25.1.2011

"Kaikki muuttuu paremmaksi"Kaikki muuttuu paremmaksi -video ensiesitettiin TedX Helsinki -tapahtumassa Helsingissä 4.11.2010. Viikon sisällä kahdeksanminuuttinen video näytettiin kaikilla suomalaisilla televisiokanavilla ja sen oli katsonut YouTubessa yli 50 000 ihmistä. Televisiossa sen näki yli puoli miljoonaa suomalaista. Video on näytetty aamunavauksena useissa kouluissa. Tämä kirja koottiin videon saaman palautteen vauhdittamana.
(Kustantamon sivuilta)


Paasilinna-kustantamon Kaikki muuttuu paremmaksi teos pitää sisällään helpottavan sanoman.

Nuoruus ei ole helppoa, varsinkin jos kuvittelee olevansa erilainen kuin muut lähiympäristössä olevat ihmiset. Kirja on pääasiallisesti kirjoitettu seksuaalivähemmistöihin kuuluville nuorille, jotka kamppailevat oman identiteettinsä, ahdistuneisuuden ja pelkojensa kanssa. Teoksen sanoma tavoittaa myös muutkin ihmiset, jotka ovat nuoruudessaan joutuneet kamppailemaan erinäisten ongelmien äärellä. Kirjassa lähes 60 aikuista kertoo siitä, kuinka ajan myötä elämä näyttää parhaat puolet ja kuinka se nuorena kokema erilaisuus kääntyy rikkaudeksi ja epätoivo voimavaraksi. Eri ammattialojen ihmiset ovat kirjoittaneet elämäntarinansa, osa nimikirjaimilla ja osan nimi on julkisuudesta tuttu. Jokaisen tarina on sivun kahden pituinen, mutta niissä toistuu sama teema: "Kaikki muuttuu paremmaksi ja se aika kannattaa kokea, joten älkää nuoret luovuttako."

Monet kirjoittajista olivat pelänneet tulla ulos kaapista läheisilleen ja eritoten vanhemmilleen, mutta suurin osa oli kokenut positiivisen yllätyksen siitä, kuinka vanhempien ja läheisten rakkaus ei ole seksuaalisesta suuntautumisesta kiinni. Eikä sen pitäisikään olla. "Tässä maailmassa ei ole ikinä liikaa rakkautta. Jaa se ihan kenelle vain haluat, ja saat myös takaisin."

Kirja oli minulle retriittihetki menneeseen, ja väistämättä aloin miettimään omaa nuoruuttani ja kuinka tämä aika on harvoille ruusuilla tanssimista, vaikka ei olisikaan homoseksuaali. Kirja puhuttelee siis myös aikuista lukijaa, kun näin ajan tuoman armollisuuden turvin voi tarkastella omaa nuoruuttaan ja samalla miettiä sitä, millainen ihminen sitä on nyt. Siksi uskon, että kirjan sanomaan ja kirjoittajiin voi samaistua muutkin kuin homoseksuaalit nuoret. Ihmisten elämäntarinoissa on voimaa. Monet meistä ihmisistä eivät halua kategorisoida itseään mihinkään karsinaan ja kirjoittajissa ihailinkin sitä, että he niin silmin nähden halusivat koskettaa ja lohduttaa näitä nuoria lukijoita, jotka yrittävät asettautua johonkin uomaan/muottiin ja sopia siihen, ettei tulisi kiusatuksi. Ei mikään paha tavoite kirjalla, joka valaa uskoa ja koskettaa lukijaa.

Kaikki muuttuu paremmaksi
Paasilinna, 2010
Sivuja: 144

3 kommenttia :

 1. Ajattelen samoin kuin sinä - sanoma on paljon laajempi kuin pelkästään gay-nuoret.

  Ostin kirjan jo heti kun se ilmestyi joulun alla ja kirjoittelin muutaman sanan Kops-blogiini:

  http://kopsista.blogspot.com/2010/12/kaikki-muuttuu-paremmaksi.html

  VastaaPoista
 2. Munkin mielestä teiniys kokonaisuudessaan kaikille on kauhea taakka ja tuskien taival. Homouden lisäksi ihmisissä ja ihmisillä on paljon muitakin ominaisuuksia jotka tekee elämästä hirveää. Tosin sen kaiken kauhean lisäksi olla vielä homo... Huh.

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti mahdollisimman moni nuori, ja aikuinenkin, löytää kirjan. Voisi itsekin lukea. Tällaiset oikeasti hyvinkirjoitetut ovat tärkeitä. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!