14.10.2010

Bloggaamisesta..


Minusta on ihana tehdä kirja-arviointeja blogiini. Minusta on nautinnollista lukea muiden arvioita ja olla osa jonkinmoista kirjablogistien rinkiä, missä hyvät kirjavinkit kulkevat näppäimeltä toiselle ja arvioinnit tuntuvat uskottavilta, helposti lähestyttäviltä ja jopa hitusen henkilökohtaisilta.

Kirjablogien idea ei ole esittää omaa naamaansa, perhettään, päivän asua, eikä se ole niin vahvaa mielipidevaikuttamista, jolta pitäisi suojautua. Näin ainakin niissä blogeissa, mistä itse pidän ja mitä seuraan päivittäin.

Luen silti Parnassoa ja Hesarin kirja-arvosteluita, mutta vahvin vaikuttaja kirjavalintoihini, jotka eivät kuulu tutkintovaatimuksiini, ovat toisten kirjablogit.

Olen otettu, että sain kutsun osallistua Helsingin kirjallisuusmessujen blogistien tapaamiseen, missä saan tavata myös ihania Avaimen kirjailijoita. Saan myös tavata toisia kirja-ahmatteja ja lukutoukkia ja jutella kirjoista vapautuneesti. Kyllä, luen joka päivä vähintään yhden kirjan, eikä kukaan pidä sitä outona.

Kirjabloggaaminen myös on vapauttanut kirjoittamistani. En osaa läheskään niin hyvin suomen kieltä kuin se olisi suotavaa kirjallisuudenopiskelijalle, mutta koko ajan opiskelen itsekseni lisää ja uskon, että kirjoittamalla ja lukemalla oppii.  Siihen asti, kestäkää näitä virheitäni. ;)

Yliopistolle tehdyt kirjalliset esseet vaativat minulta enemmän kurinalaisuutta, siinä missä tänne saan kirjoittaa tajunnanvirtana, omaksi ilokseni, mutta jokaista lukijaa arvostaen ja vaalien. Niissä esseissä pyrin ottamaan tekstin tekstinä, häivyttämään kirjoittajaa taaemmas analyysistani. Riippuen toki lähestymistavoista, tekijyyttä ja lukijuuttakin tarkastellaan, mutta useimmiten se oman äänen kuuluminen esseissä ei tarkoita omien fiilisten kirjoittamista ylös ja kuinka lukukokemukseen saattoi vaikuttaa vaikka rakastuminen, sairastelu tai inhottavan värinen kansi.

Tänne blogiin saan puolestani kirjoittaa kirjan tunnelmista, kuten ne koen ja mitä kirja merkitsee minulle. Kuinka vapauttavaa. Molemmat ovat ihania tapoja lukea ja kirjoittaa kirjoista, mutta melko tuoreena kirjablogistina arvostan tätä mahdollisuutta vapaaseen, tunnelmoinnilla hekumoivaan ja vuorovaikutukselliseen kirja-arvosteluun.

Kiitos sinulle, joka blogiini eksyt ja vaivaudut kommentoimaan, siitä on minulle paljon iloa.

11 kommenttia :

 1. Tuttuja tunteita! Minä en kyllä sentään lue kirjaa päivässä, mutta oma tilanteeni on sellainen, että päivittäin tapaamissani ihmisissä ei juuri ole niitä, joiden kanssa säännöllisesti keskustelua kirjoista syntyisi. Siksi on ihanaa päästä purkamaan tuntemuksiaan blogiin ja jopa saada niille vastakaikua tai uusia näkökulmia :).

  Itselleni käy blogitapaamisen kanssa (taas) huono tuuri: Lomamatka alkaa juuri ko. päivänä, joten kirjamessuille ei ehdi, vaikka viikonloppuna täältä kauempaakin olisi voinut hyvin Helsinkiin matkustaa.

  VastaaPoista
 2. Ihana kirjoitus! Ja hyvin tutun tuntuisia ajatuksia ja kokemuksia. Vaikka minulla on kirjanystäväystäviäkin, tuntuu, että bloggaus on silti se juttu, jonka kautta olen oikein uppoutunut kirjamaailmaan. Lukeminen ja kirjoista kirjoittaminen ja keskusteleminen ovat tosi tärkeitä juttuja, jotenkin ihan identifioidun nykyisin kirjabloggaajaksi (ja muutenkin bloggaajaksi, kun on nuo muutkin blogit). Toisien kirjatoukkien ja -bloggaajien kanssa tällaistakin voi tunnustaa, kukaan ei varmaan ihmettele! ;)

  Harmi Tessa, ettet pääse messuille. Ehkei sen takia kannata kuitenkaan lomamatkaa perua, olet oikeassa. :)

  P.S. Mäkään en lue kirjaa päivässä, mutta haluaisin lukea.

  VastaaPoista
 3. Mutta olin lukematta kirjoja lähestulkoon kokonaan kahden vuoden ajan, kun opettelin 10-20 kanjimerkkiä päivässä. Mulla on paljon kirittävää. ;)

  VastaaPoista
 4. Huh. Onpas sulla kärsivällisyyttä. Mutta en ihmettele, jos sittemmin vaihdoit kanjimerkit kirjoihin. ;)

  VastaaPoista
 5. Tuttuja ajatuksia. Minulla tosin on 3/5-kirjablogi ja mukana muutakin, mikä johtuu osin lukijakunnasta sekä siitä, että jossain vaiheessa yhdistin kaksi blogiani. Ihan hyvin se toimii, vaikka toisinaan mietin, olisiko sitten pitänyt pitää se alkuaikojen kirjablogi erillisenä.

  Kirjabloggaaminen on saanut ainakin minut lukemaan enemmän, koska vastavuoroisuus niin omassa blogissani kuin teidän muiden kirjabloggaajien kirjat innostavat uusien ja uusien teosten äärelle. Pienten lasten työssäkäyvänä äitinä lukuaika on joskus kortilla, mutta 1-2 kirjaa viikossa ehtii onneksi ihan hyvin.

  Tapaamisiin siis kirjamessuilla :)

  VastaaPoista
 6. Lumiomena, mulla oli taas aluksi kolmen aiheen blogi, mutta hajautin ne erillisiksi, koska tuntui, että poukkoilen aiheesta toiseen. Blogeilla on osin eri, osin samoja lukijoita. En ole kyllä ajatellut, että sinun blogisi poukkoilee, vaikka on useita teemoja! :)

  VastaaPoista
 7. Onnittelut ja kiva että pääsit kirjamessuille blogistien joukkoon!
  Minä taiteilen kirjoituksen kanssa tosissani. En ole käynyt Suomessa peruskoulua ollenkaan. Blogia pitäessäni olen oppinut hurjasti ja opin koko ajan muilta lisää :)
  Kirjoja luen mielelläni. Uppoudun oikein lukemiseen, muu maailma lakkaa silloin olemasta.

  VastaaPoista
 8. Koskaan en ole blogiasi lukiessani edes ajatellut, että taiteilisit kirjoituksiesi kanssa. :O

  Minullekin kirjat ovat nautinnollinen portti toiseen maailmaan, aikakin menettää merkityksensä. Välillä vain lukiessa huomaa koko kropan puutuvan, kun tuntuu ettei löydä enää hyvää asentoa. :D

  VastaaPoista
 9. Hieno postaus ja avointa puhetta! Minulle kirjoittaminen ja lukeminen ovat kolikon kaksi puolta ja jotenkin vasta blogin myötä ne ovat löytäneet toisensa. On hienoa jakaa ajatuksia samanhenkisten ihmisten kanssa, ettei aina ole se outo kirjanörtti joka lukeelukeelukee...

  VastaaPoista
 10. Ja wau, tuota lukutahtiasi! Nautinautinauti! On ihanaa, kun voi keskittyä niihin asioihin, jotka ovat itselle tärkeitä!

  VastaaPoista
 11. Kiitos paljon valkoinen kirahvi. :) Mie nautinkin todella paljon, vaikka yhteiskunnallisesti ajatellen pääaineenvaihto ennen valmistumista ei ollut varmasti mikään järkevin ratkaisu. Mutta oman elämäni sankarina pelastin itseni tähän ihanaan uuteen arkeen. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!