22.3.2011

Cecilia Samartinia tapaamassa


Olin tänään kahden ystäväni kanssa Suuri Kuu-kirjakaupassa kuuntelemassa Cecilia Samartinia. Pääsin myös kirjailijan juttusille ja kiitin Nora & Alicia -teoksesta, josta aiemmin olen blogannut. Hän sanoi, että oli nähnyt esittelynsä aikana iloiset kasvoni yleisön joukosta hymyilemässä kannustavasti. Hän jutteli muillekin omistuskirjoitusta hakemaan tulleille faneilleen todella lämpimästi ja huomioiden, minulle jäi erittäin lämmin olo kirjailijan tavattuani. Teos on ollut myös muiden suomalaisten lukijoiden suosiossa, sillä se oli helmikuun myydyimpiä käännöskirjoja. Paikalla oli kuitenkin vain runsas kourallinen kuuntelijoita, lukijoita ja toimittajia, mutta tunnelma oli mukavan "olohuonemainen". Samartinin teosten suomentaja Tiina Sjelvgren oli erittäin hyvä haastattelija. Minusta oli todella ihana tavata nyt Samartin, sillä hän ei ollut mukana Bazarin kevät-tilaisuudessa, josta kirjoitin aiemmin keväällä.

Cecilia Samartin kirjoittaa joka päivä. Hän naurahtikin, että ahkerimmillaan ja työhönsä keskittyneenä ei ehdi edes vaihtaa koko päivän aikana vaatteita, vaan kirjoittaa pyjamassa. Hänestä välittyi kovin välitön ja lempeä mielikuva ulospäin. Pienet asiat, mitä hän kertoi arjestaan ja työskentelystään, saivat minut heti pitämään hänestä. Kun hän kertoi esikoisena Nora & Alician luomistyöstä, hänen silmänsä kostuivat liikutuksesta. Kirjan tekeminen ei ollut helppoa ja yhä edelleen siitä puhuminenkin koskettaa kirjailijaa itseäänkin. Siinä varmaankin on se syy, miksi kirja koskettaa myös lukijaa. Kirjailija kertoi, että teoksen jokainen tapahtuma on totta, vaikka siinä onkin mukana maagista realismia. Hän on kuullut tarinoita vanhemmiltaan ja muilta sukulaisilta ja tuttavilta ja niiden perusteella hän on koonnut tämän fiktiivisen tarinan. Hän on itse muuttanut pois Kuubasta 9kk ikäisenä, eikä hänellä siten ole mitään muistikuvaa maasta. Hän ei myöskään amerikkalaisena pääse kovinkaan helposti käymään ja hän on aina hivenen surumielinen kuullessaan muiden matkakertomuksia. Hän tietää ja tuntee tarkkaan juurensa, mutta itse maa on hänelle vieras.

Kirjailija pohti suomentajansa kanssa syitä sille, miksi hänen teoksensa ovat niin suosittuja Skandinaviassa. Norjassa hänen kolme ensimmäistä teostaan ovat kymmenen myydyimmän kirjan listalla. Hän olettaa sen johtuvan siitä, että pohjoismaissa arvostetaan värikästä luontokuvausta, eksotiikkaa ja ollaan enemmän auki vieraille kulttuureille. Hän on joka tapauksessa kovin otettu saamastaan huomiosta ja suosiosta.

Seuraavan teoksen suomenkielistä nimeä ei ole vielä tiedossa, mutta englanniksi teoksen nimi on Vigil. Odotan kuin hullu puuroa sen ilmestymistä, vaikka minulla on vielä lukematta Señor Peregrino.

Tilaisuuden jälkeen jäin kirjakaupan lukupiiriin keskustelemaan Noran ja Alician tarinasta. Meitä oli vain kolme osallistujaa, mutta seuraavan kerran lukupiiri järjestetään tiistaina 19.4 Suuri Kuu-kirjakaupan tiloissa, Lönnrotinkadulla. Tulkaa innokkaat mukaan! Minulle tilaisuus tuli täytenä yllätyksenä, mutta olen tyytyväinen että jäin juttelemaan. Aina on mukava keskustella uusien ihmisten kanssa kirjoista.

Jos haluat tavata Cecilia Samartinin, niin hän on huomenna Tampereella ja torstaina uudelleen Helsingissä.

Tampere ke 23.3.
Suuri Kuu (Verkatehtaankatu 9) klo 15
Suomalainen Kirjakauppa (Hämeentie18) klo 16.30

Helsinki to 24.3.
Suomalainen Kirjakauppa (Kamppi) klo 16
Akateeminen Kirjakauppa, Kohtaamispaikka klo 17

13 kommenttia :

 1. Kiva, että kirjoitit tästä! Luinkin Samartinin vierailevan Suomessa, mutta en jaksanut lähteä keskustaan saakka (täältä liki 30km päässä sijaitsevasta periferiasta ;-)). Olen itse lukenut häneltä vain Noran & Alician, josta pidin kovasti.

  VastaaPoista
 2. Minä sain kutsun häntä tapaamana jo toistamiseen, mutta 250 kilometria on matkaa, joten ei tule mitään. Minulta menee Helsingissä käyntiin aina kaksi päivää...

  Tampere olisi tullut kysymykseen, mutta nyt on meillä Kanadan vieras.

  Olen lukenut molemmat Cecilian kirjat ja itse pidän enemmän Señor Peregrinosta.

  Hän oli sitten ihan yhtä avoin ja helposti lähestyttävä kuin olen kuvitellutkin facen ja muun perusteella. Hän on vannonut, että me vielä tapaamme ja minä olen sen hänelle luvannut.

  "Tomorrow in another day."

  VastaaPoista
 3. Joo, halusin heti kirjoittaa tästä kirjailijakohtaamisesta blogiini. Minusta oli niin mukava tavata hänet ja jutella jonkin aikaa. Sain myös omistuskirjoituksen, mutta sen kuvaan vasta Señor Peregrino-arvion kohdalla.

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta tilaisuudesta! Tampereelle voisin muuten lähteä kuuntelemaan, mutta illaksi on jo sovittu muuta. Onneksi jaoit tämän kokemuksen täällä :)

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa ihanalta ihmiseltä! Jotenkin olen sivuuttant nuo Samartinin kirjat (olen kansikuvien perusteella luullut niitä "hömpäksi" :)), mutta nyt kiinnostuin...

  VastaaPoista
 6. Samartin oli kyllä todella ihana! Kiitos että pyysit minua mukaan!

  VastaaPoista
 7. Näitä sinun postauksia kirjailijoiden tapaamisesta ym. kustantamoiden tilaisuuksista on hirmu kiva lukea, kiitos näistä! :)

  Harmittaa, että olen huomenna iltavuorossa. Muutoin olisin mennyt kuuntelemaan Ceciliaa! Vaikka en edes ole lukenut yhtään kirjaa häneltä vielä, lukulistassa on tosin.

  VastaaPoista
 8. Mukavaa, että nämä pienet reportaasit kiinnostavat lukijoitani. Samartin on kyllä erittäin lämmin ihminen ja minut valtasi uudestaan Nora & Alicia- kuume. :)

  VastaaPoista
 9. Oli mukavaa lukea tästä kirjailijatapaamisesta. :)

  Itse pidin kovasti Señor Peregrinosta, ja odottelen että saan kirjastosta Nora & Alician ja pääsen sen kimppuun. Peregrinossa pidin erityisesti värikkäästä ja tunnelmallisesta Meksiko-kuvauksesta, ja tämän seuraavan kirjan kohdalla odotukset ovat kovat Kuuban suhteen! :)

  VastaaPoista
 10. hei hanna, harmi kun en eilen tiennyt kuka olet! oli meinaan minun työpaikallani tuo vierailu... ehkä törmätään vielä, jos tuut toistekin lukupiiriin :)

  VastaaPoista
 11. No, voi. Kylläpäs nyt harmittaa. Meni ihan ohitse tämä kaikessa hässäkässä. Tällaista tämä välillä on tämä Helsinki-elämä!!!

  VastaaPoista
 12. Tuo kirja täytyy lukea.Esittely oli mielenkiintoinen. Osallistun arvontaan.
  Rapu

  VastaaPoista
 13. Äiti, onko minun tunnukset tallentuneet kotikoneelle jouluna? Pois minun tunnuksista! :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!