiden kasvaminen ja ympäristön elpyminen uskotaan olevan luonnollinen ihme. Alue muuttuu luonnon hyvinvoinnin takia asumiskelpoiseksi ja kymmenet tuhannet ihmiset muuttavat sinne asumaan. ||

Minua puhutteli tarinan ekologinen sanoma ja kuinka yhden ihmisen hyvä teko voi oikeasti kantaa suurta hedelmää ja tehdä ihmeitä. Teos on kirjoitettu 50-luvulla ja sen innoittamana on syntynyt useita metsänistutusliikkeitä. Ihmisiä on aina kiinnostanut tarinan fiktion ja faktan suhde ja myönnän, että itsekin toivoisin Bouffierin olleen oikea historiallinen hahmo. Pyyteetön erakkomies, joka vietti päivät pitkät istuttaen puita täysin omistautuneena luonnon kauneuden vaalimiselle. Ihminen, jota edes kaksi maailmansotaa ei hetkauttanut.

Basam Booksin versiossa on myös suomentajan lisäämät jälkisanat ja taustoja kirjailijasta.
Youtubesta löytyy tarinasta tehty animaatio, joka voitti ilmestymisvuonaan 1987 Oscarin parhaana lyhyt animaatioelokuvana.
Tarina pdf-muotoisena englanniksi

Jean Giono: Mies joka istutti puita
Basam Books, 2008
Sivuja: 62
Suomentanut: Tuukka Kangasluoma

18 kommenttia :

 1. Oo, kuulostaa hienolta! Aivan minun kirjaltani :)

  VastaaPoista
 2. Tämä oli todella herttainen kirja ja sen lukee nopeasti vaikka tuosta pdf-linkistä. :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa tosiaan suloiselta, pitää käydä noukkimassa tuo pdf :-)

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa todellakin kirjalöydöltä! Jo kirjan nimi on sellainen, että piti heti katsoa, millaisesta kirjasta on kyse. Kiitos pdf-linkistä, pitää tutustua kirjaan ihan ajan kanssa.

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia kommenteista. Toivoinkin, että tämän pikkukirjan moni löytäisi. Pidin tuosta Basam Booksin versiosta, koska siinä oli tosiaan suomentajan sanoja ja tietoja kirjailijasta ja tuosta teoksesta heränneestä ekologisesta aatteesta.

  VastaaPoista
 6. Olen lukenut tämän (muistaakseni poimin vinkin Hesarin lukupiiristä) ja pidin myös! Pieni helmi josta tulee hyvä mieli!

  VastaaPoista
 7. Meinasin kyseisen kirjan joskus ostaa, mutta jostain syystä se jäikin kaupan hyllylle. Täytyy lukea. =)

  VastaaPoista
 8. Mukavaa Satu, että olet lukenut tämän! Minusta niin herttainen, katselin noita animaatioitakin kirjan innoittamana.

  Meri, suosittelen. :)

  VastaaPoista
 9. Kuulostipa hurmaavalta. Tuli mieleeni sanonta muistaakseni Martin Lutherilta: Vaikka tietäisin maailman tuhoutuvan huomenna, istuttaisin tänään omenapuun.

  Tuli hyvä mieli ihan jo tämän arviosi lukemisesta.

  VastaaPoista
 10. Linnea, Mie en ollut koskaan aiemmin kuullut tuota sanontaa. Onpa elämänmyönteinen. :)

  VastaaPoista
 11. Ennen kirja-alalle suuntautumista osasin valita summamutikassa kirjaston hyllyltä mielenkiintoisia kirjoja luettavaksi. Nyt tuntuu, että tietää ns. liikaa ja luettavien kirjojen listat ovat liian pitkiä, että tajuaisin heittäytyisin spontaaniksi kovinkaan usein. Buu!

  VastaaPoista
 12. 'Jean Giono on ihana - en ole tainnut lukea juuri tätä mutta pari muuta ja jäin ikuiseksi faniksi.

  VastaaPoista
 13. Sonja, mie olen harvoin tosi spontaani nykyisin ja siksipä ilahduinkin, kun uskalsin napata. Tämä oli niin ohut, että tiesin, että tulen sen lukemaan.

  Eriqou, Mie ihastuin kirjailijan tyyliin ja haluan ehdottomasti lukea lisää. Osaisitko vinkata jotain sopivaa?

  VastaaPoista
 14. Olen nyt lukenut tämän, lainasin kirjastosta kun mieluummin luen "oikeita" kirjoja... jo kansi oli ihanan kaunis, ja kirja todella hieno tarina siitä kuinka yksi ihminen todella voi muuttaa maailmaa, konkreettisesti ja parempaan suuntaan! Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 15. Elma Ilona, voi kuinka ihana että luit tämän!! Ilahduin todella paljon.

  VastaaPoista
 16. Oli ihan pakko lukea kun kuulosti niin inspiroivalta - ja sitä myös oli! Bloggaan kirjasta kun ehdin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!