3.12.2010

Pernilla Stalfelt: Kakkakirja & Karvakirja

"Jos piereskelee veden alla, syntyy kuplia"


Pernilla Stalfeltin Kakkakirja ja Karvakirja (Minerva) on suunnattu pääsääntöisesti päiväkoti-ikäisille lapsille, mutta tunnuin olevan myös kohderyhmää, sillä nämä olivat mielestäni ihastuttavan rohkeita ja hyväntuulisia kirjoja.

Kakkakirja kertoo hauskasti pääasiat kakasta, mutta groteskin puolelle ei päädytä. Kuvien avulla näytetään, miten monella tapaa kakka on luonnollinen asia ja liittyy ihmisen elämään, silti unohtamatta huumoria. Kuvissa näytetään esimerkiksi, miten kukat syövät kakkaa. Sitten se toki kumotaan ja kerrotaan, että "kukat eivät oikeasti syö suulla, vaan juurilla. Juuret ovat maan alla. Sateen mukana kakka ja vesi päätyvät maan alle." . Kirjassa puhutaan myös pieruista käyttämättä mitään kiertoilmaisuja. "Leikkipieruja voi päästellä suulla", "Mutta oikeat pierut tulevat pyllystä. Piereskely on hauskaa, mutta joskus se haisee inhottavalta."

Karvakirjassa tarkastelun ja tietokatsauksen kohteena ovat nimensä mukaisesti erilaiset karvat. Aluksi esitellään ihmisten erilaisia karvapeitteitä ja mistä kaikkialta meidän kehoistamme löytyy karvoja ja kuinka karvoitus poikkeaa eläimistä. Kuvitettuna on sekä eläinten valkeat talviturkit kuin myös ihmisten ikääntymisestä johtuva karvojen värien muuttuminen. Lapsille näytetään myös, miksi joillakin ihmisillä ei ole ollenkaan karvoja ja mitä tapahtuu kun on hilsettä tai sähköiset hiukset.

Molemmat kirjat ovat ihanan havainnollistavia ja yllättäviä tarkastelunäkökulmia löytyy, joista uskon lasten nauttivan. Ainakin itseä nauratti. :) Kiehtovinta oli juuri se, että monet aiheista voivat olla sellaisia, joita ei tule käytyä lapselle läpi tai niitä välttelee luonnostaan. Kaikki olennainen tuntui olevan mukana ja sitähän sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Minun silmääni piirustusjälki miellytti. Erityistä plussaa takakannen runoista, mutta muuten kirjoja ei oltu kirjoitettu runomuotoon.

Minervan sivuilta kirjailijaesittely:
Pernilla Stalfelt on palkittu ruotsalainen lastenkirjailija, joka mielellään paneutuu sellaisiin lasta askarruttavin aiheisiin, joita aikuiset usein haluaisivat väistellä. Oivaltavasti ja huumorilla hän on lastenkirjoissaan käsitellyt mm. kuolemaa ja rakkautta. Hänen kirjojaan käytetään mm. päiväkodeissa ja muualla lastenhoidon ammattilaisten keskuudessa.

5 kommenttia :

 1. Putosinko edes otsikolle! :--D Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Nauran silmät kyyneliä vuotaen;-)

  Ehkä tekisit minun puolestani erään Minervan kirjan, johon minä en pysty..., sillä tehtyäni Juan Manuel de Pradan Pimpit, minua etsitään hakusanalla pimpit ja häpykarvat!

  Minerva on ihana kustantamo ja porukkakin mukavaa. Tykkään♥

  Älä katso vähään aikaan, millä haulla ssinua etsitään;)

  VastaaPoista
 3. :D Mahtavat vähän ihmetellä, kun pimppien tilalla onkin kirja-arvostelu.

  Minua voidaan etsiä sitten pieruilla.

  VastaaPoista
 4. Hih! Minä ostin "Kakkakirjan" kirjamessuilta lapsilleni, mutta en edes ajatellut, että tämän voisi arvostella blogissa. Hatunnosto sinulle! Hilpeä kirja, totta tosiaan. Ja meillä uppoaa täysin 3- ja 5-vuotiaisiin, jotka kuitenkin syystä tai toisesta haluavat lukea kirjaa vessassa :)

  VastaaPoista
 5. Luotan siihen, ettei kummityttöni eksy blogiini lukemaan joulusalaisuuksia. Toisaalta, hän ei osaa vielä lukea. Joka tapauksessa toivon todella, että hän ilahtuu näistä lahjoista. Kirjat ovat niin hauskoja. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!