7.10.2010

Taina Teerialho: Kesän tunnit. Gravelin laskuopin mukaan

Mitä tekijä ei käytä, ostaja ei halua ja käyttäjä ei näe?

Taina Teerialhon Kesän tunnit. Gravelin laskuopin mukaan (Wsoy, 2010) tarttui mukaani kirjaston uutuushyllystä mielenkiintoiselta tuntuneen aiheensa takia.

Ote takakannesta:
"Yhdeksän naista – ja vain naista – ilmoittautuu pikkupaikkakunnan kansanopiston arkunveistokurssille. Kurssia vetävän Handen valtaa epäily, kuinka selvitä kaiken maailman ”akkamaisuuksista”. Apunaan ujohkolla puuseppämestarilla on onneksi vanhempi kisälli Gravel, jolla on silmää kaikenlaiselle kauniille."
Kuinka mielenkiintoinen asetelma kirjalle, kasa erilaisia naisia tekemässä itselleen omannäköisiä ruumisarkkuja ja ajattelin että tarinassa olisi vielä jotain jännittäviä rakkauden- tai eroottisuudenlatauksia.

Valitettavasti jouduin pettymään odotuksiini. Ei sillä, että Kesän tunnit olisi ollut huono kirja, mutta ei missään nimessä niin herkullisen juonirikas ja mielenkiintoinen kuin hyvä ennakkoasetelma olisi antanut olettaa. Minua myös vieraannutti heti kirjan alussa (sisälehdillä) oleva facebook-ryhmän mainostus. Tiedän, että markkinoinnin uusia tuulia ovat tällaiset ilmiöt, jossa yritetään saada tuote mainostamaan itse itseään, kuten esimerkiksi Pauli Kohelosta tuli facebookissa "todellinen" hahmo, jonka menemisiä ja tekemisiä muka seurailtiin. Gravel ei kuitenkaan ollut missään nimessä verrattavissa Pauli Koheloon, vaikka sen tyyppistä elämänfilosofointia yritettiinkin saada aikaan.

Kirjassa ei oikeastaan tapahtunut juuri mitään ja vaikka näitä erilaisia naisia kuvattiinkin mielenkiintoisiksi ja heidän taustojaan valotettiin, tarina ei koskaan päässyt liikkeelle. Tai sitten odotin tarinalta liikoja. Mielenkiintoisin hahmo kirjassa ei kuitenkaan ollut kukaan arkkukurssille tulleista naisista tai "tuttu facebookista" Gravel, vaan kurssia pitävä Hande, jonka kotona odotti masentunut ja mustasukkainen vaimo. Hänen yrittäessään olla vaimolleen kaikin tavoin mieliksi, saatiin edes vähän jännitettä kirjaan.
Ehkä toisessa mielentilassa olisi maistunut paremmin, nyt jäi vähän tulipahan luettua- olo.


Taina Teerialho: Kesän tunnit. Gravelin laskuopin mukaan
Wsoy, 2010
Sivuja: 218

2 kommenttia :

  1. Minulla on ikävän samantapaisia kokemuksia ko. kirjailijan parista teoksesta. Sinänsä taitavaa kerrontaa, mutta oikein mitään ei tapahtu eikä kirja kosketa/jää mieleen.

    VastaaPoista
  2. Tavallaan helpottava kuulla. Monesti sitä soimaa itseään lukijana jos kyllästyy kirjan kanssa, tuntuu että jää joku syvempi tarkoitus näköjään tajuamatta.
    Tämä kirja oikeastaan harmitti minua paljon, aloin jopa toivomaan, että joku muu kirjoittaisi samasta aiheesta ihan toisenlaisen kirjan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!