18.3.2011

Avaimen kirjakevät 2011


Kävin eilen vierailemassa Ravintolalaiva Wäiskissä Avain-kustantamon kutsumana. Siellä oli kolmen, kotimaisen uutuuskirjan julkistamistilaisuus: Helene Mosterin esikoisteos Hylky, Petteri Paksuniemen novellikokoelma Jouten ja Harri István Mäen aikuisille suunnattu surrealistinen mysteerisatu Kraatterin lapset. Hyvin erityylisistä kirjoista oli kyse, mutta jokainen tuntuu kiinnostavalta kirjailijoiden esitellessä ajatuksia teosten takana ja työprosessiaan. Ihailen aina näissä kustantamoiden tilaisuuksissa kirjailijoiden esiintymistä. Välillä pitää ehtiä esittää olennainen muutamassa minuutissa ja välillä taas pitää puhua pidempiäkin aikoja. Voin vain kuvitella, kuinka tunteellinen hetki on puhua teoksesta, johon on käyttänyt tuhansia tunteja aikaa elämästään ja siinä samalla pitäisi vakuuttaa suuri yleisö teoksen kiinnostavuudesta. Minut ainakin saivat vakuuttuneeksi.


Helen Moster on kirjoittanut Hylyn sanomasta jutun haastattelutyyliin, mutta tiivistän samassa hengessä tähän pienen esittelyn teoksesta eilisen perusteella. Miksi kirja kiehtoo lukijaa ennen kuin sivuakaan on avattu?
- Koska Moster on toimittaja ammatiltaan ja on tehnyt valtavan suuren taustoitustyön ja on kypsytellyt esikoiskirjaansa vuosikausia
- Koska kirjailija ei ollut etukäteen kiinnostunut sukelluksesta, eikä hän voisi kuvitella itse sukeltavansa, mutta silti hän kirjoitti kirjan hylkysukelluksesta.
- Koska teoksen rakenne on haastava ja siinä on useita henkilöhahmoja, aikatasoja ja tarinaan on yhdistetty niin monia erilaisia aineksia: mm.Venäjän hovi, posliinimaalaus, sukellus ja taidemaailma
- Koska olen lukenut Mosterin kääntämiä teoksia
- Koska olen hulluna hyvin kypsyteltyihin esikoisiin ja haluan tietää enemmän!

Petteri Paksuniemen novellikokoelma Jouten kertoo nimensä mukaisesti joutilaista ihmisistä, jotka eivät ole tyhjäntoimittajia. "Asialliset hommat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin ellun kanat" Joutilaisuudesta tehdään hyve aikana jolloin tehokkuus ja hektisyys näkyvät kaikkialla. Paksuniemi oli hyvin hauska puhuja ja hän halusi tähdentää etteivät novellit ole silti mitään tendenssikirjallisuutta, vaikka sanoma on selkeä - Ei jatkuvalle kasvulle, Ei kiihtyvälle kehitykselle. Elämässä pärjää vähemmällä stressaamiselle ja joka paikkaan hytkymisellä, jouten on hyvä olla.


Harri István Mäen teos Kraatterin lapset on nimenomaan tarkoitettu aikuisten fantasiakirjaksi. Kirjailija kuvaa työtään, että hän ei itsekään tiennyt että mihin se lähtee viemään ja teos oli mysteeri hänelle itselleenkin. Kirjan keskiössä ovat silti lapset, jotka tanssin pyörteissä unohtuvat tanssin maailmaan kadottaen itsensä. Kustantaja Anna-Riikka Carlson mainitsi, että samalla kun kirjailija tällä teoksella valtaa uuden alueen aikuiskirjallisuuden puolella, Kraatterin lapset tuo myös monelle tapaa suomalaisen kirjallisuuden kentälle uudenlaista maagista kerrontaa.

Kiinnostavia kirjoja ja koko tilaisuus oli mukavan rento. Ruoka oli laivaympäristöön sopivan merellinen.
Minulla oli myös oikein mukava jutella muiden blogistien kanssa kirjoista ja bloggaamisesta. Menossa mukana olivat Salla, Jenni, Marjis, Jori, Rooibos, Sara ja Arja. Kiitos seurasta kaikille!
Työnsä puolesta myös Ina ja kirjailijakollegoitaan tsemppaamassa Seija Vilén.
En halunnut kuvata blogiini ihmisiä, joten tunnelma välittyköön näistä hetkittäisistä napsautuksista. Vaikka puhuin nyt Avaimen kirjakeväästä, niin syksyn uutuuksiin pääsee kurkkaamaan tästä.

9 kommenttia :

 1. Mua niin harmittaa kun en pääse milloinkaan näihin tapaamiseen. Kutsuja saan, mutta olisipa jännittävää ja hienoa niitä joskus hyödyntääkin ja tavata muita bloggareita :) Mut kyl mää vielä joskus täältä Pirkanmaalta lähden tulemaan!

  VastaaPoista
 2. Luotin sinuun - että tiiviste tapahtumasta tulee pian, kuten tulikin. Kiitos siitä ja seurasta, myös kaikille muille osallistujille ja järjestäjille! Työkiireiden pyörityksessä se Jouten-kirja tuntuu erityisen kiinnostavalta juuri nyt...mutta kyllä Hylky pitää lukea ensin.

  VastaaPoista
 3. Onpa mukavaa, että olitte lukeneet tämän pienen raporttini.

  Naakku, Olisi kyllä tosi mukava tavata. Eilen oli todella hauska jutella muiden kirjanystävien kanssa.

  Arja, Minusta oli mukava, että näin erilaiset kirjat herättivät kaikki mielenkiintoni. Haluaisin myös päästä lukemaan Hylyn pian.

  VastaaPoista
 4. Hei Hanna ja oli niin mukavaa tavata sinua ja muita osallistujia! Kiitos tästä jutusta, kiitos kaikille seurasta ja tietysti Avain-kustantamolle suuret kiitokset lämminhenkisen tilaisuuden järjestämisestä!

  Hylky-kirjan luen loppuun ja Kraatterin lapsiinkin haluan tutustua. Minä löysin tänään kameran laukustani, vaikka luulin että en ottanut sitä mukaan. Mutta hyvä, kun sinä otit kuvia tilaisuudesta. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos Sara. Oli tosi kiva nähdä taas. Mulla oli vain unohtunut ladata puhelimen akku ennen tilaisuutta, joten ei ollut montaa kuvaa, mistä valita. :)

  VastaaPoista
 6. Oli tosiaan oikein mukava ilta! Minä ehdinkin jo kirjoittaa Kraatterin lapsista blogiini. Se on hieno, hieno, hieno kirja.

  VastaaPoista
 7. Hannan muistiinpanot pysyivät näköjään tallessa kotiin saakka. Hyvä niin, ehdin jo pikkuisen huolestua etenkin sen pääsylippuepisodin jälkeen :)

  VastaaPoista
 8. :D
  Jori, kadotin hetkeksi narikkalipun ja etsiessäni sitä kuumeisesti käsilaukustani löysin sen kirotun pääsylipun. Muistiinpanot pysyivät onneksi kotiin saakka tallessa. Oli mukava nähdä taas Jori!

  VastaaPoista
 9. Seija, Kraatterin lapsissa on näköjään hienoja tanssikuvia. Odotan kyllä kirjan lukemista!!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!